Space Runner Techniczne - Nie wchodzą biegi po wymianie sprzęgła
mico1 - 11-06-2011, 18:38 Temat postu: Nie wchodzą biegi po wymianie sprzęgła Witam1
Problem jest taki, ze po wymianie sprzęgła są problemy z wysprzęglaniem i wbijaniem biegów. Z luzu chcąc wycofac z garazu usłyszałem tylko tarcie trybów wskazujące na brak rozłączenia sprzęgła. Biegi do przodu wogóle nie chcą się wbić. Wysprzęglik odpowietrzony (moze za słabo?).
Help :/
robertdg - 11-06-2011, 21:09
Albo żle zmontowane sprzęgło, albo źle odpowietrzony układ.
mico1 - 11-06-2011, 21:36
Odpowietrzalismy kilka razy. Jeszcze przed odpieciem skrzyni po raz drugi stwierdzilismy organoleptycznie, ze łapa dociskajaca łożysko oporowe, dociska je, ale w stopniu bardzo minimalnym, a w miejscu łączenia łapy z korpusem skrzyni (na tej kulce na której spiera sie łapa) jest spory luz, tak jaby sie łapa wyrobila, lub wypadała jakas podkladka spod tej kulki. Rozpielismy skrzynie ponownie, i nadal niewiele wiemy. Wymiary docisku i łożyska są takie same jak starego
rus_one - 14-06-2011, 10:58
Cytat: | lub wypadała jakas podkladka spod tej kulki |
Doróbcie tam coś żeby luz minimalny był. Ja w czymś wkładałem (nie polecam ) nakrętkę chyba 10 bo łapa była tak wyślizgana że się przebiło na wylot Ale to dla handlarza robiłem...
Wiem że to źle Nie jestem z tego dumny, ale auto jeździło po tym zabiegu
mico1 - 15-06-2011, 22:21
No i chyba mam rozwiązanie. Tak jak pisze kolega rus_one, wytarło się gniazdo łapy. Znaleźliśmy używkę, w lepszym stanie choć obecna nie była aż tak wytarta jak pisze rus_one
Dodatkowo podłożyliśmy podkładkę pod trzpień (ta kulkę). Nie powiem, bo składaliśmy z duszą na ramieniu, 3 raz zrzucać skrzynie by sie nie uśmiechało. Po złożeniu i odpaleniu na kanale jest ok, biegi wchodzą wiec powinno być dobrze Jak dokończymy jutro składanie to dam znać.
Dla poprawy humoru ciekawostka: nowa łapa (widelec) łożyska sprzęgła w serwisie w Krakowie po 15% rabacie kosztuje 850 zł -
rus_one - 16-06-2011, 10:07
Cytat: | Dla poprawy humoru ciekawostka: nowa łapa (widelec) łożyska sprzęgła w serwisie w Krakowie po 15% rabacie kosztuje 850 zł - |
Żeby nie przymus serwisowania aut na gwarancji to by nie sprzedali nawet jednej śrubki...
edit- literówka
mico1 - 18-06-2011, 22:18
No i po sprawie, wygląda na to że zużywająca się łapa to nie tylko mój odosobniony przypadek ale może zdarzyć sie kazdemu Dodatkowo wymieniłem olej w skrzyni bo nie jest juz ona pierwszej swiezosci.
Jeszcze raz dzieki rus_one i pozdrawiam!
Adaho_krak - 19-06-2011, 22:48
mico1 napisał/a: | Jeszcze raz dzieki rus_one i pozdrawiam! |
mico1, kliknij na przycisk "pomógł" w poście rus_one,
Cieszę się, że po raz kolejny forum pomogło w potrzebie
|
|
|