Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Skaczące obroty przy jeździe na gazie (sekwencja)
ison - 13-06-2011, 19:27 Temat postu: [Cari 1.8] Skaczące obroty przy jeździe na gazie (sekwencja) Witam,
Panowie, jestem szczęśliwym posiadaczem Carismy 1.8 GLX z sekwencyjną instalacją gazową. Od dobrych kilku miesięcy, mam problem z mocą mojego autka, ale tylko jadąc na gazie. Gdy wciskam pedał gazu, przy niskich obrotach zaczynają mi skakać i samochód traci moc, na początku myślałem, że to może kwestia kiepskiego gazu, ale tankowałem na różnych stacjach i sytuacja się powtarza, filtr powietrza niedawno wymieniałem.
Panowie, może ktoś miał podobny problem? Czy to może być kwestia już zużytych świec i przewodów do nich? jeśli tak to jaka jest ich cena i jakie najlepiej kupić?
Z góry dzięki za info
tom1312 - 13-06-2011, 19:35
Może to być kwestia świec, przewodów- zależy kiedy i czy wogóle były wymieniane. Ja najpierw wymieniłbym świece- tańsza opcja. Najlepiej NGK, ewentualnie DENSO, ok. 50 zł za komplet. Przewody to już droższa opcja, bo jeżeli już to tylko NGK i z tego co pamiętam to ich cena coś poniżej 300 zł. A może wystarczy poprostu zrobić porządną regulację gazu
plecho1 - 13-06-2011, 20:16
A co to za instalacja i ile już lat siedzi w aucie?
Jeśli na gazie są takie problemy to przy niesprawnej instalacji zapłonowej na benzynie też powinny być jakieś problemy. Ale jeśli świece i przewody nie były dawno wymieniane to jak napisał przedmówca, warto od tego zacząć.
Saqu - 13-06-2011, 23:02
ewentualnie zobaczyć do filtra gazu i wyregulować instalacje.
ison - 13-06-2011, 23:45
plecho1 napisał/a: | A co to za instalacja i ile już lat siedzi w aucie?
Jeśli na gazie są takie problemy to przy niesprawnej instalacji zapłonowej na benzynie też powinny być jakieś problemy. Ale jeśli świece i przewody nie były dawno wymieniane to jak napisał przedmówca, warto od tego zacząć. |
Instalacje gazową zainstalowałem 2 lata temu, zainwestowałem w BRC SEQUENT 24 przyznam się szczerze, że od tamtej pory ani razu nie byłem na przeglądzie gazu, po prostu jeździłem, spalanie od założenia trzyma się na poziomie 10 litrów.
Saqu - 14-06-2011, 07:17
no to zanim zaczniesz od kabli i wymieniać je to najpierw podjedź na regulacje.
kamir - 15-06-2011, 20:55
Miałem TO SAMO, wymieniłem świece i wszystko minęło.
Świece kupiłem NGK V-LINE BKR6E-11
gitarr - 16-06-2011, 10:58
Prosta metoda na sprawdzenie przewodów zapłonowych. Idziesz do auta jak jest już ciemno. Odpalasz, podnosisz maskę i i pryskasz zraszaczem do kwiatków na przewody, jeżeli mają przebicie to na pewno to zobaczysz
kamir - 16-06-2011, 18:43
Ja też mam ten sam silnik i instalację gazową sekwencyjną i miałem te same objawy ( szczególnie podczas przyspieszania ). Po wymianie świec wszystko minęło.
|
|
|