To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Centralny zamek - kolejna dziwna historia

Spox_2 - 13-06-2011, 23:58
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Centralny zamek - kolejna dziwna historia
Witam Ponownie wszystkich posiadaczy marki MMC ;)

Opiszę poniżej swój problem (a raczej mojego Misia).

Wszystko było ładnie pięknie aż do teraz... (Zacznij czytać od połowy mój post, gdyż tam jest podane krótko i na temat). :P

Po lewej stronie przy kierownicy coś mi tam lata, wiec podczas ostatniej jazdy wepchnąłem tam łapę żeby wymacać o co kaman, jak się okazało to niczego nie poczułem a Misiowi jedynie się pogorszyło....

Dzień później zawuważyłem że podczas jazdy i włączania lewego kierunkowskazu nasila się cykanie pylsacyjne które wcześniej zawsze działało jak należy( o wiele głośniej słychać ten dźwięk jak się zapali kierunki lewe względem prawych).

Zaznaczam odrazu iż posiadam Miśka z alarmem + sterownik (pilot) dzięki któremu da się otwierać/zamykać drzwi oraz uzbrajać alaram.

Minęło z 2 dni, wróciłem wieczorem z pracy. Wiadomo-> sen. Rano idę do auta, wkładam kluczyk do stacyjki i co ? Nieciewo...Akumulator zdechł na amen.

W tym momencie pomyślałem że to wina mojego komunistycznego akumulatora (stary rep obsługowy który ni w ząb ani razu nie był przeze mnie ładowany, serwisowany).

Po naładowaniu baterii zaczynają się jaja, otóż okazuje się że niby wszystko chodzi ok, ale np nie da się zamknąć/otworzyć drzwi za pomocą pilota oraz wkładając kluczyk do stacyjki od strony kierowcy. (słychać jak siłowniki próbują ruszyć ale im to nie idzie...)

Przez 2 kolejne dni jeździłem autem bez uzbrojonego alarmu(chodzi o moment w którym stał na parkingu czy cuś).

I znowu to samo...w sobotę miałem gdzieś tam jechać w plener i znowu wyłupało aku!

Kolejne ładowanie, dalej centralka nie działa jak należy.
Dzisiaj rano wyjazd do pracy(Makro) i obawa przed rozładowaniem aku, wiec jak wiadomo odpiąłem klepy.

Zanim jednak to zrobiłem dokonałem paru testów, i co zauważyłem :

-czujniki wszystkich drzwi, tylna klapa oraz lampki podświetlające działają w sposób prawidłowy
-gdy właczam lewy kierunek to słuchać jak w tylnych prawych drzwiach coś cyka dokładnie w tym samym czasie co zapala sie i gaśnie kierunkowskaz.
-gdy włączam prawy kierunek wszystko jest ok, normalny dźwięk towarzyszący jego cykaniu.
-radio na wszelki wypadek odłączyłem
-auto da się zamknąć od środka oraz potem ręcznie kluczykiem od strony kierowcy.
-wszystkie światła działają nie licząc tylnych hamulcowych (co dziwne jeżeli naciśnie się pedał hamulca to zapala się jaśniej tylna prawa cześć lampy która i tak już świeci ponieważ włączone są światła mijania, lewa strona nie żarzy się jaśniej)
-elektryczne szyby działają w każdych drzwiach.
-za pomocą pilota da się uzbroić alarm który działaja jak należy
- moją dziewczynę kopnął prąd :shock: jak zmieniała światła z miajania na drogowe, oraz przy zmienie kierunkowskazów.

Jutro zaczynam od sprawdzenia wszystkich bezpieczników, potem kody ECU, następnie tylne prawe drzwi, bo skoro lewy kierunek koliduje z tymi drzwiami to musi byc coś na rzeczy.

Kolejny raz się rozpisałem, mam nadzieje że ktoś to w ogóle przeczyta ;)
Z góry dziękuje za jakiekolwiek sugestie 8)

Ps. Szukałem na forum podobnego przypadku ale nie znalazłem ;/

jacek11 - 14-06-2011, 16:31

Na moje oko,to alarm coś kombinuje,bo kluczykiem można otworzyć drzwi nawet bez prądu :roll:
Spox_2 - 14-06-2011, 16:39

jacek11 napisał/a:
Na moje oko,to alarm coś kombinuje,bo kluczykiem można otworzyć drzwi nawet bez prądu :roll:

Jasne że się da kluczykiem, czy to z prądem czy bez, ale reszta drzwi nie reaguje, więc centralka nie działa w sposób prawidłowy.

Spróbuję odłączyć alaram i bez niego sprawdzę czy da się zamknąć kluczykiem wszystkie drzwi na raz.

Najważniejsze jest to że gdzieś jest zwarcie i Aku mi rozładowywuje. Przebolałbym fakt pozbycia się centralki, ale codzienne odłaczanie klem jest denerwujące....

Odnośnie braku tylnych świateł hamulcowych to wina braku masy - ale to akurat najmniejszy ból.