To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - elektryczne szyby

Anonymous - 14-11-2006, 13:26
Temat postu: elektryczne szyby
witam,
mam pytanie odnosnie szyb elektrycznych. wczoraj jadac po autostradzie opuscilem sobie szybke z tylu auta co sie okazalo byl to moj blad, poniewaz juz sie nie podniosla, na szczescie dziala jeszcze guzik w drzwiach. wiec teraz jest tak ze moge opuscic szybe sterujac guzikiem w drzwiach kierowcy, ale podniesc musze bezposrtednio na drzwich, czy komus sie cos takiego przytrafilo i co mozna z tym zrobic, czy duzo roboty jest z rozebraniem tych guzikow w drzwiach kierowcy i czy ktos bez wiekszego pojecia o elektryce w aucie da sobie sam rade.
no i w ostatecznosci ile kosztuje caly ten panel sterowania szybami (uzywka) orientacyjnie.
Z gory dzieki

jeszcze jedno male pytanko czy schowek i popielniczka nie maja podswietlania czy tylko u mnie ono nie dziala???

Anonymous - 14-11-2006, 14:47

Usterka sterowania szybami to normalka. NIestety taka mala bolaczka. Wystarczy wyjac sterowanie Rozkrecic i przeczyscic styki. Ja to juz robie w 5 min :lol: Co do podswietlen to w popielniczce jest w schowku nie. Chyba ze u mnie tez cos nie halo.
Anonymous - 14-11-2006, 15:47

miałem tak samo jak Ty identycznie, okazało sie że u mnie zrobił sie zimny lut na przełaczniku (dokładnie odeszła ścieżka w guziku) w drzwiach gdzie szyba sie nie podnosiła, ale zanim do tego doszedłem sprawdziłem panel w drzwiach kierowcy (czyszczenie styków) oraz kable miernikiem czy nie sa porwane.
U mnie jak włacze światła mam podświetlany schowek, nie stety nie pale wiec o popielniczce nic nie napisze :)
pozdro

Anonymous - 14-11-2006, 16:20

Popielniczka na 100% podświetlana tak jak zapalniczka.
Schowek - u mnie się nie świeci ?
Przełączniki podnoszenia szyb , ciągle jest z nimi problem.

Sienio - 14-11-2006, 16:58

:D U mnie jest oświetlenie pzy zapalmiczce niezależne i w schowku po włączeniu świateł zewn.
Panel sterowania w drzwiach kierowcy kosztuje 600zł oryginał w ASO i taki sam lupiłem u mechanika klubowego za 300 zł. :D

Anonymous - 14-11-2006, 18:02

Na alegro jest za 100,-
Anonymous - 21-11-2006, 19:45

niestety nie mam ani chwili czasu aby zajac sie w koncu szybami ale pojawil sie kolejny problem guzik od zamykania centralnego zamka od srodka przestal takze dzialac co to moze byc??? oto jest pytanie... :( moja cari zaczyna robic mi coraz wiecej psikusow, poza tym czy to normalne ze po odlaczeniu akumulatora zamek wiecej nie dziala??? odlaczylem kleme i juz nie moglem zamknac drzwi zastanawiam sie co bedzie gdy bede musial zabarac np w zimie akumulator do naladowania, mam zostawic auto pod blokiem pootwierane??? czy da sie cos z tym zrobic?? pozdrawiam
Anonymous - 21-11-2006, 20:08

Jak kupiłem moją carismę to nie działało światło stopu, standardowy problem - pękające przewody w wiązce często otwieranych elementów. Wystarczyło dostać się do przewodów w gumowej osłonce połączyć przerwany i go zaizolować. To samo miałem w corsie z centralnym zamkiem tylnej klapy.
Anonymous - 22-11-2006, 00:07

U mnie nie opuszczała sie szyba z tyłu ale tylko guzikiem przy niej. Ten przy kierowcy działał. Wyjałem, przeczyszciłem i jest git. Chce ostrzec przed akcją która mi sie przytrafiła. Otóż dałem auto do myjni na pranie tapicerki, wszystko git ale po 3 dniach nie dzialaly właczniki od szyb u pasażera i z tyłu znaczy pojedyncze. U kierowcy działały wszystkie. Po wyjęciu okazało sie ze wszystkie są zalane i te wiązki które są ciągle pod napięciem poprostu zostały zżarte do gołego plastiku. Elektroliza. Musiałem kupić na allegro używki. Była to myjnia ręczna ale kolesie walili karcherem po otwartych drzwiach. A ogolnie to u mnie nie było tylniego przeciwmgielnego, po otwarciu drzwi z prawej strony nie zapalała sie lampka itp pierdolencje. Wszystko naprawilem przez oczyszczenie, zabezpieczenie, izolacje.
Pozdrowionka.

Anonymous - 25-11-2006, 17:20
Temat postu: Nietypowy problem z szybami
Mam taki problem. Prawa tylna szyba elektryczna jak chce ją zamknąć t.z. Przełącznik jak do zamykania w górę a szyba zamyka się trochę do góry po czym sama otwiera się o podobną długość. Stało się tak po moich naprawach włączników zapalania światła w kabinie. Z prawej strony odkrywałem tapicerkę, żeby przeiągnąc na nowo zerwany przewód od przycisku w drzwiach, naprawiłem -a tu teraz problem z tą prawą szybą. Rozkręcałem sterowanie od strony kierowcy ale wydaje się być wszystko ok! Pomocy może ktoś miał już taki problem...
Anonymous - 25-11-2006, 17:37

szyby w carismie posiadaja opcje odciagania szyby jesli napotkaja jakas przeszkode, np. reke.
pewnie gdzies na szybie jest jakis opor i dlatego odbija ja w dol.

Anonymous - 25-11-2006, 17:54

no stało się tak po myciu auta, tylko dlaczego reszta szyb działa oki... Właśnie żeby zamknać szybę musiała mi pomagać 2 osoba która rekoma dociągał ja w górę. Jutro zozbiorę tepicerkę drzwi i sprawdze czy ma jakiś opór...
Anonymous - 25-11-2006, 18:18

U mnie zdarzyło się to samo w moim Lancerku jak zarosiał późnym wieczorem. Otworzyłem prawą przednią szybę do oporu i miałem problem z podciagnięciem jej do góry. Jak się rozgrzał trochę to podciągnęło ją. Właśnie ten opór może stwarzać uszczelka szyby jak jest mokra i dlatego wraca. Dlatego tak się mogło stać jak umyłeś autko. A może w prowadnice coś się dostało?
Anonymous - 26-11-2006, 13:04

kurna sprawdziłem po rozebraniu tapicerki i jest oki, nie widać by szyba miała jakieś opory, ciekawe?? Zdiołem uszczelkę i nic nie daje, może z silnikiem coś się porobiło??

Teraz mam pewność, że to nie szyba natrafia na opór bo ją wyjąłem, i sam mechanizm też się cofa no i co dziwne jak na dół to zawsze a jak do góry to co jakiś czas łapie, teraz to juz chyba wina silnika, chociaż może jeszcze coś z linką, może ktoś w tym przypadku mam jakiś pomysł??

[ Dodano: 27-11-2006, 22:44 ]
Widzę że temat nie cieszy się zbytnią popularnością ale dopiszę tu coś jeszcze. W dalszej części mojej walki z szybą doszedłem do takich efaktów:
Wyjąłem bezpiecznik od szyb i zamieniłem go z bezpiecznikiem od chłodnicy
Efekt, szyba przestała się wracać tylko że zamyka się i otwiera się na raty z kilkusekundowymi przerywnikami
2 niepożądany efekt to reszta szyb nie reaguje już na 2 pozycje zamykania czyli automatycznego całkowitego zamknięcia lub otwarcia
a ja już z tego nic nie rozumiem.
Bezpieczniki jakieś dziwnie duże i kwadratowe- nawet nie wiem czy to bezpieczniek, takich w seacie nie miałem, i gdzie tu teraz taki kupić ??

turek61 - 27-11-2006, 19:26

Ja mam Cari od 2 tyg. i kupiłem ją już z usterką elektr.szyby w drzwiach kierowcy.Otwiera się bez problemu tylko żeby ją zamknąć musiałem wyjąć panel sterujacy, wypiąć wtyczkę i w miejscach zaznaczonych flamastrem za pomocą kawałka drucika zrobić zwarcie.Ale czasami było tak że po zamknięciu odbiła i znowu sie otwarła.Nieraz po dłuzszym przytrzymaniu klawisza zamknęła się.
Oczywiście to mi nie dawało spokoju :evil: więc poleciłem mojemu koledze, który jest dobry w te klocki sprawdzić panel, przeczyścić styki itd.Niestety, bez efektu :cry:
Szukałem na forum czy ktoś przypadkiem nie ma schematu elektrycznego tego układu no i niestety.
Pozostaje rozebrać tapicerkę drzwi(powiedzcie czy na coś szczególnie zwrócic uwagę przy tej operacji) i dostać się do silniczka.Czytałem inne posty, w których pisano o sprawdzeniu przewodów masowych.Nie wiem czy w drzwiach są jeszcze jakies przekaźniki ?
Poradźcie co jeszcze sprawdzić... :?: