Carisma - Techniczne - elektryczne szyby
Anonymous - 14-11-2006, 13:26 Temat postu: elektryczne szyby witam,
mam pytanie odnosnie szyb elektrycznych. wczoraj jadac po autostradzie opuscilem sobie szybke z tylu auta co sie okazalo byl to moj blad, poniewaz juz sie nie podniosla, na szczescie dziala jeszcze guzik w drzwiach. wiec teraz jest tak ze moge opuscic szybe sterujac guzikiem w drzwiach kierowcy, ale podniesc musze bezposrtednio na drzwich, czy komus sie cos takiego przytrafilo i co mozna z tym zrobic, czy duzo roboty jest z rozebraniem tych guzikow w drzwiach kierowcy i czy ktos bez wiekszego pojecia o elektryce w aucie da sobie sam rade.
no i w ostatecznosci ile kosztuje caly ten panel sterowania szybami (uzywka) orientacyjnie.
Z gory dzieki
jeszcze jedno male pytanko czy schowek i popielniczka nie maja podswietlania czy tylko u mnie ono nie dziala???
Anonymous - 14-11-2006, 14:47
Usterka sterowania szybami to normalka. NIestety taka mala bolaczka. Wystarczy wyjac sterowanie Rozkrecic i przeczyscic styki. Ja to juz robie w 5 min Co do podswietlen to w popielniczce jest w schowku nie. Chyba ze u mnie tez cos nie halo.
Anonymous - 14-11-2006, 15:47
miałem tak samo jak Ty identycznie, okazało sie że u mnie zrobił sie zimny lut na przełaczniku (dokładnie odeszła ścieżka w guziku) w drzwiach gdzie szyba sie nie podnosiła, ale zanim do tego doszedłem sprawdziłem panel w drzwiach kierowcy (czyszczenie styków) oraz kable miernikiem czy nie sa porwane.
U mnie jak włacze światła mam podświetlany schowek, nie stety nie pale wiec o popielniczce nic nie napisze
pozdro
Anonymous - 14-11-2006, 16:20
Popielniczka na 100% podświetlana tak jak zapalniczka.
Schowek - u mnie się nie świeci ?
Przełączniki podnoszenia szyb , ciągle jest z nimi problem.
Sienio - 14-11-2006, 16:58
U mnie jest oświetlenie pzy zapalmiczce niezależne i w schowku po włączeniu świateł zewn.
Panel sterowania w drzwiach kierowcy kosztuje 600zł oryginał w ASO i taki sam lupiłem u mechanika klubowego za 300 zł.
Anonymous - 14-11-2006, 18:02
Na alegro jest za 100,-
Anonymous - 21-11-2006, 19:45
niestety nie mam ani chwili czasu aby zajac sie w koncu szybami ale pojawil sie kolejny problem guzik od zamykania centralnego zamka od srodka przestal takze dzialac co to moze byc??? oto jest pytanie... moja cari zaczyna robic mi coraz wiecej psikusow, poza tym czy to normalne ze po odlaczeniu akumulatora zamek wiecej nie dziala??? odlaczylem kleme i juz nie moglem zamknac drzwi zastanawiam sie co bedzie gdy bede musial zabarac np w zimie akumulator do naladowania, mam zostawic auto pod blokiem pootwierane??? czy da sie cos z tym zrobic?? pozdrawiam
Anonymous - 21-11-2006, 20:08
Jak kupiłem moją carismę to nie działało światło stopu, standardowy problem - pękające przewody w wiązce często otwieranych elementów. Wystarczyło dostać się do przewodów w gumowej osłonce połączyć przerwany i go zaizolować. To samo miałem w corsie z centralnym zamkiem tylnej klapy.
Anonymous - 22-11-2006, 00:07
U mnie nie opuszczała sie szyba z tyłu ale tylko guzikiem przy niej. Ten przy kierowcy działał. Wyjałem, przeczyszciłem i jest git. Chce ostrzec przed akcją która mi sie przytrafiła. Otóż dałem auto do myjni na pranie tapicerki, wszystko git ale po 3 dniach nie dzialaly właczniki od szyb u pasażera i z tyłu znaczy pojedyncze. U kierowcy działały wszystkie. Po wyjęciu okazało sie ze wszystkie są zalane i te wiązki które są ciągle pod napięciem poprostu zostały zżarte do gołego plastiku. Elektroliza. Musiałem kupić na allegro używki. Była to myjnia ręczna ale kolesie walili karcherem po otwartych drzwiach. A ogolnie to u mnie nie było tylniego przeciwmgielnego, po otwarciu drzwi z prawej strony nie zapalała sie lampka itp pierdolencje. Wszystko naprawilem przez oczyszczenie, zabezpieczenie, izolacje.
Pozdrowionka.
Anonymous - 25-11-2006, 17:20 Temat postu: Nietypowy problem z szybami Mam taki problem. Prawa tylna szyba elektryczna jak chce ją zamknąć t.z. Przełącznik jak do zamykania w górę a szyba zamyka się trochę do góry po czym sama otwiera się o podobną długość. Stało się tak po moich naprawach włączników zapalania światła w kabinie. Z prawej strony odkrywałem tapicerkę, żeby przeiągnąc na nowo zerwany przewód od przycisku w drzwiach, naprawiłem -a tu teraz problem z tą prawą szybą. Rozkręcałem sterowanie od strony kierowcy ale wydaje się być wszystko ok! Pomocy może ktoś miał już taki problem...
Anonymous - 25-11-2006, 17:37
szyby w carismie posiadaja opcje odciagania szyby jesli napotkaja jakas przeszkode, np. reke.
pewnie gdzies na szybie jest jakis opor i dlatego odbija ja w dol.
Anonymous - 25-11-2006, 17:54
no stało się tak po myciu auta, tylko dlaczego reszta szyb działa oki... Właśnie żeby zamknać szybę musiała mi pomagać 2 osoba która rekoma dociągał ja w górę. Jutro zozbiorę tepicerkę drzwi i sprawdze czy ma jakiś opór...
Anonymous - 25-11-2006, 18:18
U mnie zdarzyło się to samo w moim Lancerku jak zarosiał późnym wieczorem. Otworzyłem prawą przednią szybę do oporu i miałem problem z podciagnięciem jej do góry. Jak się rozgrzał trochę to podciągnęło ją. Właśnie ten opór może stwarzać uszczelka szyby jak jest mokra i dlatego wraca. Dlatego tak się mogło stać jak umyłeś autko. A może w prowadnice coś się dostało?
Anonymous - 26-11-2006, 13:04
kurna sprawdziłem po rozebraniu tapicerki i jest oki, nie widać by szyba miała jakieś opory, ciekawe?? Zdiołem uszczelkę i nic nie daje, może z silnikiem coś się porobiło??
Teraz mam pewność, że to nie szyba natrafia na opór bo ją wyjąłem, i sam mechanizm też się cofa no i co dziwne jak na dół to zawsze a jak do góry to co jakiś czas łapie, teraz to juz chyba wina silnika, chociaż może jeszcze coś z linką, może ktoś w tym przypadku mam jakiś pomysł??
[ Dodano: 27-11-2006, 22:44 ]
Widzę że temat nie cieszy się zbytnią popularnością ale dopiszę tu coś jeszcze. W dalszej części mojej walki z szybą doszedłem do takich efaktów:
Wyjąłem bezpiecznik od szyb i zamieniłem go z bezpiecznikiem od chłodnicy
Efekt, szyba przestała się wracać tylko że zamyka się i otwiera się na raty z kilkusekundowymi przerywnikami
2 niepożądany efekt to reszta szyb nie reaguje już na 2 pozycje zamykania czyli automatycznego całkowitego zamknięcia lub otwarcia
a ja już z tego nic nie rozumiem.
Bezpieczniki jakieś dziwnie duże i kwadratowe- nawet nie wiem czy to bezpieczniek, takich w seacie nie miałem, i gdzie tu teraz taki kupić ??
turek61 - 27-11-2006, 19:26
Ja mam Cari od 2 tyg. i kupiłem ją już z usterką elektr.szyby w drzwiach kierowcy.Otwiera się bez problemu tylko żeby ją zamknąć musiałem wyjąć panel sterujacy, wypiąć wtyczkę i w miejscach zaznaczonych flamastrem za pomocą kawałka drucika zrobić zwarcie.Ale czasami było tak że po zamknięciu odbiła i znowu sie otwarła.Nieraz po dłuzszym przytrzymaniu klawisza zamknęła się.
Oczywiście to mi nie dawało spokoju więc poleciłem mojemu koledze, który jest dobry w te klocki sprawdzić panel, przeczyścić styki itd.Niestety, bez efektu
Szukałem na forum czy ktoś przypadkiem nie ma schematu elektrycznego tego układu no i niestety.
Pozostaje rozebrać tapicerkę drzwi(powiedzcie czy na coś szczególnie zwrócic uwagę przy tej operacji) i dostać się do silniczka.Czytałem inne posty, w których pisano o sprawdzeniu przewodów masowych.Nie wiem czy w drzwiach są jeszcze jakies przekaźniki ?
Poradźcie co jeszcze sprawdzić...
|
|
|