To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [1.8DI-D] Napięcie w gniazdku zapalniczki.

kluzo - 16-06-2011, 18:46
Temat postu: [1.8DI-D] Napięcie w gniazdku zapalniczki.
Czasem zachodzi potrzeba podłączenia urządzenia do gniazda zapalniczki, gdy nie jesteśmy w pojeździe i mamy wyjęte kluczyki ze stacyjki. Takim urządzeniem jest: ładowarka, przetwornica lub lodówka turystyczna. Czy istnieje sposób ( nieinwazyjny), aby w gnieździe zapalniczki w schowku podłokietnika zawsze było napięcie? Analogicznie sprawa się ma do radia, którego można słuchać tylko przy włożonych kluczykach do stacyjki. Serwis nie bardzo potrafił mi pomóc, a wiem, że takie rozwiązania działają np. w Fordzie KUGA. Docenię wszelkie podpowiedzi i pomysły.
MichuGdy - 22-06-2011, 18:06

Niestety nieinwazyjnie wewnątrz samochodu tego rozwiązać się nie da.

Proponuję zastosować konektory oczkowe bądź krokodylki następnie podpiąć je bezpośrednio pod akumulator. Natomiast same kable od akumulatora poprowadzić w środku auta lub na zewnątrz. Na drugi koniec kabla można zastosować gniazdo zapalniczki aby podpiąć lodówkę lub podobne urządzenie. Pamiętać należy o bezpieczniku na przewodzie plusowym w odległości 10-15 cm od konektora/ krokodylka. Same kable powinny mieć odpowiedni przekrój - myślę ze 5mm2 wystarczy.

Pozdrawiam