Car Audio - Podłączenie radia.
Adrianeo - 17-06-2011, 23:38 Temat postu: Podłączenie radia. Witam mam mały problem z podłączeniem radia u siebie w samochodzie a mianowicie gdy radio zostanie podłączone (wszystkie kable itd) i gdy włożę je do kieszeni to traci ono zasięg ale wystarczy że położę obok niego/na nim rękę i już jest wszystko ok. Ktoś wie czego to może być przyczyna, oraz jeszcze jedno jak podłącze radio to działa ono mimo iż nie ma włożonego kluczyka w stacyjce ( a więc nie ma nawet zapłonu) a na dodatek podświetla jednocześnie zegarek który znajduje się w górnej części deski rozdzielczej. Ktoś mógłby poradzić co zrobić aby chociaż nie był podświetlany zegarek?
Mówimy oczywiście o carismie 98r.
plecho1 - 18-06-2011, 00:01
Do radia dochodzą 2 kable zasilające, na jednym napięcie jest ciągle a na drugim pojawia się dopiero po przekręceniu stacyjki. Ten kabel od stacyjki zasila również podświetlanie zegarka. U ciebie ktoś kombinował przy przewodach w radiu aby radio działało bez przekręcania stacyjki i zmostkował te dwa przewody zasilające. Jak wpinasz radio to robisz mostek na tych dwóch przewodach zasilających w instalacji auta i tym samym puszczasz napięcie na podświetlenie zegara. A jeśli chodzi o zasięg to może nie łączy kabel antenowy może jest przełamany i po włożeniu radia przewód się wygina i przestaje łączyć. Sprawdź też czy masa radia jest dobrze podłączona.
Adrianeo - 18-06-2011, 00:08
Ok to jeszcze jak byś mógł pomóc mi co do pierwszego problemu.
Tu jest zdjęcie kostki jakie mam w radiu
http://obrazki.elektroda.net/6_1251925626.jpg
I jak byś mógł powiedzieć o jakie kable chodzi abym mógł sobie to mniej więcej jutro ogarnąć. Przepraszam jeżeli to bardzo proste pytanie lecz nie w ząb nie znam się na car-audio a chciałbym samemu to ogarnąć aby wiedzieć na przyszłość
Co do drugiego problemu to myślę że to jednak masa. Musi być ona koniecznie podpięta do minusa na akumulatorze czy nie koniecznie?
plecho1 - 18-06-2011, 08:30
Jeśli ktoś się na tym nie zna to na początku nie jest takie proste
Jeśli chodzi o masę, to nie wiem jak ktoś u ciebie to rozwiązał, ale w Mitsu w kostce od strony auta nie ma masy i masę od radia najlepiej podłączyć do karoserii auta w miejscu gdzie siedzi radio. Nie ma potrzeby ciągnąć osobnego przewodu od akumulatora.
A jeśli chodzi o te przewody zasilające to w aucie kolorów nie pamiętam ale łatwo je odnaleźć. Wystarczy jakaś mała żarówka samochodowa, jeden przewód od żarówki podłączasz gdzieś do masy a drugim dotykasz do przewodów na początku z kluczykiem przekręconym na 0. W ten sposób odnajdziesz kabel ze stałym napięciem. Następnie przekręcasz kluczyk na ostatnią pozycję przed zapłonem i ponawiasz sprawdzanie.
I teraz przewody od strony radia czyli czerwony ze styku nr 6 w kostce radia podłączasz do kabla ze stałym napięciem a kabel żółty ze styku 16 z kostki radia podłączasz pod przewód na którym napięcie pojawia się po przekręceniu stacyjki. Kable te nie mogą być ze sobą zmostkowane.
Najprawdopodobniej ktoś przy radiu je zmostkował i podłączył tylko do kabla na którym jest ciągle napięcie. Normalnie można tak zrobić ale nie można wtedy podłączać tego drugiego zasilenia od stacyjki.
tpodsiadlo - 18-06-2011, 10:18
mase mozna podpiac do jakiejkolwiek metalowej czesci w aucie ktora jest polaczona z karoseria,
zolty kabel wyjm z kostki i zaizoluj (nie uszkodzisz kostki - w razie czego bedzie mozna powrocic do oryginalu),
zegarek nie bedzie swiecil a radio bedzie dzialac w kazdej pozycji kluczyka,
jedynie jesli masz radio wiekszej mocy, trzeba to zrobic "po bozemu" poniewaz zazwyczaj kabel do podtrzymania pamieci jest cienszy niz zasilajacy i moze byc na nim mniejszy bezpiecznik - do normalnego uzytku jednak powinien byc wystarczajacy
|
|
|