To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Czujnik biegu wstecznego

wojtek993 - 19-06-2011, 00:57
Temat postu: Czujnik biegu wstecznego
Witam. Nie dawno kupiłem pajero II rok 1993 2.5td. Po włączeniu biegu wstecznego żarówka z tyłu się nie zapala sprawdziłem nie spalona. Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów wymieniał kiedyś czujnik w pajerze?, może wie gdzie się znajduje. Z góry dziękuje za pomoc.
zbyszekm2 - 19-06-2011, 07:37

w tylnej części skrzyni biegów u góry. Wychodzą z niego dwa kabelki. Gdzieś nie dawno było o tym na forum. Użyj opcji "szukaj"
plecho1 - 19-06-2011, 08:05

Jak go znajdziesz to sprawdź czy na pewno to jego wina. dochodzą do niego dwa przewody, jak napisał zbyszekm2. Zmostkuj je jakimś kablem czy drutem i włącz zapłon, jeśli światło się zapali to padł czujnik.
wojtek993 - 19-06-2011, 19:07

sprawdzilem do czujnika nie dochodzi napięcie wszystkie bezpieczniki są dobre, czy zostaje mi tylko elektromechanik?
rico.1 - 19-06-2011, 21:04

wojtek993 napisał/a:
sprawdzilem do czujnika nie dochodzi napięcie wszystkie bezpieczniki są dobre, czy zostaje mi tylko elektromechanik?
W skrzynce bezpieczników pod konsolą na słupku - bezpiecznik w dolnym rzędzie drugi od prawej 10A - sprawdź czy jest dobry i czy dochodzi do niego napięcie przy włączonym zapłonie. Jak jest 12V to padło połączenie w okolicach wtyku instalacji na reduktor (pod środkową konsolą, przed drążkiem reduktora) lub dalej na samej wiązce do czujnika.
A poza tym, jeśli masz blokadę tylnego mostu to sprawdź czy włącza kompresor.

wojtek993 - 19-06-2011, 22:27

jak sprawdzic czy załącza się kompresor i jak sprawdzic czy mam blokade tylnego mostu mam skrzynie SS.
rico.1 - 19-06-2011, 22:39

Przycisk na dole konsoli przed reduktorem "R/D Lock". Jeśli jest, to zapal silnik wrzuć reduktor na pozycję 4LLc, zapnij wszystko, wtedy wciśnij ten przycisk i nastaw uszy :mrgreen: , jak coś burczy to na tym bezpieczniku jest napięcie, wiec dosprawdzenia wiązka jak wyżej. :p
wojtek993 - 19-06-2011, 23:09

nie mam blokady tylnego mostu jutro sprawdzę czy jest napięcie na bezpieczniku