Carisma - Ogólne - Radio reaguje na obroty silnika + kiepski dźwiek
Plut3k - 21-06-2011, 13:07 Temat postu: Radio reaguje na obroty silnika + kiepski dźwiek Witam
Wraz z zakupem auta dostałem radio... Niby mp3, cd, sd i wiele innych bajerów ale co do jakości odtwarzanego dźwięku to się przeraziłem. Gra jak na pchełkach z chińskiego marketu za 4zł. Bas prawie nie istnieje, wysokie są zniekształcone... ale ogólnie coś tam słychać Jest to radio DENVER CAD-490, wiem, że jakiś szajs, ale taki już dostałem. Teraz pytanie, czy dźwięk jest kiepski, bo fabryczne głośniki nie są za dobre, a może to wina samego radia?
Po drugie przy odpalaniu silnika w tylnych głośnikach daje basem! Dodatkowo czasami przy dodawaniu gazu z głośników wydobywa się dźwięk jakby turbiny to mnie akurat nie martwi, bo dla miłośnika motoryzacji jest to przyjemny dźwięk Dodatkowo przy falujących obrotach, jak spada do ok 400-500obr to pierdzi w głośnikach. Z tego powodu głównie nie słucham muzyki w aucie, a by się przydała.
Czy ktoś wie co jest przyczyną słyszenia silnika w głośnikach oraz co jest przyczyną kiepskiego dźwięku?
Pozdrawiam
plecho1 - 21-06-2011, 13:23
Pewnie głównie to wina radia ale czasem źle podłączona polaryzacja któregoś z głośników może powodować zniekształcenie dźwięku i słaby bas. Ale da się to w prosty sposób sprawdzić. Jeśli na ustawionym na 0 balansie basu brak a jak wyciszymy całkiem jedną stronę a ta druga zacznie grać bardziej basowo niż obydwie strony na raz to na pewno któryś z głośników ma zamienione przewody między sobą czyli zamieniony + z -.
wojzi - 21-06-2011, 13:50
Wina raczej radia niż głośników - ja też mam GDI i na radyjku sony - dźwięk bardzo ładny i nic nie pierdzi
robertdg - 21-06-2011, 18:05
Radio z biedronki za 100zł to sie nie dziw ze masz takie efekty, jest żle filtrowane, zmień radio i będzie po problemie.
Plut3k - 21-06-2011, 22:36
Jednak z tym balansem nic nie wyszło, najwięcej basu na balansie 0. A jak sprawdzić czy to wina radia? Może podjadę do jakiegoś sklepu, żeby podłączyć nowe i jak będzie wszystko elegancko to znak, że jednak biedronka oferuje śmiecie?
plecho1 - 22-06-2011, 07:36
Więc jeśli to nie pomogło, to jak napisałeś, wrzuć coś lepszego na podmianę i się przekonasz.
penmar - 22-06-2011, 12:40
można kupić filtr przeciw zakłóceniowy od takich rzeczy jak silnik alternator cena jak się nie mylę w granicach 25zł jeśli nic więcej nie przeszkadza to będzie grało porządnie
przynajmniej tak było u kumpla w hondzie
|
|
|