To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Lokalizacja czujnika położenia wałka rozrządu

yoseph11 - 22-06-2011, 19:52
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Lokalizacja czujnika położenia wałka rozrządu
Witam!Wiem że pewnie żle robie że tu pisze,ale uczę się regulaminu i napewno się poprawie.Gdzie w Galancie 2.5 V6 znajduje się czujnik położenia wałka rozrządu i jak ewentualnie można go wymienić?Prosze o jakieś wskazówki bo trzech mechaników dzisiaj szukało i nic z tego.Jestem zdesperowany bo juz tydzień jestem bez auta.
OBERST - 22-06-2011, 20:39

To jest akurat 2.0 16v ale wydaje mi się że będzie mniej więcej w tym samym miejscu .

Czujnik położenia wałka rozrządu - 14846

fj_mike - 22-06-2011, 21:59

yoseph11, w 6A13 (2,5V6) nie ma takiego czujnika. Jest Top Dead Center Sensor.
Przeczytaj ten temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28677
Czujnik znajduje się pod osłoną rozrządu.

yoseph11 - 23-06-2011, 06:57

Dzieki wielkie chłopaki.Bardzo pomogliście,jutro biorę się za robote,bo dzisiaj Swięto.Ale napewno nie ma tego czujnika tam gdzie jest pokazany na schemacie,to inny silnik.Jest tylko pod pokrywą rozrządu ale nie wiem czy to on jest odpowiedzialny za bład 23.Jutro rozbiorę i sprawdzę.Jak nie ,będę szukał dalej.

[ Dodano: 24-06-2011, 11:36 ]
Jak zdjąć obudowę rozrządu żeby dostać się do tego czujnika?

[ Dodano: 24-06-2011, 14:20 ]
Nie wiem już czego się trzymać?Czy we wszyskich 2.5V6 nie ma czujnika polozenia walka rozrzadu?Gdzie indziej wyczytałem że jest taki czujnik na koncu wałka cylindrów nieparzystych w rozdzielaczu zaplonu od strony skrzyni biegow razem z rozdzielaczem zaplonu,cewka zaplonowa i tranzystorem mocy.Może wie ktoś cos na ten temat?

Albercik - 21-11-2012, 14:49

Niestety mam ten sam problem, auto nie zapaliło, a jak dotąd było to auto bezproblemowe. Znalazłem manuala do miśka :
http://www.mitsubishi-mot...WorkShop/16.pdf

na stronie 16-54 jest rysunek czujnika, ale tylko w 4G6, a ja mam 6A1 (v6 2.5) , więc wnioskuję, że takowego nie ma.
W takim wypadku nie mam pojęcia dlaczego nagle zniknęła iskra na świecach :?

komarsnk - 21-11-2012, 15:00

Albercik, czujnik położenia wałka jest w aparacie zapłonowym.
Wymrugałeś błędy i jesteś pewny, że z nim masz problem?

fredfm - 21-11-2012, 15:04

Błąd 23 nie zawsze oznacza uszkodzony czujnik TDC... W moim przypadku problemem okazał się uszkodzony moduł zapłonowy, a błąd 23 wyskakiwał za każdym razem gdy auto mi gasło z przyczyny uszkodzonego modułu. Po regeneracji aparatu błąd 23 się już nie pojawił...

Dobrze by było podmienić aparat od jakiegoś innego miśka, będziesz wiedział na czym stoisz:)

Kolego Albercik, sprawdź również aparat; palec i kopułkę jesteś w stanie sprawdzić organoleptycznie, cewkę czy moduł proponuję wysłać do Yakuzy.. wraz z całym aparatem

Albercik - 21-11-2012, 20:17

Czujnik TDC jest sprawny. Dzisiaj razem z mechanikiem przetestowalismy go. Nie ma żadnych kodów błędów. Wygląda to na aparat zapłonowy lub czujnik położenia wałka rozrządu w module zapłonowym.
Owczar - 21-11-2012, 22:38

Albo cewka.
Albercik - 24-11-2012, 17:03

No i skończyło sie wymianą całego aparatu zapłonowego - wyraźne ślady wilgoci spowodowały dość spore wżery, poza tym palec był już dość mocno zuzyty, kopułka też, a cewka w ogóle nie działała prawidłowo.
Dzięki wszystkim za cenne rady - po kroczku doszedłem do sedna.