To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Galant 2.5 V6 - hałas w dolnej części silnika (nagranie)

PIOTR_FOTO - 23-06-2011, 22:47
Temat postu: Galant 2.5 V6 - hałas w dolnej części silnika (nagranie)
Witam. Ostatnio w niedawno zakupionym Galancie V6 usłyszałem na biegu jałowym hałas w dolnej części silnika. Nie jest to napewno cykanie popychaczy ale coś innego. Jakby jakiś łańcuch głośno pracował czy coś w tym rodzaju. Czy jest w Galancie gdzieś łańcuch, np. rozrządu? Zdaje mi się, że to coś odezwało się po wymianie oleju na 5W40 ale nie jestem do końca pewien. Oto nagranie:
http://www.youtube.com/watch?v=9T0_FV6X72c

Hugo - 23-06-2011, 22:56

Nie wiem o który dźwięk chodzi, ale w tle co chwilę słyszę popychacz...
deejay - 23-06-2011, 23:14

Pompa wody lub któraś rolka hałasuje , zdemontuj paski napedu akcesorii i bedziesz pewny , jesli dalej dzwięk sie bedzie utrzymywał to do weryfikacji i spr rozrzad i jego osprzęt .
u157 - 23-06-2011, 23:54

Jeden z tych dźwięków to na pewno jest rolka napinacza ale po za tym słychać jest coś jeszcze, niestety to trzeba jednak ucho po maskę włożyć.
Powodzenia w wymianie rolki.

sampler - 24-06-2011, 12:07

Sadzac po czestotliwosci to jednak raczej popychacz. Zwroc uwage ze jak dajesz mikrofon nizesz ten dzwiek jest mniej donosny. Ewentualnie moze ktorys wtryskiwacz np gazowy?
PIOTR_FOTO - 24-06-2011, 17:46

Na dniach będę robił rorrząd to może się coś wyjaśni. przegłądam allego żeby znaleźć jakieś dobre części.
Cytat:
moze ktorys wtryskiwacz np gazowy
- narazie gazu nie ma i pewnie nie będzie.
m6riano - 24-06-2011, 17:52

Jeśli chcesz kupić rozrząd w dobrej cenie to zadzwoń do allparts:
http://www.all-parts.pl/

Anonymous - 24-06-2011, 19:50

obstawiam opcję deejaya, ale dla pewności gdy występuje ten hałas na postoju wciśnij sprzęgło i wtedy jak nie ucichnie to będzie można wykluczyć jeszcze łożysko w skrzyni, jak ucichnie to masz winowajcę.
malina_drizzt - 24-06-2011, 20:12

Dla mnie tam nie ma nic niepokojącego :) ale co ja tam wiem.
U mnie popychacze klepały , ale dźwięk był wyraźnie metaliczny nie głuchy jak tutaj.
Jeszcze pytanie o który dźwięk chodzi, to terkotanie w tle może trochę jak skrzynia dokładnie łożysko wałka na puszczonym sprzęgle

Może ktoś dla porównania wrzuci filmik jak wzorcowo powinien brzmieć galancik v6??

KamilR10 - 24-06-2011, 20:16

malina_drizzt napisał/a:

Może ktoś dla porównania wrzuci filmik jak wzorcowo powinien brzmieć galancik v6??

http://www.youtube.com/watch?v=7pbMyOEpVNE
mysle ze tak, chociaz w rzeczywistosci kazdy troche inaczej brzmi :wink:

malina_drizzt - 24-06-2011, 20:26

Wszystko ładnie pięknie ale to jest nagranie z pewnej odległości raczej cicho nagrane mikrofonem nad silnikiem.
Poza tym też coś terkocze. :)
Inaczej brzmi silnik z odległości 2-3m, inaczej z kanału, a jeszcze inaczej kiedy czajnik wsadzimy we wnękę przy chłodnicy :)

Może wrzuci ktoś jeszcze filmik??

PIOTR_FOTO - 27-06-2011, 09:44

Cytat:
to jest nagranie z pewnej odległości raczej cicho nagrane mikrofonem nad silnikiem

Nagrałem ten dźwięk trzymając telefon ok. 10 cm od miski olejowej.[/quote]

malina_drizzt - 27-06-2011, 10:24

Pisałem o filmiku podanym przez KamilR10.
ziutoon - 28-06-2011, 13:05

podłącze sie do tematu bo chyba u mnie jest podobnie.

Wymieniłem ostatnio półośke bo obecna była w stanie agonalnym a w dodatku poklejona tasmą - taka szarą co to niby ameryke zbudowała.

Po zmontowaniu wszystkiego silnik pieknie chodzi na biegu jałowym i wygląda że jest ok do momentu kiedy wrzucam bieg. W skrzyni biegów zaczyna coś ostro chrobotać. Wygląda to na jakieś łożysko lub też koło zębate. (wydaje mi się że ten dzwięk był wcześniej tylko myślałem że to był przegub)

Moje pytanie jest takie:
- jak zdemontować skrzynię, szukałem ale jakoś nie moge znaleść :(
- czy jest gdzieś opis jak rozebrać skrzynię? czy będe w stanie zrobic to sam?
- jaki może byc koszt części (łożyska, simeringi uszczelki itp),
- a może lepiej poszukać używki i wymienić, koszt skrzyni około 1000 - 1500 pln.
- a może zacząć od oleju?

skrzynia manualna

pozdrawiam

m6riano - 28-06-2011, 16:05

Jeśli np. dużo jeździsz(jak ja) to warto zainwestować w druga (ale najlepiej sprawdzoną skrzynie) po co? A np. po to żeby mieć ją w zapasie.
Lepiej poszukać takiej skrzyni która już miała wymieniane łożyska oraz uszczelniacze bo za taką dasz max 1500zł a za zwykła ok 800-900(więcej nie ma co dawać)plus do tego ok 300 części i ok 500 rozebranie złożenie itd.
Robisz przekładke i swoją "starą" dajesz do regeneracji albo sam dłubiesz jeśli masz umiejętności, czas, zapał, itd.
ps. o skrzynie napisz do Trawora76(w zasadzie o wszystkie części możesz do niego pisać)