To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Skrzypią fotele

sterydzik - 24-06-2011, 13:27
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Skrzypią fotele
Użyłem szukajki i nie znalazłem... aż strach :)

Więc... dziwna sprawa, jak wiecie moja Cari była zalana, co pośrednio może wpłynęło na ten przypadek - fotele me skrzypią, w zasadzie tylko ten kierowcy. Oczywiście najmocniej jest to odczuwalno-słyszalne gdy dynamicznie wchodzę w zakręty i dodatkowa składowa siły ciążenia ciągnie moją piękną pupę w kierunku na zewnątrz łuku po którym porusza się wybrany układ odniesienia.

Co wy na to ? Jakieś WD40 po sprężynach ? Traktować to jako kolejny step migracji mojej Cari do WRC (warcy,rycy,ctcescy) ?? Help i pozdrawiam

wichura1 - 25-06-2011, 23:00

Zajrzyj pod siedzenie, najprawdopodobniej masz standardowe uszkodzenie, czyli pęknięte sprężyny fotela.
SHARK1979 - 25-06-2011, 23:06

wichura1 napisał/a:
Zajrzyj pod siedzenie, najprawdopodobniej masz standardowe uszkodzenie, czyli pęknięte sprężyny fotela.

Też mam popękane 3/4 zawieszki siedzenia i nie piszczy ale naprawiłem to własnym patentem i jest oki ale nigdy mi nie piszczało :biggrin:

kamir - 26-06-2011, 12:44

SHARK1979, jak to naprawiłeś?
ja ostatnio zakładałem sobie pokrowce i zauważyłem, że też są popękane.

SHARK1979 - 26-06-2011, 19:06

kamir,
Wpadłem na taki pomysł, znalazłem starą grubą linkę hamulcową od roweru podzieliłem na odpowiednie długości(chyba kole 43cm),na końcu linek porobiłem oczka zagniecione nakrętkami 8 w imadle by dobrze trzymały(coś takiego O------O :D ) i umocowałem bardzo grubymi plastikowymi paskami np do ściskania wiązki kabli :D (nimi napinasz linki) dałem 2 wzdłuż i 2 w poprzek mocując do otworów stelaża siedzenia bardzo proste i daje radę kupe czasu :mrgreen: pozdro

kamir - 26-06-2011, 19:24

:lol: HE :mrgreen:
Niezły patent....
U mnie na szczęście tylko kilka jest popękanych ale już wiem co robić jak problem będzie narastał. Dziex SHARK1979

SHARK1979 - 26-06-2011, 19:26

kamir,
Jeśli pomysł się zda to proszę bardzo :wink: pozdro

wichura1 - 30-06-2011, 15:14

Ja kupiłem fotel pasażera od anglika za 50 PLN i przełożyłem sobie sprężyny. Pamiętajcie żeby odłączyć akumulator jeżeli macie boczne poduszki powietrzne, zanim wyjmiecie fotel.