[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY2A 1.5] Nierówne zużycie tylnych tarcz hamulcowych
plewy - 24-06-2011, 22:45 Temat postu: [CY2A 1.5] Nierówne zużycie tylnych tarcz hamulcowych W moim Lancerku nierówno zużywają się tylne tarcze, tzn. zewnętrzna część tarczy się zużywa, a wewnętrzna nie - zaczyna rdzewieć. Nie pomaga nawet ostrzejsza jazda. Patrzyłem na inne samochody (nie Lancery i nie Mitsu), ale tam tarcze zużywają się na całej powierzchni.
Dodam, że tarcze i klocki były niedawno wymieniane - problem nie ustąpił. Tarcze z przodu są ok.
Jakie mogą być tego przyczyny? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
tomekrvf - 25-06-2011, 14:48
plewy napisał/a: | Nie pomaga nawet ostrzejsza jazda. |
Pomoże jeszcze ostrzejsza jazda tj.mocniejsze hamowanie.
Trik - 25-06-2011, 22:58
tomekrvf, A czy dołożenie paru kilogramów do bagażnika nie spowoduje, że tył będzie lepiej dociągał klocki? Jest jeszcze w tych samochodach takie ustrojstwo, które powoduje że tylne koła są mocjej hamowane przy większym ładunku?
W Syrenie coś takiego było, tylko nazwy nie pamietam, że jak dupcia osiadała z ładunkiem to naciskany był taki zaworek w okolicach tylnej osi i zwiększało się ciśnienie płynu na szczękach.
tomekrvf - 26-06-2011, 00:23
Trik napisał/a: | A czy dołożenie paru kilogramów do bagażnika nie spowoduje, że tył będzie lepiej dociągał klocki? |
Nie. Lancer ma EBD a nie mechaniczny korektor siły jak to było w Syrenie:) Trzeba zmienić taktykę hamowania, czyli nie przez 100m z 60 na godzinę jak to sie widuje na drodze, tylko krótkie i mocniejsze hamowanie.
Trik - 26-06-2011, 00:49
tomekrvf napisał/a: | tylko krótkie i mocniejsze hamowanie |
Aaaa haaaaa, czyli tak jak to lubię robić tym autem. , nawet przeciągam do ABS-u, No może poza zimą, częsciej używam wówczas ASC. tomekrvf napisał/a: | czyli nie przez 100m z 60 na godzinę jak to sie widuje na drodze | przy takim stylu hamowania to i klocki pewnie krócej wytrzymują?
krzychu - 26-06-2011, 11:36
tomekrvf napisał/a: | Lancer ma EBD a nie mechaniczny korektor siły |
A czym to się różni?
Uki_NH - 27-06-2011, 14:47
krzychu napisał/a: | tomekrvf napisał/a: | Lancer ma EBD a nie mechaniczny korektor siły |
A czym to się różni? |
Jeśli się nie mylę to EBD to elektroniczny rozdział siły hamowania, współpracuje z ABSem i może przyhamowywać każde koło z opowiednią siła,
a mechaniczny rozdziela chyba tylko oś przednią od tylniej.
jak się mylę to mnie poprawcie:)
lichy - 28-06-2011, 15:44
Uki_NH napisał/a: | Jeśli się nie mylę to EBD to elektroniczny rozdział siły hamowania, współpracuje z ABSem i może przyhamowywać każde koło z opowiednią siła,
a mechaniczny rozdziela chyba tylko oś przednią od tylniej. |
Dokładnie tak to działa. Mechaniczne systemy ograniczające ciśnienie płynu w układzie hamulcowym kół tylnych w zależności od obciążenia zawieszenia tylnego były stosowane w pojazdach bez ABSu (taki zaworek dławiący sterowany dźwigienką połączoną z wahaczem). W pojazdach wyposażonych w ABS załatwia to elektronika.
Można doczytać np. w Wikipedii
krzychu - 28-06-2011, 19:42
No więc dociążenie tyłu spowoduje większe użycie tylnych hamulców... Pomysł Trik-a był dobry... Oczywiście wciśnięcie hamulca do oporu też spowoduje (w końcu) dociśnięcie mocniej tylnych zacisków.
Swoją drogą możliwe że prowadniczki się przypiekły i może trzeba je rozruszać rozkręcając zaciski...
Trik - 29-06-2011, 00:27
krzychu napisał/a: | Swoją drogą możliwe że prowadniczki się przypiekły i może trzeba je rozruszać rozkręcając zaciski |
Jeśli prowadniczki, takie coś winno być oczyszczone i przesmarowane przy przeglądzie. Jeśli przegląd był dawno, to niestety małe robótki ręczne lub u pana "Zdzisia" ale zrobić trzeba.
robertdg - 29-06-2011, 08:10
Słabo czytacie ze zrozumieniem:
plewy napisał/a: | W moim Lancerku nierówno zużywają się tylne tarcze, tzn. zewnętrzna część tarczy się zużywa, a wewnętrzna nie - zaczyna rdzewieć. Nie pomaga nawet ostrzejsza jazda. Patrzyłem na inne samochody (nie Lancery i nie Mitsu), ale tam tarcze zużywają się na całej powierzchni.
Dodam, że tarcze i klocki były niedawno wymieniane - problem nie ustąpił. |
Wg mnie to będzie wina montażowa, jeżeli zewnętrzne powierzhnie tarczy hamują a wewnętrzne nie, to najprawdopodobnije utknął klocek wewnętrzny i docisk pracuje dociskając zewnętrzny klocek.
tomekrvf napisał/a: | plewy napisał/a: | Nie pomaga nawet ostrzejsza jazda. |
Pomoże jeszcze ostrzejsza jazda tj.mocniejsze hamowanie. | Bez skrajności, tu nie ma znaczenia ABS/EBD itp., itd., układ bez uczestnictwa aktywnych systemów ma pracować płynnie, znaczy, że jego praca ma być bez zarzutu.
mjsystem - 20-08-2011, 11:58
krzychu napisał/a: | Swoją drogą możliwe że prowadniczki się przypiekły i może trzeba je rozruszać rozkręcając zaciski... |
robertdg napisał/a: | Wg mnie to będzie wina montażowa, jeżeli zewnętrzne powierzhnie tarczy hamują a wewnętrzne nie, to najprawdopodobnije utknął klocek wewnętrzny i docisk pracuje dociskając zewnętrzny klocek. |
Tak było w moim przypadku, tarcze wręcz pordzewiały a ASO nawet pewnie nie zajrzało nigdy na układ hamulcowy na przeglądzie.
Pomogło dokładne i czasochłonne czyszczenie. Dokonał tego właśnie robertdg
Teraz hamowanie jest ok.
DjQuest - 23-08-2011, 19:15
Dopisze siię do tematu bo po co nowy zakładac . Mam problem z energicznym hamowaniem z prędkości 70 / 80 km, mianowicie przy wciśnięciu hamulca do oporu za każdym razem włącza się ABS niezależnie czy sucho czy mokro. To może nic dziwnego, ale działa to na zbyt długiej drodze jak dla mnie. Dotychczas całe szczęście nie było to przed przeszkodą . Pytanie czy na suchej nawierzchni czyli nie blokowaniu kół droga hamowania jest tak długa. Działanie ABS rozumiem, ale auto po prostu skacze a nie hamuje natychmiast.
Zbigi - 23-08-2011, 19:33
DjQuest napisał/a: | Dopisze siię do tematu bo po co nowy zakładac . Mam problem z energicznym hamowaniem z prędkości 70 / 80 km, mianowicie przy wciśnięciu hamulca do oporu za każdym razem włącza się ABS niezależnie czy sucho czy mokro. To może nic dziwnego, ale działa to na zbyt długiej drodze jak dla mnie. Dotychczas całe szczęście nie było to przed przeszkodą . Pytanie czy na suchej nawierzchni czyli nie blokowaniu kół droga hamowania jest tak długa. Działanie ABS rozumiem, ale auto po prostu skacze a nie hamuje natychmiast. |
A jakie masz ciśnienie w oponach?
Bo jak 2.5 to tak może być.
mjsystem - 23-08-2011, 19:56
DjQuest napisał/a: | Mam problem z energicznym hamowaniem z prędkości 70 / 80 km |
Po pierwsze ciśnienie, po drugie amorki(w co wątpię) a po trzecie nierówna droga(u mnie takie zachowanie zauwazyłem przy nagłym hamowaniu w granicach tych prędkości, szczególnie w mieście). Pozostaje jeszcze równowaga pomiędzy przednimi i tylnymi siłami hamowania kół. Dwa posty wyzej.
|
|
|