Carisma - Techniczne - Problem z odpaleniem auta
Olivia - 25-06-2011, 13:27 Temat postu: Problem z odpaleniem auta Witam
Od momentu kupna Carismy mam problem z check engine.
Opis problemu :
- gdy chce odpalić auto kontrolki się zapalają,
- po pewnym czasie nie które kontrolki gasną, m in. SRS i chyba ABS,
- CE również gaśnie by po około 2 - 4 sek. znów się zaświecić,
- wtedy odpalenie auta jest nie możliwe,
- rozrusznik kręci ale odpalenie jest nie możliwe.
Mam oryginalny kluczyk. Ale jest popękany. Gdy był w dobrym stanie również ten problem występował. Mam kluczyk dorobiony. Ale nic nie pomaga.
Kiedyś było tak że problem CE występował przez około miesiąc i ustępował. Obecnie jest tak że problem CE występuje od około dwóch miesięcy. Czasem auto odpala od razu. A czasami trzeba pokręcić (zapalać kontrolki i je gasić) do 5 minut.
Gdzie może leżeć problem ?
Dzięki
pawelsonx - 25-06-2011, 13:38
wy-mrugaj błędy spinaczem opis w dziale faq
Olivia - 26-06-2011, 12:42
Po podłączeniu do komputera czasem pokazuje błąd immobilisera a czasem nic się nie pokazuje. Natomiast trudno jest znaleść elektryka który sobie ztym poradzi. Ponieważ w moim aucie nie można od EDC odłączyć immobilisera. A wiem że niektóre Carismy tak miały. Niestety moja jest wredna.
plecho1 - 26-06-2011, 14:53
Posprawdzaj połączenia pomiędzy anteną od immobilisera w stacyjce a immobiliserem, może coś zaśniedziało i czasem nie łączy. A błędy spróbuj wymrugać jak radzi kolega wyżej, może jest jakiś oprócz immobilisera.
Opis masz tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Olivia - 26-06-2011, 20:27
Dziękuje za odpowiedzi
Teraz pytanie z innej beczki. Czy to możliwe że w aucie z 1997 roku jest tak rozbudowana elektronika że modułu immobilisera nie da się usunąć ? Z autem wcześniej byłam u elektronika. Mówił że mam akurat "wredną" wersje Carismy która ma takie EDC że trudno jest znaleść lub wykalibrować komputer pod nowy moduł immo.
Elektronik oczywiście próbował z podmianami EDC, podgrzewaniem modułu immobilisera. Ale to zazwyczaj pomagało na krótko lub poprostu problem ustępował.
|
|
|