[04-13]Colt CZx - resetowanie wskazan sredniego spalania w colt cz3
Anonymous - 15-11-2006, 09:09 Temat postu: resetowanie wskazan sredniego spalania w colt cz3 Witam, pytanie kieruje do uzytkowników cz3/cz5/czt - ustawiając komputer pokładowy wlaczylem funkcję ręczny tryb zerowania (pozycja 2) - niestety po wylaczeniu silnika i ponownym wlaczeniu funkcja ta zostaje automatycznie przelaczona na pozycje 1 - automatyczny tryb zerowania (ktory zeruje srednie spalanie jezeli silnik jest wylaczony na dluzej niz 4 godziny). Niestety instrukcja na ten temat, jak dla mnie napisana jest "po chinsku". Moze ktos wpadl jak to interpretowac - bo np chcialbym pomierzyc srednią z tygodnia albo miesiąca (czy w takim razie po kazdym uruchomieniu samochodu musze wchodzic w ustawienia kompa i przelaczac na reczny tryb zerowania???)
Anonymous - 26-11-2006, 12:25
Ja również miałem problem z interpretacją tej funkcji konputera pokładowego. Po kilku dniach zrozumiałem o co jednak chodzi. Przełączenie komputera w 2 tryb nie oznacza, że nie działa on w pierwszym. To jest po prostu przełączanie tego, które ze wskazań ma być wyświetlane. Jeżeli użytkonik przełączy komputer z pozycji 1 na 2 i w 2 pozycji go wyzeruje to od tego momentu będzie on mierzył spalanie. Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu komputer przełączy się znów w położenie 1, ale mimo, że funkcja "1" jest teraz wyświetlana to w położeniu 2 (niejako w tle) spalanie jest dalej mierzone od momentu wykasowania. Jeżeli przełączymy znów z 1 do 2 to wyświetli nam się spalanie od ostatniego kasowania. Ufff....mam nadzieję, że nie namieszałem zbytnio i wytłumaczyłęm na czym wszystko polega .
Anonymous - 26-11-2006, 14:03
Grasshopper napisał/a: | Ja również miałem problem z interpretacją tej funkcji konputera pokładowego. Po kilku dniach zrozumiałem o co jednak chodzi. Przełączenie komputera w 2 tryb nie oznacza, że nie działa on w pierwszym. To jest po prostu przełączanie tego, które ze wskazań ma być wyświetlane. Jeżeli użytkonik przełączy komputer z pozycji 1 na 2 i w 2 pozycji go wyzeruje to od tego momentu będzie on mierzył spalanie. Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu komputer przełączy się znów w położenie 1, ale mimo, że funkcja "1" jest teraz wyświetlana to w położeniu 2 (niejako w tle) spalanie jest dalej mierzone od momentu wykasowania. Jeżeli przełączymy znów z 1 do 2 to wyświetli nam się spalanie od ostatniego kasowania. Ufff....mam nadzieję, że nie namieszałem zbytnio i wytłumaczyłęm na czym wszystko polega . |
Dzięki za info - po jakims czasie doszedlem do podobnych wniosków, ale fajnie ze ktos to potwierdził:) Pozdrawiam!
grub@s - 23-09-2010, 11:09
Witam mam colta 2005 1.5 did. Komputer pokładowy pokazuje mi cały czas spalanie chwilowe i nie mam mozliwosci zmiany na srednie po lewej stronie sa dwa przyciski odpowiadające za ustawienie godziny i minut, natomist po prawej jest przycisk SET i jeden nie opisany. jak przestawić na spalanie średnie??????
[ Dodano: 23-09-2010, 11:10 ]
Po naciśnieciu każdego z przycisków nic sie nie dzieje
OLOs - 24-09-2010, 00:01
grub@s
A masz fabryczne radio? Bo jak nie, to zmienić możesz, ale to jest trochę utrudnione (jest na to sposób) poszukaj na forum.
Pozdro
coltuch - 24-09-2010, 20:11
Też zainteresował mnie ten temat... próbowałem kilkakrotnie przełanczać to na różne sposoby i może jest tak jak pisze powyżej kolega.
Lecz teraz zastanawia mnie dlaczego zaraz po uruchomieniu pokazuje po kolei wszystkie informacje wyzerowane pomimo działania pozycji 2 "manual" ?
grub@s - 27-09-2010, 16:54
Nie mam fabrycznego radia. Mam jakies Sony montowane jeszcze w niemczech. Podejrzewam że tutaj tkwi problem. Jak w tkaim razie ustawić to mimo braku radia fabrycznego?
michalp - 28-09-2010, 15:04
Musisz poszukać na forum - gdzieś było. Próbowałem szukać ale na szybko nic nie znalazłem.
OLOs - 29-09-2010, 22:07
Proszę bardzo
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31842
sewkol - 01-04-2011, 13:41
Odgrzebię temat. Jeżeli dobrze zrozumiałem to po przełączeniu w tryb 2 tak naprawdę komputer będzie liczył dwa średnie spalania? Z bieżącej "wycieczki" oraz od ostatniego ręcznego wyzerowania?
Po przełączeniu komputera w tryb 2 i wyłączeniu/włączeniu zapłonu będzie pokazywał średnie spalanie z trybu 1 (czyli średnie spalanie od ostatniego automatycznego wyzerowania - postój dłuższy niż 4 godziny). W jaki sposób mogę wyświetlić wskazanie średnie od ostatniego tankowania (ręcznego resetu w trybie 2)?
Anonymous - 02-04-2011, 20:09
sewkol napisał/a: | Odgrzebię temat. Jeżeli dobrze zrozumiałem to po przełączeniu w tryb 2 tak naprawdę komputer będzie liczył dwa średnie spalania? Z bieżącej "wycieczki" oraz od ostatniego ręcznego wyzerowania? |
Tak
sewkol napisał/a: | W jaki sposób mogę wyświetlić wskazanie średnie od ostatniego tankowania (ręcznego resetu w trybie 2)? |
Naciskając jednocześnie 2 przyciski znajdujące się po prawej stronie wyświetlacza komputera pokładowego, a następnie przeskakując do odpowiedniej opcji przyciskając przycisk na radiu
sewkol - 03-04-2011, 00:08
Dzięki za odpowiedź. Jak Colcik wróci do domu to przyglądnę się temu bliżej
spokoromek - 05-02-2012, 18:42
Czyli nie da się ustawić permanentnie, żeby komputer wyświetlał tylko tryb drugi (manualny) ? Dobrze rozumiem ?
sewkol - 05-02-2012, 19:26
Dokładnie. A przynajmniej nic mi o takiej możliwości nie wiadomo.
46Marek - 07-02-2012, 17:22
Ciekawostka ; na 176 tankowań do pełna różnica pomiędzy wskazanym zużyciem na L/100km pomiędzy liczeniem dzieląc paliwo i kilometry a wskazaniami " trybu 2 " wynosi 0,64L/100km ,
resumując te mętne wywody oznacza to ,że w "trybie 2 " średnie zużycie na 100km jest większe o 0,12l /km a jeszcze prościej nie 7,12l/100km wg "trybie 2 " a 7l/100km.
uffff....
|
|
|