Space Star Techniczne - [MSS ALL] Stacyjka problem.
jarro71 - 27-06-2011, 23:11 Temat postu: [MSS ALL] Stacyjka problem. Witam,
Mam uszkodzoną stacyjkę . Kluczyk przekręca się tyko na pozycję odblokowującą blokadę kierownicy. Dalej nie da rady. Nie zapalają się kontrolki.
Czytalem kilka postów archiwalnych, ale ....nadal nie jestem pewien
Czy stacyjka jest elementem który można naprawiać, czy trzeba wymienić na nową ?
Jeśli wymiana, to czy tylko sama stacyjka, czy rownież immobilajzer i komputer ?
podrawiam
robertdg - 27-06-2011, 23:20
Teoretycznie powinno się wymienić cały moduł, ale na upartego da się naprawić
plecho1 - 28-06-2011, 07:43
Samą stacyjkę da się wymienić, możesz też ze swojej przełożyć do nowej samą wkładkę aby nie dorabiać klucza z immobiliserem. Może najpierw wyjmij stacyjkę i spróbuj ją przesmarować, rozruszać i sprawdź też samą kostkę elektryczną bo może to ona blokuje cały mechanizm.
cns80 - 28-06-2011, 08:47
Spróbuj delikatnie wciskać lub odciągać kluczyk przy przekręcaniu. Może się uda. Jak się uda to szybko się przyzwyczaisz
Bizi78 - 28-06-2011, 10:57
Miałem podobny problem ale u mnie od czasu do czasu nie mogłem wcale przekręcić kluczyka w stacyjce. Podjechałem do fachowca od zamków wyjął stacyjkę przeczyścił, coś tam wymienił (jakieś bolczyki one podobno haczyły) i wszystko śmiga jak ta lala. Podobno największym błędem jest olewanie takiej awarii i smarowanie stacyjki specyfikami typu WD-40, które powodują, że bród zbiera się w jednym miejscu i jeszcze pogarsza sprawę. Koszt jaki poniosłem to 40zł.
Pozdrawiam.
PS
jarro71 jak dostaniesz się do wkładki to mógłbyś jej cyknąć kilka fotek i przesłać mi na maila bo u mnie został mały urwany kawałeczek (3X3X3mm) prawdopodobnie jakiejś blokady i nawet fachowiec dodam z wieloletnim stażem nie wiedział do czego on służy. Dodam blokada kierownicy chodzi, bzyczek włączonych świateł także.
plecho1 - 28-06-2011, 12:19
Tak jak piszą wszyscy trudno coś powiedzieć bez rozbierania, wkładkę raczej masz dobrą bo jak napisał Bizi78, nie dało by się w ogóle przekręcić klucza.
jarro71 - 28-06-2011, 22:41
Witam,
Dziękuję wszystkim za porady
Fachowiec do którego się zglosilem wycenil naprawe na 400-500 pln ( wymiana wkladki i nowy klucz).:(
Czyszczenie i "rozruszanie" stacyjki też nie pomoglo. Wiec wybralem się do milego pana który rozbiera samochody, i kupilem kolumne kierowniczą ze stacyjką, 2 kluczykami i immobilajzerem. Koszt 150pln + 2 godziny roboty.
Samochod już naprawiony
pozdrawiam
pablo eldiablo - 29-06-2011, 08:41
jarro71 napisał/a: |
Czyszczenie i "rozruszanie" stacyjki też nie pomoglo. Wiec wybralem się do milego pana który rozbiera samochody, i kupilem kolumne kierowniczą ze stacyjką, 2 kluczykami i immobilajzerem. Koszt 150pln + 2 godziny roboty.
Samochod już naprawiony
|
A wkładek w zamkach drzwi nie wymieniłeś? Jak padnie ci centralny zamek, to jak się dostaniesz do samochodu? Chyba, że będziesz zawsze nosił stary i nowy kluczyk do auta... ale to takie nieeleganckie rozwiązanie
jarro71 - 05-08-2011, 21:46
No cóż,moze i nieelegancko:(ale czasem elegancja przegrywa z budżetem .
Poza tym w kobiecej torebce jest tyle miejsca, że dodatkowy kluczyk tez się zmieści:)
[ Dodano: 05-08-2011, 21:52 ]
Bizi78, niestety zdjęć nie zrobielm,ale mogę Ci wyslać calą kolumnę kierowniczą i sam zobaczysz
pozdrawiam
SiMa - 05-08-2011, 22:00
Ja niestety też mam spięte dwa kluczyki, bo stacyjka padła i trza było wymienić na nową.
Kluczyk od drzwi mam dodatkowo odznaczony coby się nie myslił, który do czego
Pozdro
Bizi78 - 06-08-2011, 11:58
jarro71 napisał/a: | Bizi78, niestety zdjęć nie zrobielm,ale mogę Ci wyslać calą kolumnę kierowniczą i sam zobaczysz
pozdrawiam |
Dzięki za chęci ale potrzebuję fotkę wkładki. Będę musiał poszukać na szrocie, ewentualnie napiszę do kogoś z allegro kto ma do sprzedania i poproszę o kilka fotek.
Pozdrawiam.
donkaletone - 17-09-2014, 07:43 Temat postu: [MSS ALL] Wymiana stacyjki. Jako że po odziedziczeniu SSa wyskakują coraz to nowe problemy chciałem się do was zwrócić z następnym. Mianowicie kiedyś w nim padła stacyjka i było to robione gdzieś u jakiegoś mistrza ceremonii. Naprawa została zakończona na tym że auto odpala i jeździ, nie zamykają się drzwi z pilota (nie wiem czy to ma coś wspólnego) Nie zamykają się drzwi z kluczyka ale za to otworzyć da się. W okolicach kolumny kierownicy jest umocowana druga stacyjka z włożonym kluczykiem (pewnie stara), osobne kluczyki do drzwi i odpalania. Chciałem to doprowadzić do jako takiego porządku. Czy jeśli kupie zestaw wkładek stacyjkę kluczyk i immo ( http://allegro.pl/stacyjk...4554308766.html ) to będzie to wymiana typu Plug&Play czy raczej jakieś większe kombinacje?
Pozdrawiam
[ Dodano: 22-09-2014, 13:04 ]
Jeszcze jedno pytanie czy przy wymianie bedzie konieczna wymiana komputera?
[ Dodano: 28-10-2014, 08:17 ]
OK, odpowiem sobie sam, może komuś się przyda.
Wymieniłem wkładkę stacyjki, wymieniłem immo oraz moduł sterujący centralnym zamkiem ponieważ w zestawie który kupiłem były dwa piloty a mi pozostał jeden. W zestawie był też komputer (sterownik silnika?) ale jego wymiana okazała się zbędna. Wszystko działa tak jak powinno. Pozostała jeszcze wymiana klamki pasażera i zamka klapy.
Agnes911 - 09-04-2016, 18:54 Temat postu: Zacinająca się stacyjka Witam Mam problem z Mitsubishi Space Star rocznik '99. Kluczyk wchodzi do stacyjki bez problemu, jednak w momencie gdy chce go przekręcić to stacyjka stawia opór. Dopiero po kilku próbach poruszania kluczykiem w stacyjce udaje się go w końcu przekręcić i uruchomić samochód.
Miał ktoś może podobny problem? Będę wdzięczna za pomoc
se7en - 09-04-2016, 18:55
albo starł Ci sie kluczyk i trzeba dorobic nowy, albo starły sie zapadki i wtedy trzeba regenerowac stacyjke
Hugo - 09-04-2016, 22:40
Miałem to samo, ale tylko jak był duży mróz. Teraz problem znikł.
|
|
|