[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1,8] Utrata mocy po zmianie oprogramowania
Kibic - 01-07-2011, 15:42 Temat postu: [CY3A 1,8] Utrata mocy po zmianie oprogramowania Witam wszystkich
Ostatnio oddałem samochód na przegląd po roku eksploatacji (auto ma dwa lata). Po odbiorze zauważyłem, że zmieniły się wolne obroty. Zapytany serwisant odpowiedział, że standardowo wymieniają oprogramowanie na nowsze. Czy to prawda? U Was też zmieniano oprogramowanie podczas przeglądu? Pytam, ponieważ samochód stał się bardzo mułowaty, w ogóle nie ma przyśpieszenia. Od początku, kiedy kupiłem ten egzemplarz trochę zdziwiony byłem dość słabym przyspieszeniem. Obecnie jest dużo gorzej.
Pozdrawiam
Zbigi - 01-07-2011, 19:28 Temat postu: Re: [CY3A 1,8] Utrata mocy po zmianie oprogramowania Przed chwilą dzwoniłem do ASO MITCAR i powiedzieli mi, że nie dostali żadnych zaleceń do zmiany oprogramowania, bo po prostu nie ma innego (nowszego) oprogramowania niż te, które wgranao w fabryce.
RalfPi - 04-07-2011, 11:05
Witam - ciekawa sprawa z tym wątkiem, jak mój Lancer ma stracić trochę mocy, to też się będę wkurzał, co innego gdyby dołożyli te 7 KM:)
Może Kolega Kibic dowie się dokładnie w ASO i w samym Mitsu jak to jest z tym softem...
Jeśli faktycznie obniżają moc silnika.. To słowo soft jest użyte tutaj dwuznacznie..
Pozdrawiam
Zbigi - 06-07-2011, 14:05
Napisałem dzisiaj maila do Mitsubishi.pl z pytaniem o to oprogramowanie, tzn jest nowe czy nie ma (do wersji Lancera 2008-2009 ). Oto taką odpowiedź dostałem:
"Różnica wynika z innych norm emisji spalin Euro4 i Euro5. Nie ma możliwości zmiany tego oprogramowania"
Tyle co oficjalnie Mitsubishi polska ma na ten temat do powiedzenia!!!
Tak więc jak ktoś w ASO wam powie, że zmienił oprogramowanie na nowsze to kantuje
tomaszekk7 - 06-07-2011, 16:15 Temat postu: Re: [CY3A 1,8] Utrata mocy po zmianie oprogramowania Były robione zmiany w oprogramowaniu , chodziło o kwestie problemów z zapalaniem samochodu. Pojawiały się błędy w trakcie odpalenia , które uniemożliwiały zapłon paliwa. Ja miałem to wykonywane. Od chwili przeprogramowania na razie nie mam problemu z odpalaniem. Był ten wątek poruszany wcześniej postaram się go znaleźć.
Zobacz wątek na poprzedniej stronie "Czy istnieje nowy soft do 1.8 MIVEC"
Trik - 06-07-2011, 19:36
Zbigi, Prawdopodobnie aktualizacja softu dla tego rocznika została nazwana przez serwisanta nowym softem i tylko tyle. Mi też wgrywano jakieś aktualizacje min w tym roku ze względu na błąd sensora powietrza dolotowego, ale nie był to kompletnie nowy soft tylko jego "ułamek"
Kibic - 08-07-2011, 13:41
Żaden soft nie został zmieniony w moim samochodzie. Dzwoniłem po różnych serwisach autoryzowanych i wszędzie twierdzą, że nie było nowego oprogramowania. Pojechałem nawet żeby sprawdzić wersję oprogramowania w serwisie i poinformowano mnie, że żaden soft nie był wgrywany do mojego samochody, wersja oprogramowania jest taka jak powinna być. Cała tajemnica polega na tym, że pewien autoryzowany serwis chciał mnie naciągnąć na wymianę niezużytych tarcz hamulcowych, ja zrobiłem awanturę więc się zemścili. Jak moje rozmowy z nimi nie przyniosą efektu to opiszę ze szczegółami całą historię w innym wątku.
Przy okazji zapytam, czy istnieje możliwość wgrania innej mapy wtrysków nie ruszając całego oprogramowania? Czy w ogóle da się manipulować przy mapie wtrysków?
tomekrvf - 10-07-2011, 01:33
Do Lancerów 2008-2010 jest nowy soft który rozwiązuje problem z kodem błędu DTC P0500 Vehicle speed sensor. Oprogramowanie nie ma wpływu na moc, obroty i samopoczucie użytkownika samochodu. Sprawdzone osobście na kilku (kilkunastu?) Lancerach. Nowy soft ASO powinno wgrywać jak klient przyjedzie z "check engine" ale niektórzy wgrywaja to z automatu jak jest auto na serwisie (i dobrze robią)
Kibic - 10-07-2011, 08:33
Tak jak wcześniej pisałem u mnie nie było żadnej zmiany softu ani dogrywania oprogramowania w celu niwelacji błędu. Po ostatnich rozmowach wersja serwisu jest taka, że przeprogramowali mi autoalarm na moje życzenie, co jest zgodne z prawdą. Wycofali się natomiast z twierdzenia, że aktualizowali mi soft. Tłumaczą, że odpowiadając na moje pytanie mieli na myśli tylko i wyłącznie autoalarm. To jest bardzo ciekawa sytuacja. Ciąg dalszy nastąpi.
tommy4u - 27-03-2012, 08:48
W jakim zakresie powinny być prawidłowe obroty silnika. Ja po przeglądzie w ASO mam teraz 650 wcześniej miałem około 800
RalfPi - 27-03-2012, 08:59
A wymienili Ci olej? Może dlatego.. Też niedługo jadę na przegląd - a jaki olej zalałeś i który przegląd - dasz znać w innym wątku?
Wczoraj też patrzyłem na obroty jałowe na ciepłym silniku i zobaczyłem, że skala pomiędzy 0 - 1000 rpm nie jest liniowa..
Pozdrowienia!
tommy4u - 27-03-2012, 09:33
Pierwszy przegląd - po roku użytkowania. Zalałem Shell Helix Ultra Extra 5W30, ale ten sam olej miałem już zalany po pierwszych 5000 km i było ok. Miałem do tej pory 800 obr. Teraz 650 - Czy to nie za mało?
RalfPi - 27-03-2012, 09:44
Jeżeli silnik pracuje równo i nie telepie samochodem, to myślę, że jest jak najbardziej ok.
tommy4u - 27-03-2012, 09:46
Ogólnie jest ok nic złego się nie dzieje. Nie to żebym był przewarżliwiony. W takim razie może pytanie - w jakim zakresie powinny być obroty na biegu jałowym?
RalfPi - 27-03-2012, 10:15
Jak będę dziś miał rozgrzany silnik, to zrobię fotę - teraz nie pamiętam ile ja mam, ale wiem, że dla Lancera są strasznie niskie te obroty.. nie wiem właśnie czy nie 650 rpm. Z tego co zajrzałem w necie to takie powinny być.
|
|
|