To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Wysokie wolne obroty 2.2 DI-D

cimoch - 04-07-2011, 10:50
Temat postu: Wysokie wolne obroty 2.2 DI-D
Witam,

mam taki problem, auto podczas postoju ma dziwnie wysokie wolne obroty tak około 1,5 tys. Jak się porusza nawet wyrzucając na luz jest ok, czyli ok 850-900, jak tylko staję to znowu skok. Nie świeci się Check, czyli raczej błędów nie ma. Ma ktoś jakieś pomysły.

adrian71 - 04-07-2011, 12:17

wydaje mi sie, że dobrym pomysłem jest odwiedzenie serwisu
rezon - 04-07-2011, 12:32

cimoch, wyłącz wentylator. Jeśli obroty spadną, to po prostu załączają się grzałki. Wystarczy albo skręcić na niższą temperaturę klimatronik, albo w początkowej fazie jazdy wyłączać wentylator.
elektryk - 04-07-2011, 14:02

rezon napisał/a:
Wystarczy albo skręcić na niższą temperaturę klimatronik
Włączenie kompresora klimatyzacji powoduje automatycznie wzrost obrotów jałowych, wyłącz w ogóle klimatyzację do testów. Może tu jest pies pogrzebany, że klima źle steruje silnikiem.
Spróbuj też stojąc w miejscu pokręcić kierownicą, wzrost ciśnienia w układzie wspomagania powinien spowodować wzrost obrotów, jeśli nie wzrastają, może to być wina czujnika.

rezon - 04-07-2011, 14:46

elektryk napisał/a:
Włączenie kompresora klimatyzacji powoduje automatycznie wzrost obrotów jałowych
ale nie do ponad 1000obr. Taki wzrost powodują grzałki, które przy ostatnich "upałach" u mnie też się załączają.
borsak1 - 04-07-2011, 15:38

Ja u siebie nie zauważyłem aby przy tych "upałach" wzrastały obroty ale może to moje przeoczenie tak czy inaczej grzałeczki się załączały powietrze było ciepłem natychmiast
cimoch - 04-07-2011, 15:48

dzięki za próbę pomocy, powodem okazał się pedał gazu, który na ośce delikatnie się utlenił, pomogło smarowanie i rozruszanie, auto wcześniej trochę stało i to mogło być przyczyną
toddy - 22-01-2017, 08:05
Temat postu: Re: Wysokie wolne obroty 2.2 DI-D
Trochę odgrzewam kotleta ale mam dokładnie tak samo:

cimoch napisał/a:
Witam,

mam taki problem, auto podczas postoju ma dziwnie wysokie wolne obroty tak około 1,5 tys. Jak się porusza nawet wyrzucając na luz jest ok, czyli ok 850-900, jak tylko staję to znowu skok. Nie świeci się Check, czyli raczej błędów nie ma. Ma ktoś jakieś pomysły.

Mam dwa pytania:

1) Co to za grzałki?
2) I czy faktycznie tak jest że obroty wzrastają jak one się załączają czyt. jak jest zimno a ja mam na climatronicu ustawione na auto na 22 stopnie?