MMC Car Poland & Dilerzy Mitsubishi - Ceny części do miśka w ASO
djjarosz - 06-07-2011, 08:31 Temat postu: Ceny części do miśka w ASO Mam pytanko, czy ceny wszystkich części w ASO do galantów poniżej 2000 r. są zawsze tak kosmiczne? Czy normalnym jest, aby np. pompa wspomagania do 2.0 V6 z 1996 r. kosztowała 4 630 zł a tłumik końcowy 1450 zł ? Normalnie odjazd!
Tłumik to akurat pikuś, bo są zamienniki, ale pompę chciałam kupić nową a nie używkę.
Nie wiem, czy stosowanie cen zaporowych dla starszych modeli jest dobrym pomysłem. I kto takie ceny ustala: producent, importer ??? Wiem, że po drodze jest jeszcze wielu pośredników, ale oferowane ceny przez ASO to już nie "lekka" przesada ale "mega" przesada!
Na pewno, przy rozsądnych cenach byłoby bardzo ale to bardzo wielu chętnych do zakupu części oryginalnych.
Tomek - 06-07-2011, 09:03
nie ma sie co oburzać
w ASO wszystko ma takie ceny
zwlaszcza jak cos nie ma zamiennika, jak juz sie pojawi zamiennik to w ASO cena spada o 70 %, choc dalej jest wysoka
jaka cena pompy do auta 15 letniego by byla dla Ciebie dobra, w oryginale oczywiscie ?
robertdg - 06-07-2011, 09:04
Praktyka zastosowana, mówiąca nie naprawiaj starego woza tylko kup sobie nowy, bo Cię z torbami puścimy.
Nie da się zregenerować pompy
djjarosz - 07-07-2011, 14:12
Nie jestem oburzona, tylko zaskoczona. A może nawet zszokowana.
tomek84 napisał/a: |
jaka cena pompy do auta 15 letniego by byla dla Ciebie dobra, w oryginale oczywiscie ? |
Nie mam bladego pojęcia. Zamienniki (jak jeszcze można było dostać) były pomiędzy 650 a 850 PLN. Cena jak dla mnie dość rozsądna jak za nową rzecz do starego auta.
robertdg: Tej pompie już nic nie pomoże - żadna regeneracja - to był totalny szrot.
A co do zakupu nowego autka, to jeszcze dla mnie takiego nie zrobili, dlatego wolę jeździć starym galusiem.
robertdg - 07-07-2011, 19:51
djjarosz, w takim razie zakup używke, zrób przy niej przegląd, co trzeba to wymienić na nowe i zamontuj do auta, tylko uprzednio oczyszc układ wspomagania, bo jeżeli poszly opilki ze starej pompy to nową szybko załatwią.
elektryk - 09-07-2011, 10:48 Temat postu: Re: Ceny części do miśka w ASO
djjarosz napisał/a: | Mam pytanko, czy ceny wszystkich części w ASO do galantów poniżej 2000 r. są zawsze tak kosmiczne? Czy normalnym jest, aby np. pompa wspomagania do 2.0 V6 z 1996 r. kosztowała 4 630 zł a tłumik końcowy 1450 zł ? | To są standardowe ceny w ASO, przykładowo wygięty kawałek plastiku (osłona halogena w O1) 200zł, komplet naklejek na tylną klapę (do O1) niecałe 200zł. Jak chcesz oryginalne części to na allegro jest firma MitsuStyle z Pszczyny. zapytaj się ich o wycenę, oni mają nowe oryginały Mitsu w cenach taniej o 30%. Przynajmniej jak ja u nich kupowałem i dzwoniłem do ASO po wyceny, to mniej więcej taka była różnica, ale pompy wspomagania za 500zł to racze nie zrobią.
SPIDER-ek - 12-07-2011, 14:15
Chyba standardowe ceny, bo ja kiedys pytałem o korek wlewu oleju w silniku i zaśpiewali 200zł, a kupiłem gdzie indziej za 20zł.
Tomek - 12-07-2011, 14:33
korek wlewu oleju powiedzieli mi cos koło 100-110 zł (z uszczelka)
korek spustowy z podkladka powiedzieli mi ponad 50 zł
w ASO Mitsu
raddex - 13-07-2011, 00:43
Ja tylko jednej rzeczy nie rozumiem, dlaczego jest tak duża różnica w cenach części między ASO Mitsubishi w Polsce a np. ASO Mitsubishi w Wielkiej Brytanii.
Kupowałem w UK poduszkę silnika i mocowanie poduszki silnika do EA2W:
Symbole:
MR198551 - cena w PL - 439,95 PLN (kwiecień 2010), cena w UK - 40,59 GBP (kwiecień 2010)
MD759273 - cena w PL - 228,89 PLN (kwiecień 2010), cena w UK - 21,26 GBP (kwiecień 2010)
Oby dwa ASO sprawdzały, czy dane elementy dostępne są w głównym magazynie w Europie, bo nie miały tego u siebie.
Nie mówię już o tym jak to się ma do zarobków u nas, a jak tam.
rezon - 13-07-2011, 07:05
raddex napisał/a: | Ja tylko jednej rzeczy nie rozumiem, dlaczego jest tak duża różnica w cenach części między ASO Mitsubishi w Polsce a np. ASO Mitsubishi w Wielkiej Brytanii. | Po prostu do UK jest bliżej z magazynu A powód - rynek jest rozwinięty, tzn. rzeźbienie klientów na częściach nie jest mile widziane, robią to na naprawach, które w PL są tańsze.
Tomek - 13-07-2011, 07:55
rezon napisał/a: | robią to na naprawach, które w PL są tańsze. |
w ASO wcale niewiele
Marianekk - 13-07-2011, 15:44
rezon napisał/a: | robią to na naprawach, które w PL są tańsze |
Nie są tańsze, w większości takie same ceny jak w europie gdzie praca jest kosztowniejsza.
Znam przypadek pewnego ASO Mazdy w PL które za naprawę zawołało więcej niż ASO w BE,to dotyczy prawie każdej marki.
Do tego w BE mogę być przy aucie a w PL od razu wypraszają bo niby przepisy.
Pozdrawiam
Marian
SPIDER-ek - 22-08-2011, 13:41
Zastanawia mnie jeden fakt, a propo cen. Dlaczego na stronach ASO nie ma bazy części z cenami + termin ich ściągnięcia do danego serwisu. Czy to taki duży problem - na pewno nie. Tak bym nie zawracał nikomu gitary, tylko sprawdziłbym sobie cenę i się zastanowił czy w ASO czy zamiennik.
Tomek - 23-08-2011, 11:29
SPIDER-ek napisał/a: | Zastanawia mnie jeden fakt, a propo cen. Dlaczego na stronach ASO nie ma bazy części z cenami + termin ich ściągnięcia do danego serwisu. Czy to taki duży problem - na pewno nie. Tak bym nie zawracał nikomu gitary, tylko sprawdziłbym sobie cenę i się zastanowił czy w ASO czy zamiennik. |
nie ma, bo:
1. ktoś musiałby tym zarządzać, wprowadzać produkty, zmieniać status, cene itp
2. jest to dość duży problem, wbrew temu, że wydaje się być mały
3. musiałaby być baza np. ogólnopolska, zgodnie z tym co piszesz:
SPIDER-ek napisał/a: | termin ich ściągnięcia do danego serwisu. |
a przecież każdy dealer ma swoje ceny, i może Ci dać swoją zniżkę
także to nie ma szans bytu
SPIDER-ek - 23-08-2011, 11:39
tomek84, przecież ktoś to już robi, skoro jedziesz do ASO i pytasz o daną część, i jest sprawdzana czy jest ile kosztuje na kiedy może być. Kwestia tylko że jest dostępna wewnętrznie a nie zewnętrznie.
A co do zniżek to przecież możesz mieć cenę a do tego dealer może Ci doliczyć zniżkę.
Ja tu nie widzę żadnych przeciwskazań.
|
|
|