To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

MMC Car Poland & Dilerzy Mitsubishi - Ceny części do miśka w ASO

djjarosz - 06-07-2011, 08:31
Temat postu: Ceny części do miśka w ASO
Mam pytanko, czy ceny wszystkich części w ASO do galantów poniżej 2000 r. są zawsze tak kosmiczne? :!: Czy normalnym jest, aby np. pompa wspomagania do 2.0 V6 z 1996 r. kosztowała 4 630 zł a tłumik końcowy 1450 zł ? Normalnie odjazd! :rolleyes:
Tłumik to akurat pikuś, bo są zamienniki, ale pompę chciałam kupić nową a nie używkę.
Nie wiem, czy stosowanie cen zaporowych dla starszych modeli jest dobrym pomysłem. :doubt: I kto takie ceny ustala: producent, importer ??? Wiem, że po drodze jest jeszcze wielu pośredników, ale oferowane ceny przez ASO to już nie "lekka" przesada ale "mega" przesada! :evil:

Na pewno, przy rozsądnych cenach byłoby bardzo ale to bardzo wielu chętnych do zakupu części oryginalnych.

Tomek - 06-07-2011, 09:03

nie ma sie co oburzać
w ASO wszystko ma takie ceny
zwlaszcza jak cos nie ma zamiennika, jak juz sie pojawi zamiennik to w ASO cena spada o 70 %, choc dalej jest wysoka

jaka cena pompy do auta 15 letniego by byla dla Ciebie dobra, w oryginale oczywiscie ?

robertdg - 06-07-2011, 09:04

Praktyka zastosowana, mówiąca nie naprawiaj starego woza tylko kup sobie nowy, bo Cię z torbami puścimy.

Nie da się zregenerować pompy :?:

djjarosz - 07-07-2011, 14:12

Nie jestem oburzona, tylko zaskoczona. A może nawet zszokowana.

tomek84 napisał/a:

jaka cena pompy do auta 15 letniego by byla dla Ciebie dobra, w oryginale oczywiscie ?

Nie mam bladego pojęcia. Zamienniki (jak jeszcze można było dostać) były pomiędzy 650 a 850 PLN. Cena jak dla mnie dość rozsądna jak za nową rzecz do starego auta.

robertdg: Tej pompie już nic nie pomoże - żadna regeneracja - to był totalny szrot. :sad1:
A co do zakupu nowego autka, to jeszcze dla mnie takiego nie zrobili, dlatego wolę jeździć starym galusiem.

robertdg - 07-07-2011, 19:51

djjarosz, w takim razie zakup używke, zrób przy niej przegląd, co trzeba to wymienić na nowe i zamontuj do auta, tylko uprzednio oczyszc układ wspomagania, bo jeżeli poszly opilki ze starej pompy to nową szybko załatwią.
elektryk - 09-07-2011, 10:48
Temat postu: Re: Ceny części do miśka w ASO
djjarosz napisał/a:
Mam pytanko, czy ceny wszystkich części w ASO do galantów poniżej 2000 r. są zawsze tak kosmiczne? :!: Czy normalnym jest, aby np. pompa wspomagania do 2.0 V6 z 1996 r. kosztowała 4 630 zł a tłumik końcowy 1450 zł ?
To są standardowe ceny w ASO, przykładowo wygięty kawałek plastiku (osłona halogena w O1) 200zł, komplet naklejek na tylną klapę (do O1) niecałe 200zł. Jak chcesz oryginalne części to na allegro jest firma MitsuStyle z Pszczyny. zapytaj się ich o wycenę, oni mają nowe oryginały Mitsu w cenach taniej o 30%. Przynajmniej jak ja u nich kupowałem i dzwoniłem do ASO po wyceny, to mniej więcej taka była różnica, ale pompy wspomagania za 500zł to racze nie zrobią.
SPIDER-ek - 12-07-2011, 14:15

Chyba standardowe ceny, bo ja kiedys pytałem o korek wlewu oleju w silniku i zaśpiewali 200zł, a kupiłem gdzie indziej za 20zł.
Tomek - 12-07-2011, 14:33

korek wlewu oleju powiedzieli mi cos koło 100-110 zł (z uszczelka)

korek spustowy z podkladka powiedzieli mi ponad 50 zł

w ASO Mitsu

raddex - 13-07-2011, 00:43

Ja tylko jednej rzeczy nie rozumiem, dlaczego jest tak duża różnica w cenach części między ASO Mitsubishi w Polsce a np. ASO Mitsubishi w Wielkiej Brytanii.
Kupowałem w UK poduszkę silnika i mocowanie poduszki silnika do EA2W:
Symbole:
MR198551 - cena w PL - 439,95 PLN (kwiecień 2010), cena w UK - 40,59 GBP (kwiecień 2010)
MD759273 - cena w PL - 228,89 PLN (kwiecień 2010), cena w UK - 21,26 GBP (kwiecień 2010)

Oby dwa ASO sprawdzały, czy dane elementy dostępne są w głównym magazynie w Europie, bo nie miały tego u siebie.
Nie mówię już o tym jak to się ma do zarobków u nas, a jak tam. :mrgreen:

rezon - 13-07-2011, 07:05

raddex napisał/a:
Ja tylko jednej rzeczy nie rozumiem, dlaczego jest tak duża różnica w cenach części między ASO Mitsubishi w Polsce a np. ASO Mitsubishi w Wielkiej Brytanii.
Po prostu do UK jest bliżej z magazynu ;) A powód - rynek jest rozwinięty, tzn. rzeźbienie klientów na częściach nie jest mile widziane, robią to na naprawach, które w PL są tańsze.
Tomek - 13-07-2011, 07:55

rezon napisał/a:
robią to na naprawach, które w PL są tańsze.

w ASO wcale niewiele

Marianekk - 13-07-2011, 15:44

rezon napisał/a:
robią to na naprawach, które w PL są tańsze

Nie są tańsze, w większości takie same ceny jak w europie gdzie praca jest kosztowniejsza.
Znam przypadek pewnego ASO Mazdy w PL które za naprawę zawołało więcej niż ASO w BE,to dotyczy prawie każdej marki.
Do tego w BE mogę być przy aucie a w PL od razu wypraszają bo niby przepisy.
Pozdrawiam
Marian

SPIDER-ek - 22-08-2011, 13:41

Zastanawia mnie jeden fakt, a propo cen. Dlaczego na stronach ASO nie ma bazy części z cenami + termin ich ściągnięcia do danego serwisu. Czy to taki duży problem - na pewno nie. Tak bym nie zawracał nikomu gitary, tylko sprawdziłbym sobie cenę i się zastanowił czy w ASO czy zamiennik.
Tomek - 23-08-2011, 11:29

SPIDER-ek napisał/a:
Zastanawia mnie jeden fakt, a propo cen. Dlaczego na stronach ASO nie ma bazy części z cenami + termin ich ściągnięcia do danego serwisu. Czy to taki duży problem - na pewno nie. Tak bym nie zawracał nikomu gitary, tylko sprawdziłbym sobie cenę i się zastanowił czy w ASO czy zamiennik.

nie ma, bo:

1. ktoś musiałby tym zarządzać, wprowadzać produkty, zmieniać status, cene itp
2. jest to dość duży problem, wbrew temu, że wydaje się być mały
3. musiałaby być baza np. ogólnopolska, zgodnie z tym co piszesz:

SPIDER-ek napisał/a:
termin ich ściągnięcia do danego serwisu.

a przecież każdy dealer ma swoje ceny, i może Ci dać swoją zniżkę

także to nie ma szans bytu

SPIDER-ek - 23-08-2011, 11:39

tomek84, przecież ktoś to już robi, skoro jedziesz do ASO i pytasz o daną część, i jest sprawdzana czy jest ile kosztuje na kiedy może być. Kwestia tylko że jest dostępna wewnętrznie a nie zewnętrznie.
A co do zniżek to przecież możesz mieć cenę a do tego dealer może Ci doliczyć zniżkę.

Ja tu nie widzę żadnych przeciwskazań.