Carisma - Ogólne - Permanentnie świecące podświetlenie zegarka
piter99 - 07-07-2011, 21:19 Temat postu: Permanentnie świecące podświetlenie zegarka Witam. Mój pierwszy post.
Zauważyłem w swojej Cari brak podświetlenia zegarka. Wymieniłem żarówkę i tu NIESPODZIANKA!!! Żarówka świeci cały czas nawet po wyłączeniu świateł i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki( zapłon etc.). Dodam, że podświetlenie popielniczki i zapalniczki działa poprawnie... Spotkał się już ktoś z czymś takim???
PS. Szukałem wiele na temat zegarka ale nic mi to nie pomogło...
RoBSoN_97 - 08-07-2011, 17:31
Mam tak samo, ale ja wymieniałem przepaloną żarówkę na LED i może przez to. Dalej nie sprawdzałem. Jeżdżę już tak rok, a że LED mało prądu pobiera, tyle co nic więc się tym nie przejmuję. Wolę, żeby cały czas mi świeciła niż by mi miała nie świecić, bo jak miałem przepaloną to w nocy dramat.
kamir - 08-07-2011, 18:13
panowie pewnie Wam taż działają klakson, lusterka elektryczne i radio bez kluczyków...
macie złączone kabelki od podtrzymania pomięci w radio i zasilanie radia
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
RoBSoN_97 - 08-07-2011, 18:25
No u mnie działa, jestem z tego bardzo zadowolony że mogę włączyć radio bez przekręcania kluczyka, np. u mojej siostry w Hyundaiu Coupe nie można włączyć tylko trzeba mieć kluczyki i przekręcić, strasznie to denerwujące.
fito123 - 08-07-2011, 23:38
kamir napisał/a: | panowie pewnie Wam taż działają klakson, lusterka elektryczne i radio bez kluczyków...
macie złączone kabelki od podtrzymania pomięci w radio i zasilanie radia
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0 |
Kolega ma całkowitą racje Panowie mają złączone kabelki od podtrzymania pamięci i stacyjki .
Jest na to bardzo prosty sposób mianowicie dioda prostownicza, założona na kabelku od stacyjki tak aby przepływ prądu był w kierunku radia ale wstecz jest blokowany przez diodę.
Dodam tylko że dioda ta musi być odpowiedniej mocy .
Pozdrawiam .
RoBSoN_97 - 09-07-2011, 18:10
No najwyraźniej na to wychodzi. Dioda też może być, albo po prostu wrócić do fabrycznego poprowadzenia kabli, czyli rozłączyć te kable i tyle. Mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie- jestem z tego bardzo zadowolony
piter99 - 10-07-2011, 11:43
Panowie dzięki!!! Jak tylko będzie chwila czasu to biorę się za przegląd instalacji radia.
kamir - 10-07-2011, 22:25
piter99, Daj znać jak sprawdzisz.
PZDR
fito123 - 10-07-2011, 22:36
Witam zapomniałem dodać ten sposób z diodą który podałem ,pozwala na działanie radia bez użycia kluczyka ale reszta jak podświetlenie zegarka nie będzie działać bez kluczyka .
Pozdrawiam.
plecho1 - 11-07-2011, 00:24
Ale po co bawić się z diodami, aby radio działało bez kluczyka a reszta odbiorników właściwie to wystarczy tak podłączyć:
kamir - 11-07-2011, 08:20
plecho1, dobrze pisze, zasilanie i podtrzymanie bierzemy z 1 kabelka ( od podtrzymania pamięci ) i radio działa kiedy chcemy.
fito123 - 11-07-2011, 14:38
Są jeszcze 2 sposoby, opisałem tylko jeden a w zasadzie to wszystko zależy od wyobraźni
Pozdrawiam.
piter99 - 19-07-2011, 15:59
Panowie sukces Po odbudowie instalacji radia ( wg. schematu-poprzednik zdłubał ją niemiłosiernie) podświetlenie zegarka działa jak należy. Dzięki za wypowiedzi. Pozdrówka
|
|
|