Outlander I GEN Techniczne - Żarówki podświetlania przycisków
elektryk - 11-07-2011, 09:54 Temat postu: Żarówki podświetlania przycisków Witam, zauważyłem następujący dziwny objaw. Ogólnie żaróweczki od podświetlania przycisków przepalają się rzadko, powiedzmy raz na 2 lata. Wszystkie z wyjątkiem żarówek podświetlania przycisków halogenów, te wymieniam co 2 miesiące.
Nie wymieniam ich na oryginały, od zawsze wymieniam same "banieczki" żarówek i lutuję je do oprawek. Kilka lat temu kupiłem kilkadziesiąt sztuk więc powinny być z jednej serii produkcyjnej.
Przykładowo w czasie od wymiany żarówki od przycisku awaryjnych albo pokrętle regulacji świateł, wymieniłem 5-6 razy w przycisku halogenów.
Czy ktoś zna przyczynę czemu tak się dzieje? Czy ktoś zna jakieś źródło zamienników np w wersji LED?
Wkur... się na maksa, kolejna żaróweczka poszła w niebyt. tym razem od regulacji położenia świateł. Wymieniłem na wersje LED z allegro. Niby są "R3 NEWEDGE", ale nie pasują. Oryginalne żarówki mają styki o dołu i u góry tego kołnierza który trzyma wokół laminatu. Te z allegro mają kontakty tylko na dole więc w 80% przypadku nie pasują bez przerobienia do mitsu. Tylko w regulatorze jasności podświetlania oryginalna żarówka ma kontakty pasujące. Ja wykonałem następującą przeróbkę zamienników z allegro.
Mniej więcej taka procedura
1. Odwinąć drucik wokół podstawy i wyprostować
2. Zamontować całość w miejsce żarówki, przekręcić do oporu
3. Przeciągnąć druciki w miejscu gdzie otwór mocujący ma poszerzenie
4. Przylutować do oryginalnych ścieżek na laminacie
Ja u siebie lutowałem jak najdalej od pól stykowych, tak żeby w przyszłości można było jeszcze odtworzyć stan oryginalny, ale można lutować zaraz przy samej krawędzi, w końcu LEDy są dużo bardziej trwałe.
Wieczorkiem spróbuje dodać zdjęcia żeby pokazać czym się różnią oryginalne żarówki od diód LED i jak ja przylutowałem diody.
Ja zamontowałem białe diody, efekt jest całkiem ładny, symbole są sporo bardziej widoczne niż przy żarówkach.
|
|
|