Carisma - Techniczne - [carisma[ 1.6 4G92
poselrulez - 11-07-2011, 23:39 Temat postu: [carisma[ 1.6 4G92 Witam jestem tu nowy, od niedawna posiadam carisme i pojawil sie problem auto nie odpala przestała zapalać sie kontrolka check engine i z tym odrazu brak iskry
co whcodzi w gre wymiana kompa na nowy czy ewentualna naprawa?
fito123 - 12-07-2011, 15:01 Temat postu: Re: [carisma[ 1.6 4G92
poselrulez napisał/a: | Witam jestem tu nowy, od niedawna posiadam carisme i pojawil sie problem auto nie odpala przestała zapalać sie kontrolka check engine i z tym odrazu brak iskry
co whcodzi w gre wymiana kompa na nowy czy ewentualna naprawa? |
Bezpieczniki od imobilajsera itp sprawdzone?
fajkocewki lub aparat zaplonowy sprawdzony?
czujnik wałka sprawdzony?
poselrulez - 12-07-2011, 19:11
bezpiezniki i przekazniki sprawdzone co mogło byc fajkocewki i aparat zapłonowy sprawny
został ewentualnie czujnik wałka ale czy on ma wpływ na check engine? on tylko zapłon reguluje
fito123 - 12-07-2011, 20:32
Czujnik wałka może odpowiadać za brak iskry ale nie wiem jak z CE .
Warto sprawdzić osprzęt przed kupnem komputera EW podmienić od kogoś kompa .
pawelsonx - 12-07-2011, 22:37
jak carisma przed 2001 roku to spinacz biurowy w rękę i zrobić diagnozę poprzez liczenie mrugnięć lampki CE opis w faq
Maretzky85 - 12-07-2011, 22:50
Wymień czujnik położenia wałka rozrządu
fito123 - 13-07-2011, 00:12
Miałem ten problem z brakiem iskry w innym aucie i winny był czujnik wałka .
Tu zastanawia mnie kontrolka CE tak jak by komputer nie miał zasilania. Jeszcze raz sprawdź bezpieczniki .
Pozdrawiam
poselrulez - 13-07-2011, 00:57
bezpieczniki sprwadone poraz enty dalej wyglada to na brak zasilania kompa czujnik wałka jest ok sprawdzalem oscyloskopem . ma ktos jakies schematy elektr.
Maretzky85 - 13-07-2011, 09:09
Źle doczytałem
To faktycznie jakby brak zasilania kompa.
pawelsonx - 13-07-2011, 11:46
Opracowany jest sposób diagnozy poprzez spinacz to po co nabijac posty. Jak nie wykaże błędu to zacząć się martwić .
Ja obstawiam imobilizer dość zzęsta przypadłość ale bez numeru błędu można gdybać
Immo jest połączone z ecu jak nie poda sygnału na komputer to nie zahula
fito123 - 13-07-2011, 19:20
poselrulez napisał/a: | bezpieczniki sprwadone poraz enty dalej wyglada to na brak zasilania kompa czujnik wałka jest ok sprawdzalem oscyloskopem . ma ktos jakies schematy elektr. |
Jeśli sprawdziłeś czujnik wałka i jest sprawny ,to w tym przypadku komputer nie ma zasilania.
Błędów nie wy mrugasz niestety gdyż jednostka wysyłająca te błędy ,za pomocą kontrolki na desce rozdźielczej {CE} Nie ma zasilania .Czytałem że w Ecu są elektrolity które potrafią paść
z resztą nic dziwnego to elektrolity ale gdybać sobie można pierwsze co to sprawdzić ECU
Pozdrawiam.
poselrulez - 14-07-2011, 10:27
problem rozwiazany zapchane zaciete czy cos w tym stylu wtryskiwacze przy probie odpalenia siadal bezpiecznik kompa po wyczyszczeniu wszystkiego dziala dziwne troche to bylo dlamnie ale moze komus rozwiazanie sie przyda kiedys
fito123 - 14-07-2011, 14:43
poselrulez napisał/a: | problem rozwiazany zapchane zaciete czy cos w tym stylu wtryskiwacze przy probie odpalenia siadal bezpiecznik kompa po wyczyszczeniu wszystkiego dziala dziwne troche to bylo dlamnie ale moze komus rozwiazanie sie przyda kiedys |
Przyda się na pewno A żeby się nie powtórzyło wymień filtr paliwa i zmień stacje
Pozdrawiam
|
|
|