To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wahacze od volvo

mlun - 12-07-2011, 17:56
Temat postu: Wahacze od volvo
Mam takie pytanie. Czy wahacze od volvo v40 są takie same jak do naszych cari? Mówię o poprzecznych. http://www.scandicar.eu/i...ducent=&k_prod= Na strone krótkie są po 55zł a długie po 89zł.
Na allegro znalazłem najtańsze wahacze firmy sh po 39zł za krótki i chyba 55 albo 59zł za długi. Wymieniał ktoś na takie może?
Zaraz padnie pytanie czemu nie same tulejki skoro można? Ano wymieniliśmy same tuleje i już coś się odzywa a kupno takich wahaczy wyjdzie cenowo lepiej i można to samemu zrobić. Pytanie tylko o ich jakość, czy wytrzymają powiedzmy te 20-30k km?
Aha po wymianie tych wahaczy trzeba robić geometrię?

Anonymous - 12-07-2011, 18:52

Przedliftowa Carisma = przedliftowe Volvo S/V40.

Po lifcie niestety już są różnice w zawieszeniu.

mlun - 01-08-2011, 11:05

Czyli wychodzi na to, że można śmiało je kupić? Ciekawe tylko jak z ich trwałością. trzeba poczytać chyba forum volvo. A może ktoś je montował u siebie?
Ale tak myślę, że na pewno będą lepsze niż te sh z allegro pachnące ryżem:)

Czy po wymianie górnych wahaczy(tych dłuższych) trzeba ustawiać geometrię?

karolgt - 03-08-2011, 23:10

nie wiem jak w carismie (volvo S40) ale u mnie w Volvo C70 to takie dobre wachacze jakie warto kupić kosztują powyżej 500-600 zł, innych nie ma sensu montować i nawet Pan ze Scandicar (czy jak to się tam piszę) powiedział że nie ma sensu.
W S/C/V70 padają dość szybko, nawet po 20tys km ludzie mają rozwalone tuleje na maxa, więc dość szybko (seria wytrzymuje spokojnie koło 250tys).

do mnie na 1 montaż wsadzali tuleje lemforder, nie wiem jak w S40 ale może takich poszukaj, bo podobno są bardzo dobre.

robertdg - 04-08-2011, 07:27

karolgt, u Ciebie są tak banalnie proste wahacze, że lepiej wymienić same tulejki, sworzeń i tak jest przykręcany do zwrotnicy.

Lemforder ogólnie rzecz biorać dobra firma chociaż ostatnio kupowałem tuleje do Volvo koszt śmieszny bo 30zł a się okazało, że zewnętrzna średnica jest nadwymiarowa - przy czym tuleja dedykowana :? Oczywiście taki problem to nie problem, ale jak macie mrzucać wahacze dedykowane do Volvo, to poszukajcie coś ala szwedzka jakość, są niewiele droższe a wytrzymują o wiele dłużej niż typowe zamienniki (Febi, etc.)

karolgt - 04-08-2011, 10:35

robertdg napisał/a:
ale jak macie mrzucać wahacze dedykowane do Volvo, to poszukajcie coś ala szwedzka jakość, są niewiele droższe a wytrzymują o wiele dłużej niż typowe zamienniki (Febi, etc.)

ale właśnie Lemforder jest tą dedykowaną firmą, na 1 montaż takie dawali właśnie :)