Outlander I GEN Techniczne - nie działa 1,2,3 bieg dmuchawy powietrza
ElMundzio - 20-07-2011, 08:30 Temat postu: nie działa 1,2,3 bieg dmuchawy powietrza Witam
Jak w temacie. Proszę o pomoc gdyż "ciężko" jeździ się latem bez wentylacji kabiny:) O dziwo bieg 4 działa ale wtedy nie załącza się klima. Pamiętam w vectrze winny był taki mały rezystor znajdujący się na wiatraku który się przepalał gdy była za duża tmp. Tutaj nie mam pojęcia. Próbowałem wyciągnąć wiatrak ale chyba trzeba rozebrać pół samochodu żeby się do niego dobrać. Może to jakiś bezpiecznik?
pzdr
rezon - 20-07-2011, 08:35
jeżeli już to rezystory. W innym samochodzie miałem za pokrętłem płytkę z trzema rezystorami i był padnięty jeden z nich. Niestety do wymiany była płytka.
elektryk - 20-07-2011, 12:37
Podstawowe pytanie, to jaką masz wersję klimatyzacji. Automatyczną czy ręczną. W przypadku ręcznej jest płytka z rezysttorami, w przypadku automatycznej regulacja wentylatora jest elektroniczna.
Napisz też jakie są dokładnie objawy nie-działania klimatyzacji.
ElMundzio - 20-07-2011, 19:34
klimę mam manualną. Jak ustawię nadmuch na 1,2,3, to słychać że klima się "załącza" i działa ( czuć że produkuje zimno ) ale powietrze nie jest wtłaczane do kabiny. Na 4 natomiast układ klimatyzacyjny nie działa gdyż po krótkiej chwili wtłaczania zimnego powietrza które powstało na 1,2,3 zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Jeżeli to ta płytka z rezystorami to gdzie się ona znajduję? dzięki i pozdrawiam
elektryk - 20-07-2011, 20:27
To że wentylator nie działa to na 100% problem z rezystorem, bo w przypadku klimatyzacji ręcznej jest on sterowany wyłącznie przełącznikiem mechanicznym. Na 90% z tego rezystora może być pobierany sygnał do sterowania samą klimatyzacją, więc jeśli jest uszkodzony (upalony) to sterownik klimy nie widzi połączenia w momencie kiedy włączasz na max.
Rezystor w outlanderze znajduje się w kanale powietrznym między wentylatorem a nagrzewnicą. Jak wyjmiesz schowek to po lewej stronie. Ten kawałek kanału jest zamontowany na zatrzaskach plastikowych. Z tego co pamiętam u siebie to żeby je rozebrać trzeba wcisnąć środek zatrzasku do środka a wtedy się odblokuje. Wymontowanie rezystora nie powinno wpłynąć na działanie wentylatora tylko w trybie MAX, więc możesz sobie go wyciągnąć i szukać na wymianę.
Istnieje pewne ryzyko że to nie wina rezystora tylko któregoś przewodu bądź styku. Nie wiem czy to będzie widać po wyjęciu. Z tego co widziałem kilka takich rezystorów, to są to elementy nienaprawialne, a nawet jak ktoś naprawiał to było to bardzo nietrwałe. Problemem są ścieżki metaliczne na ceramice i specjalne stopy lutownicze, całość pracuje nawet w temperaturze 200*C.
Generalnie jeśli chcesz się bawić w naprawianie tego samemu i masz multimetr można sprawdzić rezystor, wartości dokładnych nie znam, ale powinien mieć kilkadziesiąt, do kilkuset omów między każdą możliwą parą zestyków.
Musiałbym mieć VIN żeby sprawdzić dokładnie ten rezystor, ale wstępnie namierzyłem że rezystor jest identyczny w dużej gamie lancerów (włącznie z EVO) i outlanderze w wersji 2.0 i 2.4. Oczywiście tylko w wersjach z ręczną klimatyzacją.
|
|
|