Carisma - Techniczne - Czy wskazania średniego spalania AVG są rzeczywiste?
Anonymous - 21-07-2011, 19:48 Temat postu: Czy wskazania średniego spalania AVG są rzeczywiste? Czy średnie wskazanie pokazywane na komputerze w 1,8 GDI jest wiarygodne? Bo przy zalaniu pełnego baku obserwując stan wskazania wskaźnika paliwa nie idzie w parze z obliczeniami. Ponoć nie ma co się sugerować wskaźnikiem. Bo po przejechaniu nawet 200 km wciąż pokazuje pełny bak.
wojzi - 21-07-2011, 20:06
U mnie przekłamuje o około 1,2 litra w dół.
rysiul - 21-07-2011, 20:50
Wskazówka poziomu paliwa faktycznie na początku nie chce spadać, za to potem leci jak szalona. W przypadku mojego autka komputer w mieście zaniża około 1l/100km, w trasie różnica spada do około 0,5 l/100km
Anonymous - 22-07-2011, 20:47
Zatem zawsze trzeba założyć, że wskazuje za mało?
wojzi - 22-07-2011, 23:58
A tam zawsze.
Zalej kilka razy do pełna, wyjeździj aż wskazówka zejdzie od zera - ale nie do rezerwy (ta pojawia się poniżej zera), bo nie ma co jeździć na syfie - i przelicz spalanie z wlewania. Następnie porównaj sobie ze wskazaniami z kompa i będziesz wiedział ile tobie akurat przekłamuje.
Po zalaniu resetuj wskazania kompa.
rydek - 23-07-2011, 11:09
a ja znów odwrotnie tankowałem do pełna po przejechaniu 100km jechałem na cpn tankowanie i wiem ile spaliła na setke
i9i - 23-07-2011, 14:50
u mnie w porównaniu do spiritmonitora różnica jest na poziomie 0,3 litra więcej, ale licznik mi przekłamuje i jakbym policzył GPS-em i wyjeździł pełny bak to bym się przeraził zapewne
fenix872 - 23-07-2011, 17:54
u mnie w miarę dobrze pokazuje +/- 0,2l czasem zdarzy się że jej się uda obliczyć poprawnie.
rydek napisał/a: | a ja znów odwrotnie tankowałem do pełna po przejechaniu 100km jechałem na cpn tankowanie i wiem ile spaliła na setke |
no akurat z zalanych niecałych 10l masz tak samo realne spalanie co z kompa najlepszy sposób to taki jak wojzi pisał.
Anonymous - 24-07-2011, 21:04
tylko najlepiej lać chyba pod sam korek, a nie do odbicia pistoletu?
fenix872 - 24-07-2011, 22:06
zygizwro napisał/a: | tylko najlepiej lać chyba pod sam korek, a nie do odbicia pistoletu? |
nie wiem, ponoć nie jest to zdrowe dla auta ale w tym temacie się nie wypowiadam. według mnie dobrze jest (w przypadku kiedy sprawdzasz spalanie) tankować w ten sam sposób czyli do odbicia pistoletu i to na tej samej stacji
CARAMBA1 - 31-07-2011, 22:37
Witam Panowie. Powiem tak ,najlepiej podobno wsadzić pistolet do oporu i nalać do pierwszego odbicia.Podobno, bo pistolety odbijają jak im się chce, zależnie od wielu czynników(wiatr,rodzaj czujnika itp).
fenix872 - 01-08-2011, 09:19
CARAMBA1 napisał/a: | pistolety odbijają jak im się chce, zależnie od wielu czynników(wiatr, |
możesz rozwinąć myśl
CARAMBA1 - 01-08-2011, 13:56
Bo jeśli chodzi o wiatr to zależy od temperatury i stopnia parowania wlewanego paliwa co wpływa na działanie czujnika(mam nadzieję,że mam dobre wiadomości od znajomka z BP) a to oznacza,że pierwsze odbicie niekoniecznie oznacza,że paliwo dotarło do końcówki pistoletu.Więc w zasadzie nie możemy być do końca pewni ile tak naprawdę za każdym razem lejemy paliwa.Tak naprawdę to uważam,że różnica 0,5-0,2l przy tankowaniu i wyjeżdżaniu całego baku miała jakiekolwiek znaczenie a kompy to kompy bazują na uśrednionych i wprowadzonych danych więc nie uważam żeby magły podawać idealnych,wzorowych i w 100% pewnych wyników spalania. Mam nadzieję że nic nie poknociłem ale wczoraj pisałem po 26-cio godzinnej podróży z Grecji a dzisiaj jeszcze nie jestem pewny cz całkiem doszłem do siebie.
|
|
|