To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Jaki filtr powietrza ?

Anonymous - 17-11-2006, 12:06
Temat postu: Jaki filtr powietrza ?
Mam pytanie odnosnie tradycyjnych filtrów powietrza (żadne stożki), bo przeglądając forum zauważyłem, że bardzo mało jest na ten temat:

Czy w tym przypadku marka ma jakieś znaczenie ?

Jak z żywotnością ?

Sam włożyłem niedawno Nippon - bo japoński i chyba nawet ta marka należy do koncernu Mitsu. Dobry wybór ?

A może wystarczy filtron, lub inny tańszy zamiennik ?
Co ile km należy wiemianiać zazwyczaj ?
(Ja regularnie otwieram obudowę, sam sprawdzam w jakim jest stanie i jak troszkę brudny wymieniam)

Maryjon - 17-11-2006, 21:18

Częstotliwośc wymiany bedzie chyba zależała od tego w jakich warunkach auto jeździ.
Tzn tylko asfalt czy też polne drogi.
Ja wymieniam 2 razy w roku. Jeżdzę z gazem i jakość filtra ma bezpośrednie przełożenie na moc i równą pracę.
Jak widać że filtr jest brudny - mocno zakurzony to nadaje się do wymiany. Pory są pozatykane i mniej powietrza puszcza.

Wymieniam na filtron'a. Nie uzywałem innych - zresztą, zauważyłem że filtry robią jedni i ci sami producenci. Najwyżej robią na filtrach znaczki marki aut i wtedy masz Ori...

raddex - 18-11-2006, 15:54

Od 2 lat montuje filtry Mahle Filtersysteme - niemiecka firma i super jakość - polecam (Dostępne w InterCars-ie, Norauto).
Są niestety nieco droższe od innych, ale to nic. Nie wiem jak Filtron się sprawuje filtrując powietrze, ale olejowych nie polecam. Nigdy nie montowałem w Mitsu polskich filtrów.

Anonymous - 18-11-2006, 17:23

ja polecam Knechta, instrukcja mowi o wymianie (o ile dobrze pamietam) co 45tys km.
Hubeeert - 18-11-2006, 17:37

Ja zmieniam filtr co 10000km. Czyli co 2 zmiane oleju.
Hugo - 18-11-2006, 23:05

raddex napisał/a:
Nie wiem jak Filtron się sprawuje filtrując powietrze, ale olejowych nie polecam

Dlaczego nie polecasz olejowego filtra Filtrona?

Anonymous - 19-11-2006, 02:04

Koledzy mechanicy tez źle się wypowiadali na temat filtra oleju Filtron, zawsze zakładali mi Sędziszów albo Bosch, sam nie wiem dlaczego. Filtr powietrza mam filtrona i filtruje hihi, chyba? Jakie filtry oleju, powietrza i paliwa polecacie???
Przy okazji, co sądzicie na temat oleju Opel 10w40, pokazał się w bardzo atrakcyjnych cenach na Allegro.

[ Dodano: 22-11-2006, 00:24 ]
Ja zmieniam filtr co 10000km. Czyli co 2 zmiane oleju.
Kolega wymienia olej co 5000 tys km?????? :shock: