Carisma - Techniczne - Wahacz przedni, jakiej firmy?
t_a_s - 25-07-2011, 21:04 Temat postu: Wahacz przedni, jakiej firmy? Witam,
daawno mnie tu nie było, ale Misiek to cudowne autko i nic się nie psuje
Mam do wymiany wahacz przedni prawy, w warsztacie zaproponowali mi markę Monroe, na allegro są jeszcze inne, jak SH, Yamato, Dokuji.
Którą z nich wybrać? A może jeszcze jakaś inną?
Ważne, żeby był dobry i w miarę trwały, żebym nie musiała co rok wymieniać wahacza.
I co z tą zbieżnością po wymianie, przeszukałam forum i są różne opinie.
robertdg - 25-07-2011, 21:20
Ja bym wypróbował Dokuji, Yamato lubi szybko paść, poprzez szybko parciejącą osłone gumową sworznia, po wymianie wahacza koniecznie nalezy udać się na zbieżność
fenix872 - 25-07-2011, 21:36
robertdg napisał/a: | Ja bym wypróbował Dokuji, Yamato lubi szybko paść, poprzez szybko parciejącą osłone gumową sworznia, po wymianie wahacza koniecznie nalezy udać się na zbieżność |
może jestem niedouczony bo mechanikiem jestem domorosłym ;p ale po co ta zbieżność jak nie będą ruszane ani gałki ani stabilizatory. jak u siebie robiłem wahacze z przodu zbieżność się nie przestawiła. przynajmniej tak sądzę bo ani gum nie drze ani nie sciąga, co innego z tyłem.
robertdg - 25-07-2011, 21:49
fenix872 napisał/a: | po co ta zbieżność jak nie będą ruszane ani gałki ani stabilizatory. jak u siebie robiłem wahacze z przodu zbieżność się nie przestawiła. przynajmniej tak sądzę bo ani gum nie drze ani nie sciąga | Rozumiem, że to tylko Twoje odczucia
Ja nikogo nie namawiam na siłe, takie są procedury i już, zawsze można zweryfikować fakt poprawności na pierwszej lepszej stacji diagnostycznej, przy wjeździe jest płyta geometryczna, wystarczy wychylić głowke z auta i zobaczyć czy jak się na nią najedzie kołem to czy się poruszy, jeżeli się poruszy to znaczy, że zbiezność do kity, a poza zbieznością jest jeszcze pare innych parametrów.
fenix872 - 25-07-2011, 22:00
robertdg napisał/a: | fenix872 napisał/a: | po co ta zbieżność jak nie będą ruszane ani gałki ani stabilizatory. jak u siebie robiłem wahacze z przodu zbieżność się nie przestawiła. przynajmniej tak sądzę bo ani gum nie drze ani nie sciąga | Rozumiem, że to tylko Twoje odczucia
Ja nikogo nie namawiam na siłe, takie są procedury i już, zawsze można zweryfikować fakt poprawności na pierwszej lepszej stacji diagnostycznej, przy wjeździe jest płyta geometryczna, wystarczy wychylić głowke z auta i zobaczyć czy jak się na nią najedzie kołem to czy się poruszy, jeżeli się poruszy to znaczy, że zbiezność do kity, a poza zbieznością jest jeszcze pare innych parametrów. |
no tak, to są moje odczucia bo tak jak mówiłem nie sprawdzałem zbieżności po robieniu przednich wahaczy, wyszedłem właśnie z takiego założenia jak pisałem wyżej. na drugi raz zrobię tak jak radzisz
Saqu - 25-07-2011, 22:05
fenix872 napisał/a: | ale po co ta zbieżność jak nie będą ruszane ani gałki ani stabilizatory. |
w sumie to nie, ale ruszysz gumy w zawieszeniu, możliwe, że wahacz na tulejach zmieni swoje położenie o pół centymetra i jest już inna zbieżność
PABLO998 - 07-09-2016, 15:38
Czy może ktoś polecić jakiś dobry przedni dolny wahacz do Carismy?
Hugo - 07-09-2016, 16:17
PABLO998, MOOG, Lemforder lub OYODO.
rolando - 22-09-2016, 11:05
Ja od dłuższego czasu mam MOOG i jak na razie sprawują się bardzo dobrze. Oczywiście polecam wymianę samemu, ponieważ można zrobić to bez większych problemów. Jeśli szukałbyś jakichś porad to polecam przeczytać artykuł o takiej samodzielnej wymianie http://www.iparts.pl/arty...wahacz,203.html wszystko świetne opisanie
misibiczi - 02-08-2017, 12:59
Czy ktoś może potwierdzić, że po wymianie wahacza z przodu przejechał przynajmniej 30 tys. kilometrów, a jeśli tak to jakiego producenta ? U mnie ostatni wahacz Yamato wytrzymał 15 tys. mimo, że staram się w miarę możliwości omijać wszelkie zapadnięte studzienki czy inne nierówności na drodze. Taka niska jakość to jest dramat. Jakość Yamato bardzo się pogorszyła, kiedyś na wahaczu tego producenta przejechałem kilkadziesiąt tysięcy. Przymierzam się do wymiany i staram się zrobić aktualne rozeznanie rynku...
Hugo - 02-08-2017, 18:36
yamato to od kilku lat śmieć.
|
|
|