Carisma - Techniczne - Grzejący się drążek skrzyni biegów
ludzik610 - 25-07-2011, 21:53 Temat postu: Grzejący się drążek skrzyni biegów Witam,
niedawno kupiłem carisme 1.9 td, 99r i miałbym do was pytanie, a mianowicie czy normalnym objawem jest wysoka temperatura drążka do zmiany biegów. Nie chodzi mi oczywiście o gałkę ale kiedy dotykam drążka (część metalowa) przez mieszek to czuje że jest ciepły. Ogólne również plastikowa obudowa skrzyni (drążka zmiany biegów) również jest ciepła. Czy jest to anomalia czy normalny obaw? Pytam bo wydaje mi się że że mam do wymiany i poduszkę pod skrzynię bo drążek dosyć mocno drga?
Pozdrawiam
P.S. miałbym jeszcze pytanie odnośnie klimy. otóż po kliknięciu na eco uruchamia się pierwszy tryb działania a po kolejnym kliknięciu następny. Czym się one od siebie różnią?
Saqu - 25-07-2011, 22:07
masz climatronic? jeżeli tak to śnieżynka oznacza włączoną klimę na stałe, a ikonka ECO oznacza, że kompresor włączany jest w przypadku konieczności zbicia temperatury czy jakoś tak to było
Co do tego drążka też jestem ciekaw, ma ktoś na to odpowiedź?
brodzky - 25-07-2011, 22:34
Drążek jest nad tunelem środkowym a pod tunelem idzie wydech. Jak zdejmiesz podłokietnik to podłoga jest bardzo gorąca od wydechu. Może tak samo drążek się grzeje?
Hugo - 27-07-2011, 09:24
Może brakować jakiejś osłony termicznej układu wydechowego, wskutek czego dochodzi do nadmiernego nagrzewania się drążka zmiany biegów.
|
|
|