To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Kilka pytań od nowicjusza

Leo90 - 26-07-2011, 10:33
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Kilka pytań od nowicjusza
Witam. Kilka dni temu kupiłem Carisme 1.8 GDI 1998r. i mam kilka pytań:

1. Ciężko wchodzą biegi, czytałem na forum o tych tulejkach wybieraka, lecz gdy znalazłem na allegro, to okazuje się, że "ZESTAW NIE POSIADA ZASTOSOWANIA W SKRZYNIACH STEROWANE LINKAMI"(link) , więc nie wiem, czy to jest dobry produkt.

2. Podczas jazdy zapala się kontrolka silnika i po chwili gaśnie, później znów się zapala, lecz na dłużej. Czy to może być spowodowane niskim poziomem paliwa?

3. Gdzie i jaki jest interfejs, żeby podpiąć do komputera?

4. Okazało się, że carisma nie posiada katalizatora. Za ile można kupić zamiennik oraz czy przez brak katalizatora, carisma zużywa więcej paliwa?

SHARK1979 - 26-07-2011, 11:44

3. u mnie po prawej stronie u kierowcy tak jakby za kolanem deczko na plastiku tunelu środkowego
4. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=65648 poczytaj :wink:

Saqu - 26-07-2011, 12:04

z braku kata więcej spalać nie będzie, sonda jest przed katem.
ewentualnie mogą się przyczepić na stacjach, jednak spaliny bez kata i tak powinny się mieścić w normie

Co do biegów to takie tulejki Cię nie interesują, prędzej może jakiś problem ze sprzęgłem, wysprzęglikiem, olejem w skrzyni biegów, synchronizatorami itp.

błędy możesz sobie wymrugać spinaczem, opis jest na forum.

Leo90 - 27-07-2011, 13:17

Saqu napisał/a:
z braku kata więcej spalać nie będzie, sonda jest przed katem.
ewentualnie mogą się przyczepić na stacjach, jednak spaliny bez kata i tak powinny się mieścić w normie

Co do biegów to takie tulejki Cię nie interesują, prędzej może jakiś problem ze sprzęgłem, wysprzęglikiem, olejem w skrzyni biegów, synchronizatorami itp.

błędy możesz sobie wymrugać spinaczem, opis jest na forum.

Ciężko porusza się drążek(na lewo i prawo).

Prosiłbym o link do tego opisu, bo coś nie mogę go znaleźć.

Saqu - 27-07-2011, 13:28

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

ogólnie to zwierasz piny nr 1 i 4 spinaczem biurowym w kostce diagnostycznej, włączasz zapłon i liczysz mrugnięcia, w GDI da się to zrobić tylko kody błędów mają inne znaczenia niż w przypadku silnika 1.6 i 1.8sohc.

Enforcer - 28-07-2011, 13:18

Leo90 napisał/a:
Ciężko porusza się drążek(na lewo i prawo).

Zatarty wybierak? To bym obstawiał. Na allegro można kupić osobno.

Leo90 napisał/a:
2. Podczas jazdy zapala się kontrolka silnika i po chwili gaśnie, później znów się zapala, lecz na dłużej. Czy to może być spowodowane niskim poziomem paliwa?

Bez przesady, od tego masz wskaźnik paliwa, kontrolka silnika to całkiem inna bajka i na jej świecenie ma wpływ szereg czynników, sprawdź nr. błędu jak radzą koledzy.

przemekx303 - 28-07-2011, 23:10

kolego wszystko jest forum , nawet gdzieś jest opis twojego problemu z lewarkiem razem ze zdjęciami i z rozwiązaniem , szukaj dokładniej a znajdziesz , w twoim przypadku nowicjusza przeglądanie tematów nie zaszkodzi , a co do kontrolki silnika to się przypatrz dokładniej może to od poziomu płynu do spryskiwaczy , są blisko siebie i taki sam kolor , czasami mi się wydaje że te kontrolki specjalnie tak wymyślili żeby nas troche postraszyć
SHARK1979 - 28-07-2011, 23:22

przemekx303 napisał/a:
co do kontrolki silnika to się przypatrz dokładniej może to od poziomu płynu do spryskiwaczy , są blisko siebie i taki sam kolor , czasami mi się wydaje że te kontrolki specjalnie tak wymyślili żeby nas troche postraszyć

I to fakt też się kiedyś na to złapałem dali D... z tymi kontrolkami i mówie co mi na zakrętach kontrolka silnika świeci :mrgreen:

przemekx303 - 28-07-2011, 23:41

mnie ta kontrolka zaraz po zakupie auta w konia zrobiła , w połowie drogi zaczęła właśnie na zakrętach migać co jakiś czas, i już pomyślałem że wdepnąłem w gó...no po uszy , ponieważ trochę wcześniej studiowałem forum i wiedziałem że check engine nie znaczy nic dobrego . Ale następnego dnia dobrze się przyjrzałem i odetchnąłem :rolleyes:
Enforcer - 29-07-2011, 10:18

przemekx303 napisał/a:
Ale następnego dnia dobrze się przyjrzałem i odetchnąłem

I ja to przerabiałem ;)