[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Bezpieczniki i przekaźniki - Lancer CYxA
odja - 03-08-2011, 09:06 Temat postu: Bezpieczniki i przekaźniki - Lancer CYxA Witam!
Może zapytanie wyda się śmieszne, ale naprawdę mam z tym kłopot. Lancer SB rocznik 2009. W instrukcji obsługi napisane, że bezpieczniki znajdują się pod klapką po lewej stronie kierownicy. Owszem, klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i na pokrywie rozpisane, który czego dotyczy. Mam problem z radiem i chciałem odłączyć jego zasilanie z poziomu wyjęcia bezpiecznika. Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka. Jednak jego wyjęcie nie spowodowalo odłączenia prądu od radia, czyli obrazki na pokrywie nijak się mają do rzeczywistośći. Czy ktos mógłby podpowiedzieć, który bezpiecznik jest odpowiedzialny za zasilanie radyjka?
Pozdrawiam:
odja
krzychu - 03-08-2011, 09:09
Bo do radyjka na pewno są 2 bezpieczniki. Tylko ten drugi może być podpięty np. pod oświetlenia kabiny.... Odepnij klemę z akumulatora i się nie stresuj.
lichy - 03-08-2011, 16:01
odja napisał/a: | klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i (...) Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka |
Są tam bezpieczniki tylko trochę głębiej ulokowane, trzeba głębiej sięgnąć i najlepiej sobie poświecić latarką.
Wedłud instrukcji bezpiecznik odpowiadający za radio znajduje się w skrzynce w kabinie pod klapką w desce (bezpiecznik nr 7 / 15A).
W skrzynce pod maską bezpiecznik nr 31 / 30A odpowiada za wzmacniacz systemu audio jeśli takowy jest zamontowany w samochodzie (wersje z subwooferem w bagażniku).
odja - 03-08-2011, 19:48
lichy napisał/a: | odja napisał/a: | klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i (...) Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka |
Są tam bezpieczniki tylko trochę głębiej ulokowane, trzeba głębiej sięgnąć i najlepiej sobie poświecić latarką.
Wedłud instrukcji bezpiecznik odpowiadający za radio znajduje się w skrzynce w kabinie pod klapką w desce (bezpiecznik nr 7 / 15A).
W skrzynce pod maską bezpiecznik nr 31 / 30A odpowiada za wzmacniacz systemu audio jeśli takowy jest zamontowany w samochodzie (wersje z subwooferem w bagażniku). |
Faktycznie, są tam. WIELKIE DZIĘKI!!!! Głupio mi, że zawracałem głowe ale tam jest taka plątanina kabli, że nie zauważyłem tych bezpieczników. Jeszcze raz bardzo dziękuje za podpowiedź.
Pozdrawiam:
odja
gringo66 - 10-06-2013, 15:30 Temat postu: bezpiecznik Witam.
Mam gorącą prośbę o wskazanie miejsca bezpiecznika do zapalniczki oraz jego parametry. Podłączyłem odkurzacz i zrobiło się zwarcie (przetarły mi się kable w odkurzaczu ) a rano lecę w trasę i potrzebne mi jest do CB. Lancer Sedan Pozdrawiam
Bizi78 - 10-06-2013, 19:21
Polecam ściągnąć instrukcję obsługi:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44275
Bezpiecznik w kabinie 15A.
Na zdjęciu tej aukcji jest to 4 od lewej na samej górze.
http://allegro.pl/skrzynk...3306469118.html
Trik - 10-06-2013, 20:19
gringo66, otwórz panel na lewo od poduszki kolanowej, widać "wnękę" na palce. jak ją otworzysz ruchem do siebie w dół patrz na nią tak jak jest, będziesz miał symbol przypominający wtyczkę i liczbę Amper. W głębi za pokrywą trochę za kablami będziesz miał zespół bezpieczników. Policz z tabliczki potem na zespole.
Coś w rodzaju pensety do bezpieczników masz w komorze silnika pod czarną pokrywą przy/za/nad akumulatorem, chyba w lewym górnym rogu panelu, w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, wygląda trochę niepozornie bo wystaje tylko niewielka jej część.
gringo66 - 11-06-2013, 09:24
Dzięki.
Bez dłuższej pęsety nie da się tego zrobić. Pozdrawiam
Trik - 11-06-2013, 23:04
Osobiście robiłem to palcami lub wąskimi szczypcami.
redundantor - 21-09-2013, 15:55 Temat postu: Gdzie jest bezpiecznik od gniazda zapalniczki Mam LAncer Sportsback. Bezpieczniki są pod maską. Synek wrzucił mi pieniążek do gniazda zapalniczki i teraz gniazdo nie działa (żeby nie było - pieniążek wyjąłem).
Wziąłem instrukcję - a tam bezpiecznik gniazda zapalniczki jest wymieniony tylko w modelach, które mają bezpieczniki pod kokpitem.
Gdzie to cholerstwo może być?
Trik - 21-09-2013, 16:09
No bez jaj .
Na lewo od kierownicy, pod przyciskami na wysokości kolana, masz klapkę z miejscem na włożenie palców, odchyl ją i trochę w głębi masz jeszcze jedną konsolę bezpieczników. Po odchyleniu klapki ukazują się schematy z symbolami jakie bezpieczniki tam się znajdują. W instrukcji obsługi masz rozpisane symbole dla danego bezpiecznika.
redundantor - 21-09-2013, 16:12
No właśnie w moim modelu tam nic nie ma - w instrukcji są dwie wersje - z bezpiecznikami w środku i pod maską. Ja mam te pod maską i tam takiego bezpiecznika nie ma nawet na liście.
Klapkę na wszelki wypadek otworzyłem. Oprócz kilku kabli w tle nic tam nie ma.
Trik - 21-09-2013, 22:25
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=610
Nie masz pod klapką czegoś takiego jak na obrazku (5) strona 5?
Z jakiego rynku masz auto?
Tu dla SB z dalekiego wschodu, strona 7 obrazek (2), w tym samym miejscu co w Europie.
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=610
Albo daj fotkę.
Jeśli masz anglika to szukaj za schowkiem pasażera . Szukaj bezpiecznika nr 13 (15 A)
redundantor - 22-09-2013, 07:39
Nie, normalnie kupiony w Polsce. Przeciez nawet w instrukcji sa 2 wersje opisane z bezpiecznikami pod maska albo w kokpicie.
apikus - 22-09-2013, 11:31
Powinieneś mieć bezpieczniki i pod maską i w kokpicie.
|
|
|