Sigma/Diamante Techniczne - Silnik krokowy - kółko zębate
slawekdr - 07-08-2011, 09:07 Temat postu: Silnik krokowy - kółko zębate Cześć,
wczoraj zdemontowałem silniczek krokowy i okazało się, że koło zębate (to które zostaje przy kolektorze po zdjęciu silniczka) ma uszkodzoną zębatkę.
Czy ktoś przerabiał już temat i podpowie czy to można gdzieś kupić? A może ma ktoś do sprzedania nienaruszone koło zębate?
Z góry dziękuję za pomoc.
Slawek
wojtas - 07-08-2011, 10:23
Zapewne chodzi tobie o zębatkę od VIC(silniczka sterującego przepustnicami w dolocie), a nie od silniczka krokowego.
VIC:
Silniczek krokowy:
slawekdr - 08-08-2011, 10:27 Temat postu: Silniczek Wybaczcie niewiedze...
tak wlasnie - o tą zębatkę, która zostaje w dolocie po zdjęciu silniczka VIC (ze zdjęcia 1). Kurcze, ale ze mnie....
Mozna jakos ją kupić?
wojtas - 08-08-2011, 11:58
Zadzwoń do krzysiek65 609839961, powinien coś mieć.
[ Dodano: 08-08-2011, 12:00 ]
PS: Jakby nie miał, to popytam w regionie.
ppkss4_ - 26-12-2013, 14:16
witam,
posiadam podobny problem jak slawekdr zębatka od VIC zostala uszkodzona. wytarła się w jednym miejscu po zablokowaniu przepustnicy przez "plastokowe kanały" które sie zerwały w dolocie powietrza i zablokowały przepustnice. z tego co zauważylem zębatka ma zeby na całym obwodzie 360' a tak naprawde przepustnica pracuje na kącie max 90'
moje pytanie brzmi:
w jakim położeniu ma sie ustawić przepustnica gdy silnik nie pracuje badz przy odpaleniu silnika
czy mozna obrócić zębatkę aby wytarta część nie była używana podczas pracy przepustnicy po usunięciu ogranicznika z drugiej strony zębatki.
mazda10000 - 28-12-2013, 15:33
ppkss4_ napisał/a: | czy mozna obrócić zębatkę aby wytarta część nie była używana podczas pracy przepustnicy po usunięciu ogranicznika z drugiej strony zębatki. |
Nie śmieję sie z Ciebie, po prostu mi się tak skojarzyło z tym: http://www.zlomnik.pl/ind...inek-wigilijny/
ppkss4_ - 28-12-2013, 20:08
pocieszny jestes
W moim kolektorze był zerwany jeden kanał i narobil bałaganu. rozłożyłem cały kolektor ssacy bo klapy od przepustnicy były zniekształcone. w pewnym momencie zerwany "kanał" zablokował przepustnice i zębatka na silniczku VIC zostala uszkodzona.
czy ktoryś z kolegów podpowie w jakim ustawieniu powinna sie znajdować przepustnica na zgaszonym silniku (zimnym), oraz jak wygląda sytuacja z zębatka.
wojtas - 28-12-2013, 21:21
Klapy powinny być zamknięte, otwierają się dopiero po 4tyś/obr. Zębatki nie obracałem, ale do odważnych świat należy.
ppkss4_ - 29-12-2013, 11:58
Dzięki za podpowiedz Wojtas. Nie wiem po co jest ogranicznik (ząbek) na kółeczku ale jutro przyjże sie dokładniej i byc moze obróce kóleczko skoro zużyte jest w jednym miejscu przez to, ze klapy były zablokowane.
lukasz12 - 31-12-2013, 12:22
ppkss4_ napisał/a: | Dzięki za podpowiedz Wojtas. Nie wiem po co jest ogranicznik (ząbek) na kółeczku ale jutro przyjże sie dokładniej i byc moze obróce kóleczko skoro zużyte jest w jednym miejscu przez to, ze klapy były zablokowane. |
W nowszej odmianie - 3.5 DOHC z Pajero II - poszli po rozum do głowy i zrobili siłownik podciśnieniowy
ppkss4_ - 31-12-2013, 21:09
lukasz12 napisał/a: | W nowszej odmianie - 3.5 DOHC z Pajero II - poszli po rozum do głowy i zrobili siłownik podciśnieniowy |
Z tego co mi wiadomo stosowanie pneumatyki (w tym pdzypadku podcisnienie) umożliwia większa sprawność, szybszą reakcje wiec poszli w dobrym kierunku do tego mniejsza awaryjność niz układy mechaniczne.
Odnśnie zębatki zaryzykowalem i ją obrocilem o 180', zlikwidowałem ogranicznik i wkleiłem nowy z blaszki stalowej. ( ogranicznik na kółku blokuje przepustnice w pozycji max otworzonej, klapy ustawione w poziomie (w moim przypadku w pionie)). w praktyce sie okaże czy zębtatka zda egzamin.
Jeżeli ktoś mial wczesniej podobny problem z uszkodzoną zębatką to polecam sprawdzić czy kanały w dolocie kolektora ssacego nie sa zerwane "kanały". w moim przypadku to one zablokowały klapy i uniemożliwiły poprawna prace w efekcie - uszkodzona zębatka.
[ Dodano: 08-08-2014, 20:11 ]
Kółeczko odwrócone o 180 stopni, klapy się otwierają poprawnie więc jak widać można
Pozdrawiam
|
|
|