To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Space Stara - [MSS 1.3] DLACZEGO W MSS OBNIŻONO MOCE SILNIKÓW ?

Przemekx - 07-08-2011, 14:50
Temat postu: [MSS 1.3] DLACZEGO W MSS OBNIŻONO MOCE SILNIKÓW ?
Witam,
Nie wiem, może ten temat był już poruszany na forum, ale mnie zaciekawiła ostatnio sprawa obniżenia mocy przez producenta w silnikach 1.3 i 1.8 GDI, może Ktoś wie dlaczego?
Silniki 1.8 GDI miały najpierw 122 KM, a później 118 KM, to samo dotyczy 1.3 86 KM a potem 82 KM
Czy ta zmiana była wymuszona konstrukcją silnika, a może chodziło o jakiś podatek czy akcyzę ?
Mój MSS 1.3 kupowałem w Belgii i ma 86 KM, ale wiem, że te same auta w Polskich salonach były sprzedawane z silnikami już 82 KM - trochę szkoda, ponieważ uważam, że przy tak małym silniku i stosunkowo niewielkiej mocy obniżenie (co prawda tylko 4 KM) ma jednak znaczenie. W moim MSS przy 86 KM podczas wyprzedzania wyłączam klimę, żeby auto miało większego ,,kopa''. Z włączoną klimą auto jest mało dynamiczne - a tu jeszcze 4 KM mniej.
Swoją drogą ciekawe czy Ktoś z Was jeździł MSS 1.3 z silnikiem 86 KM a później 82 KM i ma jakieś porównania ? co do dynamiki tych aut.
Pozdrawiam. Przemek.

Witoldu - 07-08-2011, 19:52

W przypadku 1.3 moc zabrał 2 katalizator i norma euro3
w przypadku 1.8 zabieg czysto podatkowy dla krajów gdzie podatki są zależne od mocy silnika patrz przykład ASX did 1.8 116 km (silnik jest taki sam jak 150km)