To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wysokie obroty Carisma 1.8 GDI

kaban89 - 12-08-2011, 05:43
Temat postu: Wysokie obroty Carisma 1.8 GDI
Witam
Mam takie zapytanie dla tych którzy sie znają:

Miesiąc temu jechałem obejrzeć ładną Carisme GDI 1.8 125, wszystko było pięknie zwróciłem uwagę na obroty, były w normie miedzy 800 a 1000.
Wczoraj przyjechałem drugi raz na jazdę próbną i zauważyłem ze obroty silnika są za wysokie na luzie, miedzy 1400 a 1600 ( i nie chciały zejść niżej) oraz nie wyczuwałem tej liczby koni :( tej mocy. (tylko na 1 biegu przy takiej liczbie obrotów, ruszał naprawdę ostro jak z kopyta, a na 4 biegu jadąc 60km/h wcisnąłem pedał w podłogę i wcale mną nie szarpnęło, obroty rosły ale nie tak szybko jak powinny)
Właściciel był na wczasach zrobił możne jakieś 1000km w sumie od mojej ostatniej wizyty.
W sobotę jadę już z pieniędzmi, ale chciałbym sie dowiedzieć co to za dolegliwość czy to cos poważnego, co radzicie, co o tym myślicie??

Kolega który był ze mną twierdzi ze obrotomierz przekłamuje, a z kolei w googlach wyczytałem ze być moze jest to wina małej ilosci płynu w chłodnicy (muszę to sprawdzić).

Proszę o szybką odpowiedz, bo jeśli będzie to mała, drobna usterka to starguje cenę :biggrin:

lukaszpl - 13-08-2011, 15:05

Jak chcesz żeby Cię szarpnęło przy 60 to wrzuć 2 a nie 4 ... 4 i 60 to okolice 2k RPM, więc czego się spodziewasz po 4 cylindrach i 125km? Co do wysokich obrotów to mój też tak ma czasami, przykładowo wrzucając na luz i stając na światłach pokazuje okolice 1,5k (chociaż też mam wrażenie że przekłamuje) a po paru minutach jazdy już schodzi do okolic 800.
fenix872 - 13-08-2011, 15:31

kaban89 napisał/a:
a na 4 biegu jadąc 60km/h wcisnąłem pedał w podłogę i wcale mną nie szarpnęło

no to faktycznie dramat, nie wiem czego się spodziewasz, nie jest to samochód sportowy.

a co do wyższych obrotów po odpaleniu.. nie było przypadkiem nieco chłodniej?? może ssanie się na chwile załączyło?

Przekłamania obrotomierza?? dziwna teoria :roll:

a kwestię płynu chłodniczego łatwo możesz sprawdzić, instrukcji chyba nie potrzebujesz :P

Ginger1021 - 18-08-2011, 01:45

kaban89 napisał/a:
a na 4 biegu jadąc 60km/h wcisnąłem pedał w podłogę i wcale mną nie szarpnęło, obroty rosły ale nie tak szybko jak powinny)

Nie ma w tym nic dziwnego, przełożenia są długie i na dwójce do 110 km/h możesz pociągnąć. Jak chcesz aby szybciej przyśpieszała to zmieniaj biegi przy ok 5000 obr/min :lol: