To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Check engine przy puszczaniu pedału gazu

uki1985 - 12-08-2011, 09:13
Temat postu: [Cari 1.6] Check engine przy puszczaniu pedału gazu
Witam,

Przede wszystkim chciałem powiedzieć, że poczytałem trochę na forum ale żaden z opisanych przypadków nie pasuje do końca do mojej sytuacji.

Problem jest taki: podczas jazdy, gdy puszczę pedał gazu (np. podczas dojazdu do skrzyżowania) zapala się kontrolka CE. "Wymrugałem" na złączu diagnostycznym błąd 14 więc wczoraj udałem się na czyszczenie przepustnicy. Po czyszczeniu nic się nie świeciło natomiast dziś rano powitała mnie lampka CE.
Dodam jeszcze, że auto nie szarpie, nie gaśnie, nie ma spadku mocy, nie pali więcej - generalnie zachowuje się tak jak zwykle. Problem zaczął występować po ostatnich deszczach - czy to może być przyczyna? Może jakieś zwarcie?

Proszę o pomoc ponieważ od poniedziałku planuje wyjechać w trasę do Hiszpanii (ok. 2000km w jedną stronę) i chciałbym mieć pewność, że misiek nie rozkraczy mi się w połowie drogi.

johnny - 14-09-2011, 17:28

Ja miałem sytuację identyczną jak opisujesz. Kupiłem samochód 4 lata temu i od samego początku miałem takie same objawy. U mnie dodatkowo w zimie czasem przy dojeżdżaniu do skrzyżowania lubił zgasnąć ale to sporadycznie i na LPG. Ostatnio postanowiłem się za to zabrać. Okazało się, że jest padnięty TPS. Na forum jest dokładnie opisane jak to zbadać. Kupiłem całą kompletną przepustnicę (okazuje się, że tak wychodzi taniej). Przełożyłem sam TPS, ustawiłem i okazało się, że obroty na biegu jałowym się zwiększyły. Nauczyłem go obrotów i generalnie jest dobrze. Problem w tym, że teraz świeci mi błąd 41 (wtryski). Świeci tylko na LPG. Na benzynie jest wszystko ok. Wtryski i zasilanie sprawdziłem są ok. Nie wiem co z tym zrobić. Ma ktoś jakiś pomysł. Dodam że przepustnica była czyszczona a obroty ustawiłem na oko bo nie mam tych wszystkich przyrządów żeby zrobić to dokładnie.
remi - 21-09-2011, 21:19

johnny- jeśli chodzi o świecenie kontrolki na |LPG to być może dla oszczędności gazownik nie założył tzw. Emulatora wtrysków, nie zmienia on nic poza tym że kontrolka zgaśnie. Ja gazowałem swoja Cari 2,5 roku temu i gazownik się pytał czy montować czy nie, koszt to dodatkowe 100 zł. Ja montowałem i nic mi nie świeci.