[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] strzał w dolot na LPG
polaff - 12-08-2011, 09:54 Temat postu: [EA5A/W 2.5] strzał w dolot na LPG Witam, jakie moga być przyczyny powyższego zjawiska.
Nowe świece i przewody WN (NGK - platyna).
Wczoraj podczas jazdy przy około 2000rpm pod górkę strzelił w dolot gdzie i czego szukać...?
Hugo - 12-08-2011, 12:55
Ustawienie zapłonu.
polaff - 12-08-2011, 12:57
byłem podłączyć się pod kompa i jedyne co pokazał to kody błędów czujników ABS
kod 24, 23, 22, 21 - odpowiednio czujnik: TL, TP, PL, PP zwarcie.
Dziś zamawiam kopułkę i palec może to pomoże.
Nikt nie jest w stanie nic podpowiedzieć???
[ Dodano: 12-08-2011, 12:58 ]
Hugo napisał/a: | Ustawienie zapłonu. |
niemalże jednocześnie napisaliśmy.
Co masz na myśli [pisząc o ustawieniu zapłonu?
Kąt wyprzedzenia? czyli na lampę trzeba pojechać...
Owczar - 12-08-2011, 18:12
W galancie nie ustawia się zapłonu. Ustawia go ECU.
Strzał może być spowodowany wieloma czynnikami. Może być tak, że jakiś wtryskiwacz nie trzyma i do kolektora dostał się gaz przy zamkniętym zaworze. Ew może jest włączone upuszczanie ciśnienia...
Przydałaby się konfiguracja lpg i ustawienia. Może być prozaiczna przyczyna, o której napisałeś, czyli układ WN.
Hugo - 12-08-2011, 21:20
Owczar napisał/a: | W galancie nie ustawia się zapłonu. Ustawia go ECU. | Obojętnie jak przykręcisz aparat zapłonowy to ECU ustawi właściwe wyprzedzenie zapłonu?
Owczar - 12-08-2011, 22:12
Ale jego nie da sie nawet przekrecic Jest jedno ustawienie.
deejay - 12-08-2011, 22:20
Hugo napisał/a: | Obojętnie jak przykręcisz aparat zapłonowy to ECU ustawi właściwe wyprzedzenie zapłonu? |
to nie stare Golfy i Passaty gdzie aparat obracał sie wokół wlasnej osi prawie
polaff - 13-08-2011, 07:45
dziś ma być do odbioru palec i kopułka.
Dam znac jak zachowuje się auto po wymianie.
mam nadzieję, że znikną również pozostałe problemy z autem.
czyli spadające wolne obroty, o których wspominalem, wypadające zapłony podczas szybkiej jazdy i zmuła w zakresie 2-4kRPM
[ Dodano: 13-08-2011, 11:26 ]
kopułka wymieniona, palec niestety nie - miał za mały otwór na oś aparatu i co ciekawe w sklepie powiedzieli mi, że był tylko jeden typ tej części...(?)
auto zmieniło sie nie do poznania.
Zniknęły drgania nadwozia na biegu jałowym i znacznie lepiej sie garnie.
W starej kopułce grafit byl wypalony do zera praktycznie - wcale nie wystawał z gniazda więc może to był powód calego zamieszania...
dzięki za sugestie.
Owczar - 13-08-2011, 23:35
polaff, ile zapłaciłeś za kopułkę i palec?
polaff - 14-08-2011, 08:56
Owczar napisał/a: | polaff, ile zapłaciłeś za kopułkę i palec? |
kopułka 240 - z tym, że od lat kupuję w jednym sklepie graty i mam rabaty
palec 25 - palec wyglądał jak by prosto z chin przyjechał...
Krzyzak - 15-08-2011, 12:37
Owczar napisał/a: | Jest jedno ustawienie. | a po co jest fasolka na aparacie?
pytam, bo u mnie jest w skrajnej pozycji ustawione (fabrycznie - na 100% nie grzebane) a evoscan ma taką opcję jak 5*BTDC - sądziłem, że do bazowego ustawiania zapłonu (zamiast złącza zapłonu); na obudowie rozrządu też jest podziałka...
polaff - 15-08-2011, 19:29
Krzyzak napisał/a: | Owczar napisał/a: | Jest jedno ustawienie. | a po co jest fasolka na aparacie?
pytam, bo u mnie jest w skrajnej pozycji ustawione (fabrycznie - na 100% nie grzebane) a evoscan ma taką opcję jak 5*BTDC - sądziłem, że do bazowego ustawiania zapłonu (zamiast złącza zapłonu); na obudowie rozrządu też jest podziałka... |
z jednej strony jest fasolka a z drugiej otwór:
Krzyzak - 15-08-2011, 21:28
polaff napisał/a: | z jednej strony jest fasolka a z drugiej otwór |
dokładnie - tak samo jest np. w Colcie C5x (chociaż tam jest zębatka a nie łopatka na wyjściu aparatu) i pozwala na regulację w zakresie 10*
polaff - 16-08-2011, 09:58
Krzyzak napisał/a: | polaff napisał/a: | z jednej strony jest fasolka a z drugiej otwór |
dokładnie - tak samo jest np. w Colcie C5x (chociaż tam jest zębatka a nie łopatka na wyjściu aparatu) i pozwala na regulację w zakresie 10* |
ale nie pytaj co autor miał na myśli stosując taki manewr... ja nawet nie mam cienia pomysłu na to...
a czy istnieje jaka kolwiek mozliwość modyfikacji ustawień zapłonu???
Generalnie to chciał bym się z kimś z okolicy umówić na porównanie osiągów aut bo wydaje mi się, że mój misiek w zakresie 0 - 100km/h jest lekko przymulony...
Owczar - 16-08-2011, 10:29
polaff, a mierzyłeś go do setki? Mój też wydawał się przymulony bo nie czuć tego przyśpieszenia, ale wskazówka idzie zdrowo w górę Poza tym robi się już OT....
|
|
|