Forum ogólne - Środek do czyszczenia kokpitu?
Cortez - 14-08-2011, 11:02 Temat postu: Środek do czyszczenia kokpitu? Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki jest dobry środek do czyszczenia plastyków Miałem już parę rodzai, ale większość z nich zostawia brzydkie smugi (może za dużo nakładam) Ma ktoś sprawdzony środek ? Autko to Colt 1.3 GL CJ0. Dzięki
lapass - 14-08-2011, 11:50
Spróbuj przy następnym myciu, zanim nałożysz jakiś 'szprej', umyć dokładnie 'plastyki'. Ja tak robię co jakiś czas - ciepła woda z odrobiną jakiegoś płynu (nie szamponu z woskiem!), miękka, dobrze wykręcona ścierka i jedziesz .
Większość środków typu Plak na dłuższą metę przyciąga brud i utrudnia czyszczenie z trudniejszych zabrudzeń. Warto je co jakiś czas po prostu zmyć.
Za dużo też nie warto nakładać, na górę kokpitu nawet nie pryskam bezpośrednio, żeby się za bardzo nie błyszczało, tylko psikam na ścierkę i przecieram. Powodzenia!
krzychu - 14-08-2011, 12:24
Ja się nad tym jakoś nie rozwodziłem i kupiłem "SONAX Xtreme Cockpit - efekt matowy". Jak dla mnie jest ok.... Dużo bardziej mnie interesuje porządny wosk (miałem 2), świetny płyn do szyb (też przetestowałem 2) i felg (na razie 1). Z tego nie byłem zadowolony co miałem/mam.
Cortez - 14-08-2011, 21:22
lapass napisał/a: | Spróbuj przy następnym myciu, zanim nałożysz jakiś 'szprej', umyć dokładnie 'plastyki'. Ja tak robię co jakiś czas - ciepła woda z odrobiną jakiegoś płynu (nie szamponu z woskiem!), miękka, dobrze wykręcona ścierka i jedziesz .
Większość środków typu Plak na dłuższą metę przyciąga brud i utrudnia czyszczenie z trudniejszych zabrudzeń. Warto je co jakiś czas po prostu zmyć.
Za dużo też nie warto nakładać, na górę kokpitu nawet nie pryskam bezpośrednio, żeby się za bardzo nie błyszczało, tylko psikam na ścierkę i przecieram. Powodzenia! |
Dzięki za podpowiedź. Podziałało Teraz kokpit wygląda jak trzeba
Piwor - 15-08-2011, 15:03
A mi czasem się zdarza umyć kokpit płynem do mycia szyb. Efekt matowy, nie psuje plastików.
Misiek :) - 19-08-2011, 20:35
Ja mam połysk autoland i uważam, że jest ok. Lekko się błyszczy, ale mnie osobiście to nie przeszkadza (czasem jak jest mocne słońce to widzę lekko fakturę deski na szybie.
Mario - 20-08-2011, 19:31
A ja polecam APC np. autosmarta, albo megsa jak ktoś woli droższe rozwiązanie
Centosz - 21-08-2011, 14:01
A ja polecam takie coś http://allegro.pl/shell-s...1672264922.html Żadnego błyszczenia i ładny cytrynowy zapach.
Cortez - 22-08-2011, 13:29
Panowie, a macie jakieś specjalne ściereczki do tych środków ? Czy zwykłą szmatką przecieracie ?
Mario - 22-08-2011, 16:35
Odpowiednia mikrofibra jest dobra.
wasiu89 - 29-08-2011, 14:33
sorka za wtrącenie ale przy okazji- jest jakiś sposób domowy na wyczyszczenie (wypranie na sucho) tapicerki? przydałoby się odświeżenie ale mam inne wydatki niż 100zł za pranie tapicerki póki co i chciałbym po kosztach jakoś w domu wyczyścić:)
Misiek :) - 29-08-2011, 17:17
Ja mam firmy plak takie coś do czyszczenia dywanów/tapicerek. Nakładasz taką "bitą śmietanę" w sprayu i potem poprostu zwykłą szczotką czyścisz
stary alfer - 29-08-2011, 17:20
wasiu89 napisał/a: | sorka za wtrącenie ale przy okazji- jest jakiś sposób domowy na wyczyszczenie (wypranie na sucho) tapicerki? przydałoby się odświeżenie ale mam inne wydatki niż 100zł za pranie tapicerki póki co i chciałbym po kosztach jakoś w domu wyczyścić:) |
STP, najlepsza pianka do prania w rozsądnej cenie.
Piorę tym 3 auto.
Efekty zobacz sobie w temacie mkm w naszych Miśkach.
wasiu89 - 30-08-2011, 09:22
stary alfer napisał/a: |
STP, najlepsza pianka do prania w rozsądnej cenie.
|
z tego co przeczytałem to nakładasz tę pianę i zwykłą szmatkę ścierasz tak? i to daje aż taki efekt?:)
a przy okazji: jedna puszka = jedno czyszczenie?
stary alfer - 30-08-2011, 09:40
wasiu89 napisał/a: | z tego co przeczytałem to nakładasz tę pianę i zwykłą szmatkę ścierasz tak? i to daje aż taki efekt?:) |
Pryskasz i czyścisz wilgotną szmatką. Nie pamiętam czy trzeba później odkurzyć jak to przy piankach...
wasiu89 napisał/a: | a przy okazji: jedna puszka = jedno czyszczenie? |
Produkt jest bardzo wydajny. Myślę, że będzie służyła na dłużej.
Nie wiem jak duży masz bałagan na tych siedzeniach.
|
|
|