[92-96]Colt CA0 - [CA5A 1.8] Nie odpala!!!
Anonymous - 19-11-2006, 00:54 Temat postu: [CA5A 1.8] Nie odpala!!! witam mam problem z moim autkiem i mam nadzeje ze ktos zna rozwiazanie problem polega na tym ze samochod nie odpala. od paru miesiecy robi mi ogolnie problemy, zaczelo sie wszystko od wamiany alternatora. jakis tydzen temu oddalem samochoid do serwisu mitsubishi. cos tam wyczyscili. powiedzeli ze prawdopodobnie do wamiany jest urzadzenie ktore steruje ssaniem(nie mam pojecia co mieli na mysli) w kazdym razie dwa dni pozniej zaobserwowalem ze samochod po krotkiej jezdzepo zatrzymaniu trzyma bardzo niskie obroty na jalowym biegu (ok 200\min) jakies 10 minut z nim walczylem zanim znowu dostal pozadne obroty. po tej histori nie trzymal stalych obrotow na jalowym tylko skakal od 1000 do 2500 (tak jak bym mu caly czas gazowal) w tej chwili albo wogole nie odpala albo na bardzo krotko po czym schodzi na te 200 obr\min i gasnie...
POMOCY!!!!!
Karol208 - 19-11-2006, 13:03
redlightradek, Witaj w klubie.
To co czyscili w serwisie to pewnie przepustnice brudna objawia sie falowaniem obrotow.
Za ssanie odpowiedzialny jest silnczek krokowy znajduje sie on przy przepustnicy.
Mozesz sprwadzic czy dziala: przekrec kluczyk na zaplon przepustnica powinna sie lekko uchylic. Gdy odcekasz ok 15sekund to silniczek powinien sie cofnac.
A jak odpalasz auto to sprobuj minimalnie wcisnac gaz i wtedy odpalac.
Polecam strone kolegi klubowego Krzyzakahttp://mitsubishifan.webpark.pl/ duzo sie dowiesz.
Najlepiej sprawdzic bledy ECU:)
Anonymous - 19-11-2006, 14:22
dzieki za informacje!
kamilek - 19-11-2006, 20:05
Tak jak już pisałem w innym wątku założonym przez redlightradek, polecam skontrolować stan czujnika temperatury, gdyż to on może być przyczyną problemów.
Następnie przeprowadzić pełną regulację obrotów.
A czy jesteś pewien, że mechanicy wyczyścili przepustnicę?
Anonymous - 21-11-2006, 13:33
tak jestem pewien
Anonymous - 21-11-2006, 14:56
mam podobne problemy musze wyczyscic przepustnice i wyregulowac obroty
w ASO powiedziano mi ze w 4g37 (1.8) nie ma silnika krokowego a chyba potencjometr
Anonymous - 21-11-2006, 15:50
nie jestem mechanikiem ale w niedziele troche kopalem pod maska i wykrecilem tam w poblizy przepustnicy cos co wygladalo na sinliczek krokowy( taki maly walek ktory sterowany jest elektrycznie, jak zdemontuje sie tylnia obodowe, to mozna go recznie regulowac i w zaleznosci od tego w ktora strone sie kreci to ten walek albo sie wsuwa albo wysuwa). jeszcze jedno teraz samochod jest u nastepnego mechanika (do czterech razy sztuka ) i on powiedzial ze ten caly bajzel moze byc spowodowany nieprawidlowym montazem alternatora (krotko mowiac jesli alternator daje za duzo pradu, to elektryka po prostu wariuje)
Hugo - 21-11-2006, 16:56
redlightradek napisał/a: | on powiedzial ze ten caly bajzel moze byc spowodowany nieprawidlowym montazem alternatora (krotko mowiac jesli alternator daje za duzo pradu, to elektryka po prostu wariuje |
Jak dla mnie bzdura, ale oczywiście mogę się mylić.
Anonymous - 21-11-2006, 17:16
Jak może być za dużo prądu?? Odbiorniki pobierają tyle prądu ile potrzebują i nie ma takiej możliwości, aby było tego prądu za dużo!!!
Trochę nie logiczne!
Za duże napięcie - to jest bardziej prawdopodobne, ale to by się coś mogło zacząć palić, wybijać bezpieczniki itp
pozdro
SebaD
Hugo - 22-11-2006, 21:35
SebaD napisał/a: | Za duże napięcie - to jest bardziej prawdopodobne, ale to by się coś mogło zacząć palić, wybijać bezpieczniki itp |
Urządzenia elektryczne wytwarzające prąd w samochodach posiadają regulatory napięcia, które regulują napięcie idące na odbiorniki.
Anonymous - 22-11-2006, 22:05
Faktycznie masz rację, nie pomyślałem o tym!
Koton - 22-11-2006, 22:25
sprawdź błędy kompa.Później go skasuj -> instrukcja na stronie użytkownika Krzyżak.
Pojeździj troche i zobacz czy znowu są.Choć sie nie znam, alternatora w te historie bym nie mieszał. Objawy z wachającymi obrotami występują o ile się nie myle przy źle ustawionym czujniku położenia przepustnicy(to takie koło przepustnicy)
Anonymous - 23-11-2006, 07:40
witam
Jeśli chodzi o falowanie obrotów, to też tak miałem!!!
Najpierw wyreguluj sobie obroty wg opisu na stronce Krzyżaka http://mitsubishifan.webpark.pl/ i przy okazji przeczyść sobie przepustnicę.
UWAGA! Jak będziesz przy punkcie 9, czyli będziesz dokręcać śróbkę zgrubną i potem trzeba ją wykręcić - to nie może ona pozostać w powietrzu (musi dotykać tej blachy)
U mnie jak pozostała ona w powietrzu (1mm od blaszki), to falowały mi obroty!!! Przeprowadziłem jeszcze raz dokładnie regulację i było OK
powodzenia
SebaD
Krzyzak - 23-11-2006, 09:06
SebaD napisał/a: | UWAGA! Jak będziesz przy punkcie 9, czyli będziesz dokręcać śróbkę zgrubną i potem trzeba ją wykręcić - to nie może ona pozostać w powietrzu (musi dotykać tej blachy)
U mnie jak pozostała ona w powietrzu (1mm od blaszki), to falowały mi obroty!!! Przeprowadziłem jeszcze raz dokładnie regulację i było OK |
ale ją trzeba wykręcić - inaczej doprowadzisz do stanu, że nie zadziała IPS (no chyba, że ustawisz na granicy)
Anonymous - 23-11-2006, 11:46
dzekuje wam wszistkim za odpowiedzi! teraz tak czy tak wszystko w rekach mechanika, oddalem samochod w pon.
|
|
|