[96-02]Lancer CK0 - osprzet silnika
Anonymous - 19-11-2006, 01:04 Temat postu: osprzet silnika mam pytanie do czego służy ta czarna puszka za filtrem powietrza do której dochodzą czarne wężyki, są 3 gwizdki z czego 1 jest bez węzyka i nie wiem czy tak ma byc, a nie jest zaślepiony??? silnil 4g13 12v
Anonymous - 19-11-2006, 18:42
Nie wiem do końca do czego to służy ale gdzieś kiedyś znalazłem opis tej magicznej puszki jako akumulator podciśnienia, w moim Lancerku też podłączone są tylko dwa węże, jeden do układu podciśnienia w dolocie, drugi idzie gdzieś do zbiornika paliwa co jak przypuszczam ma zapobiegać gromadzeniu się oparów w zbiorniku. Trzeci "gwizdek" jest zaślepiony wewnątrz puszki.
Anonymous - 19-11-2006, 18:53
już nie kombinujcie nowych teorii po prostu (najkrócej) filtr węglowy -coś podobnego jak w okapie nad kuchenką- ponieważ miśki dbają o środowisko
Anonymous - 19-11-2006, 21:47
No to teraz wiadomo,że jeden otwór ma być bez przewodu:) znajomy mechanior mówił, że może miec to związek z oparami paliwa, ale nie był pewny.
Krzyzak - 20-11-2006, 09:54
tom65 napisał/a: | już nie kombinujcie nowych teorii po prostu (najkrócej) filtr węglowy -coś podobnego jak w okapie nad kuchenką- ponieważ miśki dbają o środowisko |
początek się zgadza - filtr węglowy
wyłapuje parujące paliwo z baku i po przekroczeniu pewnych obrotów puszcza je do kolektora celem spalenia (przez zaworek)
Anonymous - 20-11-2006, 11:11
hihi i dlatego mało pali bo jeździ na oparach hihi:)
Anonymous - 20-11-2006, 16:51
Krzyzak napisał/a: | początek się zgadza - filtr węglowy | masz racje ale nie chciałem rozpętywać następnych teorii a tylko wytłumaczyć ot tak po chłopsku -krótko a stosunkowo zrozumiale .
Dzięki za uzupełnienie
|
|
|