To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Zaczynamy od zera - Mitsubishi Colt CA4A

rapart - 18-08-2011, 23:32
Temat postu: Zaczynamy od zera - Mitsubishi Colt CA4A
Jakoś tak się złożyło, że i ja stałem się posiadaczem Colta CA0 ;) Witam więc serdecznie i już opisuję auto w aktualnym i mam nadzieję przyszłym stanie.
Auto kupione za grosze (900zł), w sumie uratowane od "na części", po lekkiej stłuczce w tył. Motor 1,6 16V.

Tak wyglądał po zakupie:

Oryginalny polaroid, rodzina Reinhard, która pozuje 30.04.1992 przed salonem Mitsubishi w miejscowości Greifswald:

Plany krótkoterminowe:
1. pakiet Cyborga (już leży gotowy do lakierowania),
2. nadkola z Protona GTI (już kupione),
3. dolot CAI,
4. wydech,
5. halogeny Cyborg R (kupione).

Plany dalsze:
1. rozpórki JDM (Cusco, Carbing),
2. owiewki "szerokie",
3. fotele i pasy,
4. zbijanie wagi (wszędzie laminat i plexa).

Pierwsze zmiany już widoczne. Po pierwsze wyciągnąłem ten puknięty narożnik, wyklepałem i zabezpieczyłem. Krok następny to wyrównanie powierzchni i lakierowanie. Po drugie wyczyściłem trochę komorę silnika, a po trzecie pojawiła się dokładka przednia Cyborga, czarna. Dwa zdjęcia na szybko:

Stan obecny:

Puknięty narożnik już wypchnąłem, pozostało wyrównać i polakierować.

Anonymous - 19-08-2011, 00:20

Colt fajny, tylko dlaczego w dziale "Nasze nieMiśki ;-) "? ;)
mkm - 19-08-2011, 12:19

Już w "Miśkach" :wink:
Będę śledził jak się Colt zmienia, a oryginalnego polaroidu rodziny Reinhard Ci zazdroszczę :wink:

idas - 19-08-2011, 12:40

areajdm napisał/a:
a oryginalnego polaroidu rodziny Reinhard Ci zazdroszczę :wink:

Ja też!!! to prawie jak być przy urodzinach swojego auta:-)
Fajne dokładki, chyba niewiele coltów CA0 ma takie na progach.

rapart - 19-08-2011, 12:55

Wczorajsze zmęczenie dało się we znaki, stąd nie trafienie w odpowiedni dział ;) Dziękuję za przeniesienie.

To prawda, dokładki w Polsce jeszcze unikalne i dosłownie na palcach jednej dłoni można policzyć auta, które z nimi jeżdżą. Osobiście tylko takie zestawy akceptuję - fabryczne, najlepiej takie, które wychodziły tylko w Japonii :) Niedługo kolejne zmiany.

mkm - 19-08-2011, 13:09

areajdm napisał/a:
Osobiście tylko takie zestawy akceptuję - fabryczne, najlepiej takie, które wychodziły tylko w Japonii :)

Z tego co widać na załączonych obrazkach to chyba nie tylko :wink:
Przecież te dokładki oryginalne nie są :mrgreen:
Ładna kopia to jeszcze nie oryginał :wink:

SPIDER-ek - 19-08-2011, 13:31

Powinien być jeszcze jakiś kontakt do tej rodziny, i po X latach zadzwonić, albo wysłać swoje zdjęcie jak on wygląda. Ciekawe czy by się ucieszyli że ich Misiak jeszcze gdzieś w świecie jeździ:)
rapart - 19-08-2011, 13:56

mkm napisał/a:
Przecież te dokładki oryginalne nie są :mrgreen:
Ładna kopia to jeszcze nie oryginał :wink:

To prawda, nie są oryginalne, ale formy sam odlewałem z części OEM. Są identyczne, tylko materiał inny, więc wszystko jest zgodne z moją ideologią ;) Zresztą, nawet kopia jest unikalna, ponieważ często spotykam się z komentarzami - "eeeee, to tyyylkoooo odlweeeew, słaaabboooo", a w kolejnym temacie "chciałbym taką dokładkę... no ja ten tego kupię, kupię, ale po wypłacie, za trzy miesiące" ;) Poza tym przy sporej ilości CA0 w Polsce i czterech? pięciu? autach z tym pakietem nadal jestem w zdecydowanej mniejszości ;) Skrzydło też będę miał skopiowane najpewniej, tak dla jasności, i jakoś nie czuję się z tym gorszy ;) A jeśli kogoś bardzo boli, że dokładka dla przykładu jest dokładną kopią oryginału, niech sprowadzi sobie oryginał. Tylko niech wtedy nie płacze, że kosztuje 5-6 razy więcej, niż moja dokładna kopia.

Jak zrobię auto, odszukam kontakt :)

mkm - 19-08-2011, 18:41

areajdm napisał/a:
Są identyczne, tylko materiał inny

Gdyby tak było już dawno miałbym je na aucie, a nie zastanawiał się jak poprawić to co pominąłeś :wink: . Niestety zapomniałeś o jednym dość istotnym szczególe z oryginalnej dokładki – miejsca na linę holowniczą. Przy przyklejonej dokładce holowanie auta staje się niemożliwe.
areajdm napisał/a:
Zresztą, nawet kopia jest unikalna

To fakt. :twisted:

Nakładki na nadkola, będziesz robił na gładko czy zostawiasz „dziury”?
Wg. mnie z „dziurami” wygląda średnio:

rapart - 19-08-2011, 18:54

mkm napisał/a:
Przy przyklejonej dokładce holowanie auta staje się niemożliwe.

Dlatego montujesz JDM hak holowniczy we wlocie ;) Dla przykładu:

A jeśli logiczne wyjście jest problemem, polecam ściągnąć oryginał. Jest akurat na sprzedaż w Malezji - 670zł z transportem. Poza tym holowanie nie jest czynnością, którą wykonujemy codziennie i jest to akurat najmniejszy problem. Przez ponad trzy lata, jak miałem Mazdę MX-6, NIGDY nie byłem holowany, więc to raczej słaby problem...

Zostawiam dziury, akurat ten styl mnie się podoba :)

Tomekp - 20-08-2011, 10:04

Piękny Colt, ale najbardziej zazdroszczę Ci tych nadkoli :wink: Też robiłeś odlewy czy są to oryginały? Sam bezskutecznie poluję na wersję z Colta (te troszkę szersze z dokładkami również na zderzaki) lub Protona (wyższe i węższe bez zderzaków i z dziurami). Jest to rzecz do Colta którą chcę najbardziej i którą chyba najtrudniej w PL dostać :mrgreen:
rapart - 20-08-2011, 12:50

Kupiłem oryginały, ale zrobię chyba odlew i puszczę je dalej ;) Na razie muszą jeszcze przyjść...

Wahałem się właśnie pomiędzy tymi dwoma typami, w sumie ciągle się waham ;) W tych europejskich właśnie to poszerzenia zderzaków są genialne.

Tomekp - 20-08-2011, 14:49

areajdm napisał/a:
Kupiłem oryginały, ale zrobię chyba odlew i puszczę je dalej

Jak będziesz miał odlewy to daj znać :mrgreen:

Misiek :) - 20-08-2011, 22:12

Fajny Misiek, zapowiada się fajne auto...
Oby tak dalej :D
I dawaj foty jak modzisz autko :)

wojzi - 21-08-2011, 00:21

A ja powiem, że Ci ceny zakupu auta zazdroszczę :twisted: