To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] szukam pomocy przy hamulcach

Ppiotr - 21-08-2011, 12:50
Temat postu: [Cari 1.9TD] szukam pomocy przy hamulcach
Mam tarcze hamulcowe z przodu 236mm koła 14cali co mogę zrobić aby przerobić układ hamulcowy. Chodzi mi o zamontowanie tarcz większych i większe klocki, przypatrywałem się zaciskom i chyba trzeba wymienić jarzmo mocowania zacisku jak i zacisk może ktoś jest zorientowany czy warto. Jaki sprzęt musiał bym założyć tarcze, zaciski i jażmo od czego dopasować bo szału dostanę z tymi tarczami {hamulcmi} . Zastanawiam się czy czasem nie zakupić http://allegro.pl/tarcza-...1751742710.html do tego klocki trw ale nie chcę się załamać jak dalej będzie się wszystko palić i brak hamulca. Zawsze zakładałem jakieś nie firmowe tarcze ale klocki różne ostatnio jakieś boscha ale to też tragedia
Pozdrawiam Piotr

robertdg - 21-08-2011, 13:22

Nie wiem jak ze zwrotnicami, ale zacisk z jarzmem do wymiany, no i felgi, bo przy wiekszym zestawie nie wejdzie 14"
marcindy - 21-08-2011, 20:35

Skoro masz problemy z paleniem hamulców, to może pora nauczyć się jeździć?
Bez urazy.

Ppiotr - 21-08-2011, 21:47

marcindy sam naucz się jeździć ,jak się nie oriętujesz nie odzywaj się jeśli nie wiesz o co chodzi a się udzielasz. Zanim co kolwiek napiszesz przeczytaj pytanie i na nie odpowiadaj zrobiłem tą cari ok 170tys więc takie uwagi kieruj sobie na innych forach jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia

Właśnie u koleżanki patrzałem w volvo ona ma chyba tarcze 250mm i większe klocki no i raczej weszły by w koła tyle że te jażma i zaciski nie wiem czy pasowały by do zwrotnic może ktoś już coś kiedyś zmieniał ?
Pozdrawiam Piotr

[ Dodano: 21-08-2011, 21:49 ]
a no i jeszcze jeździł ktoś na tym zestawie co podałem linka brembo +TRW

marcindy - 21-08-2011, 22:09

A ja mam oryginalne i jakoś nic mi się z hamulcami nie dzieje, a Ty "nie chcę się załamać, jak dalej będzie palić...." :)
Też mam 14" i od zakupu najechałem prawie 20kkm z czego pewnie kolo 2kkm po górach i zero problemów.
Proponuję też nauczyć się pisać!
eot
Pozdrawiam.

Ppiotr - 21-08-2011, 22:35

a masz 250 czy 236 tarcze
mkm - 21-08-2011, 22:35

Panowie powstrzymajcie się od wycieczek osobistych, bardzo proszę.
Ppiotr napisał/a:
a no i jeszcze jeździł ktoś na tym zestawie co podałem linka brembo +TRW

Mam w tej chwili taki zestaw na aucie (tyle, że w Colcie).
Ogólnie polecam z małym „ale”. Jak palisz hamulce to klocki wystarczą Ci na krótką chwilę – zużywaja się bardzo szybko.

marcindy - 21-08-2011, 22:41

Ppiotr napisał/a:
a masz 250 czy 236 tarcze

236.
Hamulce sprawdzałem zaraz po zakupie i ponownie w zeszłym tygodniu. Problemów żadnych.

Ppiotr - 21-08-2011, 23:20

Wiem że jak się już dymi z nich, to szybko się ścierają i dlatego szkoda mi kasy na częste wymiany wolę zainwestować raz więcej i mieć problem z głowy na przynajmniej 40tys
pawelsonx - 22-08-2011, 00:15

jak wymieniasz przód to i również tył bo bedzie żaduża dysproporcja w hamowaniu. Będzie przysiadał przód a tył sie podnosił
Ppiotr - 24-08-2011, 21:15

no właśnie się tego troszkę obawiam, bo nie zauwarzyłem tam regulatora ciśnienia na tył. Co gorsza mam bębny wyprubuję te tarcze i kocki których linka podałem, zobaczę co będzie się działo. Na pewno napiszę czy warto było w poniedziałek zamówię więc na efekty trza będzie poczekać z 2 tyg. Pierw muszą się dotrzeć przez ok 800km tz spokojna jazda ale na całe szczęście żona je dotrze

Pozdrawiam Piotr