To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] cykliczny stuk na biegu jałowym w okolicy zegarów

kowmar - 25-08-2011, 23:28
Temat postu: [CY3A 1.8] cykliczny stuk na biegu jałowym w okolicy zegarów
witam,
zauważyłem dzisiaj ze na ciepłym silniku na biegu jałowym po około 30 sek. po uruchomieniu pojawia się cykliczny stuk co ok. 0,5 sek. Słychać go tylko wewnątrz w okolicy zestawu wskaźników. Ktoś może wie co to może być ? Przebieg ok. 13 kkm

Kjuba - 26-08-2011, 12:51

może sprężarka do klimy się załącza, wyłącz klimę i sprawdź czy dalej stuka
RalfPi - 26-08-2011, 14:14

Panowie.. Mała prośba do zupełnie nowych użytkowników Forum- zanim ktoś poruszy "nowy" temat.. to poczytajcie Forum - może już gdzieś problem został opisany/rozwiązany...

A temat był wielokrotnie poruszany - pewno zwyczajne działanie klimy i już:)
Pozdrawiam

kowmar - 26-08-2011, 18:00

to nie klima wiem jak pracuje sprężarka, stuki słychać przy wyłączonym nawiewie
RalfPi - 27-08-2011, 08:07

No to wobec tego nie wiem.. Może ktoś rozbierał "pulpit" Lancera i Ci podpowie co tam może być i dawać taki dźwięk.

Spokojnego weekendu.

ko5a - 27-08-2011, 22:02

Jesli sa to ciche pukania to mam podobnie i niestety nie mam pojecia od czego to jest. u mnie jest to bardzo ciche. w czasie jazdy lub z wlaczonym radiem tego nieslychac. raczej nie jest to nic co moze sie obijac pod deska.
RalfPi - 28-08-2011, 00:01

Z tego co pamiętam.. to kiedyś przy skręconych kołach na maksa.. słyszałem takie terkotanie/buczenie specyficzne - był to rzekomo silnik krokowy od wspomagania - nie znam się na wspomaganiu, ale ten dzwięk miał częstotliwość nie 2Hz.. Ale kilka kHz - więc to chyba nie to...

A teraz nie zwracam już uwagi na takie pierdoły.

lichy - 29-08-2011, 13:29

RalfPi napisał/a:
przy skręconych kołach na maksa.. słyszałem takie terkotanie/buczenie specyficzne - był to rzekomo silnik krokowy od wspomagania - nie znam się na wspomaganiu

W 1.8 masz wspomaganie hydrauliczne więc to nie silnik, a zawór przelewowy pompy wspomagania wydaje takie dźwięki przy kołach skręconych na maxa.