Pajero II - [2.8 TD] Dziwne odgłosy ze skrzyni biegów.
Goliasz - 29-08-2011, 18:46 Temat postu: [2.8 TD] Dziwne odgłosy ze skrzyni biegów. Witam,
problem polega na tym, że podczas gwałtownej zmiany biegów słychać metaliczne uderzenie gdzieś z układu napędowego - zwłaszcza przy przechodzeniu z 2 na 3 bieg - gdy mocniej puszczę sprzęgło. Byłem dzisiaj u mechanika i on twierdzi, że to wali coś w skrzyni biegów - zaciągnąłem ręczny, wrzuciłem jedynkę i zacząłem puszczać sprzęgło szarpiąć - waliło tak samo, jak przy wyżej opisanej zmianie biegów.
Ze skrzynią nie mam najmniejszych problemów, olej niedawno wymieniłem.
Spotkał się ktoś może z taką przypadłością?
Tomasz Grochola - 29-08-2011, 23:50
Może to głupie pytanie... -czy macałeś krzyżaki? (u-joints)
Goliasz - 30-08-2011, 08:20
Tomasz Grochola napisał/a: | Może to głupie pytanie... -czy macałeś krzyżaki? (u-joints) |
Krzyżak z tyłu jest ok. - sprawdzałem, nie sprawdzałem przedniego.
Pytanie - czy przedni krzyżak mógłby trzaskać przy zmianie biegów, przy załączonym tylko tylnym napędzie?
zbyszekm2 - 30-08-2011, 10:07
Goliasz napisał/a: | Tomasz Grochola napisał/a: | Może to głupie pytanie... -czy macałeś krzyżaki? (u-joints) |
Krzyżak z tyłu jest ok. - sprawdzałem, nie sprawdzałem przedniego.
Pytanie - czy przedni krzyżak mógłby trzaskać przy zmianie biegów, przy załączonym tylko tylnym napędzie? |
Nie.
Goliasz - 30-08-2011, 11:50
To co jeszcze może tak walić? Odgłos jest taki, jakby było coś luźne, albo miało luz - wyrobiło się.
Gobio - 30-08-2011, 13:12
Są dwa krzyżaki na jednym wale więc sprawdź oba.
zbyszekm2 - 30-08-2011, 15:07
Goliasz napisał/a: | To co jeszcze może tak walić? Odgłos jest taki, jakby było coś luźne, albo miało luz - wyrobiło się. |
wahacz wzdłużny, ma z przodu dwie tuleje gumowe na połączeniu z ramą i dwie tuleje gumowo metalowe z tyłu, gzie łączy się z mostem.
Goliasz - 30-08-2011, 21:09
Temat zamknięty, jednak jest to tylny krzyżak tylnego wału . Mechanik, który to wczoraj sprawdzał był pijany , dzisiaj na trzeźwo stwierdził, jw. napisałem + tylny krzyżak przedniego wału.
Tomasz Grochola - 05-09-2011, 22:11
Ja mam rozklekotany jeden z krzyżaków przedniego wału. Pytanie: wymieniać tylko ten rozwalony czy oba? Gdzie kupić? Co polecacie, a czego unikać?
zbyszekm2 - 05-09-2011, 22:34
Tomasz Grochola napisał/a: | Ja mam rozklekotany jeden z krzyżaków przedniego wału. Pytanie: wymieniać tylko ten rozwalony czy oba? Gdzie kupić? Co polecacie, a czego unikać? |
Tylko jeden, chyba że chcesz wydać na dwa i zrobić je za jednym wyjęciem. u nas są takie krzyżaki.
Tomasz Grochola - 06-09-2011, 00:12
zbyszekm2,
Cześć.
Chętnie skorzystam.
Mam nadzieję, że wysyłacie za granicę? (Irlandia)
Ile i jak zapłacić? (preferowałbym przelew na konto) Jakich danych potrzebujesz? Nr nadwozia?
Może wreszcie ruszę z tą naprawą, bo póki co mam 4x4 z napędem na dwa koła...
Pozdrawiam. Tomasz Grochola
hajmanek - 06-09-2011, 09:06
Tu masz link do sklepu w UK. Kupowalem u nich i towar jest dobrej jakosci
http://www.milneroffroad....s.asp?cID=12279
W UK dostawa nastepnego dnia kurierem, nie wiem jak dlugo do Irlandii ale zawsze warto zapytac
Pozdrawiam
zukosok - 06-09-2011, 23:50
wymieniaj od razu dwa bedziesz mial spokoj, co do sklepu to tez od nich kupowałem graty i mogę polecić, powodzenia.
Tomasz Grochola - 07-09-2011, 00:12
Dzięki za porady.
Czy coś jeszcze powinienem wiedzieć? Co jeszcze trzeba / warto wymienić przy okazji?
Jakieś zagwozdki związane z tą naprawą?
hajmanek - 07-09-2011, 00:32
Przed rozpieciem dobrze pozaznaczaj wal i polaczenia zeby zlozyc tak samo
|
|
|