To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Dotacje na działalność gospodarczą.

brzozowski886 - 30-08-2011, 16:48
Temat postu: Dotacje na działalność gospodarczą.
Witam.
Myślałem o otworzeniu warsztatu samochodowego. Tylko w tym problem, że nie mam wystarczająco pieniędzy by samemu sobie z tym poradzić i pomyślałem właśnie o dotacjach unijnych. I chciałem się zapytać czy może któryś z użytkowników kiedyś korzystał z takiej pomocy. I jak to w ogóle wygląda. Co trzeba załatwić i ile to wszystko trwa?

gigant87 - 30-08-2011, 18:57

Szukaj Lokalnej Grupy Działania.

Poszukaj w necie jak to wygląda w Twoim województwie.

Jak będziesz potrzebował więcej info, to mogę Ci przez tel wytłumaczyć co i jak- nie mam teraz czasu, by się rozpisywać. :)

Pzdr,
Tomek

elektryk - 31-08-2011, 22:12

Zapytaj w okolicznych urzędach pracy, istnieją programy wsparcia zatrudnienia bezrobotnych i zakładanie nowych firm. Środki są przeznaczane na konkretne programy i nie mogą być przesuwane, więc może znajdziesz taki urząd gdzie na określony program jeszcze będzie kasa. Pytaj nie tylko w "swoim" urzędzie pracy, tylko okolicznych, żeby się "przepisać" do innego urzędu wystarczy zameldowanie na czas określony w danej gminie. Wystarczy że znajdziesz znajomego bądź kogoś z rodziny kto zamelduje Ciebie choćby w jakieś szopie, byle adres był przypisany do gminy i możesz korzystać z pomocy z lokalnego urzędu pracy. Z tego co pamiętam w ramach programów jest ok 10tyś na utworzenie stanowiska i ok 40tyś na otwarcie firmy. Możesz też spróbować poszukać jakiegoś wspólnika, ale to inna para kaloszy.

PS ja nigdy nie startowałem w takim programie, ale wiem że ostatnio w Łodzi było dużo więcej chętnych niż kasy i urzędnicy bardzo dokładnie musieli sprawdzać z dokładnością do przecinków i dat, żeby wyłonić tylko tyle podań ile było kasy.

Oprócz tych programów są jeszcze programy typowo unijne, ale dotyczą one raczej nowych technologii czy ekologii, więc raczej warsztat pod to ciężko będzie załapać (ale pewnie dałoby się).