To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Sposób na pękniętą przednią szybę?

emjot - 30-08-2011, 21:56
Temat postu: Sposób na pękniętą przednią szybę?
Hej!

Jestem trochę w kropce. Dzisiaj pękła mi przednia szyba. Wiozłem łóżko na dachu i noga uderzyła w samą górną krawędź szyby przy uszczelce. Poszły trzy pęknięcia na ok. 15 cm w dół, na wysokości oczu kierowcy. W tutejszym serwisie zaśpiewali za wymianę szyby do Space Stara 5500 SEK (ok. 2600 pln!!!). W Polsce planuję być dopiero w grudniu, jestem w kropce. Czy są jakieś sposoby aby zatrzymać pękanie szyby - naprawić to chałupniczo? Ceny tutaj totalnie kosmiczne, nic się nie naprawia, tylko wymienia. Na szczęście można tutaj jeździć z pękniętą szybą, o ile pęknięcie nie wchodzi na linię wzroku. Póki co nie wchodzi, ale chciałbym jakoś pomóc szybie nie pękać.

Help!

robertdg - 30-08-2011, 22:06

Nie da rady naprawić ani powstrzymać tylko wymiana
krzychu - 31-08-2011, 16:01

Znaczy nawiercenie na końcu pęknięcia powinno powstrzymać dalsze pękania.... Ogólnie i tak musisz wymienić.
emjot - 31-08-2011, 17:14

To że muszę wymienić to wiem, chodzi o wytrzymanie do Polski. 500 pln w PL to nie 2600 pln tutaj - za to samo. Tylko czym da się nawiercić szkło? Próbowałem dzisiaj wiertłem do metalu, ale nawet nie drasnąłem szyby. Oczywiście nie naciskałem, aby nie pomagać pęknięciu...
robertdg - 31-08-2011, 17:26

emjot napisał/a:
Próbowałem dzisiaj wiertłem do metalu, ale nawet nie drasnąłem szyby. Oczywiście nie naciskałem, aby nie pomagać pęknięciu...
Nie, nie, nie, nie wierze w to co czytam, zejdź na ziemie i pomyśl zanim coś zrobisz, nie wiesz jak podjąć temat, zostaw go fachowcom zanim narobisz sobie bałaganu.

P.S. Szkło da się nawiercić ale napewno nie powyższym sposobem

Bizi78 - 31-08-2011, 18:03

W Polsce w szybexie płaciłem ostatnio 435pln z wymianą (MSS przedliftowy), szyba Guardian. Nawiercanie się robi jak pojawi się kwiatuszek i fachowcy go zalewają, a na pęknięcie niema rady trzeba uważać aby nie poszło dalej. Tylko uważaj w Polsce na policję abyś nie stracił dowodu i co byś nie musiał inwestować dodatkowo w lawetę.
Pozdrawiam.

piotr-stihl - 31-08-2011, 19:05

dawno temu [ w wojsku w WAK-u] nawiercałem lustra , nie miały otworu na gwoździa a trza było

robiłem z kitu wkoło miseczkę , do tego szła nafta lub tempertyna i wiertło widiowe naostrzone w trójkąt

wiercenie na malutkich obrotach bez naciskania

na 20 luster 2 popękały ale bardzo wolno to szło [ tam był czas ]

emjot - 01-09-2011, 00:01

To przynajmniej konkretna odpowiedź. Nie wiem, czy uda mi się tutaj zdobyć takie materiały, ale spróbuję.

Ewentualnie zastanawiam się nad inną opcją - sprowadzenie szyby z Polski tutaj i próba wymiany samodzielnej - pewnie będę potrzebował kleju (jakiego) i przyssawki aby mieć jak włożyć nową szybę. Czy uszczelkę też się kładzie nową? Czy ktoś ma doświadczenia z samodzielnej wymiany? Nie wiem, czy w Mitsubishi trzeba dawać nową uszczelkę do szyby, czy da się użyć starej...

tomusn - 02-09-2011, 14:06

http://www.boll.com.pl/oferta04.html
pawel661 - 03-09-2011, 23:08

http://www.blocket.se/sto...2.htm?ca=11&w=1
Zadzwon do nich moze maja do twojego auta a z Uppsali nie masz daleko zeby odebrac.
Moge pomoc z "jezykiem" jakby co.

emjot - 06-09-2011, 11:03

Dzięki za konkretne odpowiedzi. Poszły punkty "Pomógł". Udało mi się znaleźć szybę do Space Stara, całkiem niedaleko (ok 80 km) za 1200 SEK (ok. 580 pln), więc znośnie. Sama wymiana jednak kosztuje tutaj 2200 SEK, więc będę próbował samemu. Znalazłem w instrukcji serwisowej opis wymiany, zamówię w Polsce materiały i będę próbował.

Jedno pytanie: czy szyby przedliftowe pasują do poliftowego samochodu? Czy coś się zmieniło w tej kwestii? Szybę znalazłem z modelu GDI z 2001 roku.

Student - 06-09-2011, 13:34

A czy nie lepiej zrobić to w Polsce podczas wizyty.
Ja uważam że sam dobrze nie zrobisz.
Trzeba wyciąć szybę, wydłubać stary klej, zabezpieczyć ogniska korozji, posmarować specjalnym klejem blachę, potem klej na szybę (przy pomocy specjalnej wyciskaczki na ala-wiertarkę) , dwie osoby do wkładania i pozycjonowania , uszczekla itd. a jak będzie ciekło to masz problem.
Za samo wstawienie biorą w Polsce ok. 100-150zł.

Wymiana przez speca to ok. 30min. potem 2-4 godziny schnięcia.

emjot - 06-09-2011, 14:43

Nie wiem sam. Pęknięcia (jest ich dwa po zewnętrznej i jedno po wewnętrznej stronie) rosną czasem po 2 cm dziennie czasem pójdzie i 10 cm. Za niedługo będę miał całą szybę popękaną. Teraz jest jeszcze w miarę ciepło, to mogę próbować sam robić, potem będzie ciężej. A tutaj już od 1 listopada potrafi mróz być. Jak się okaże, że każe mi tutaj policja wymieniać to zostanę trochę bez wyjścia. Ale pomyślę o tym.
piotr-stihl - 06-09-2011, 17:26

inne wyjście

kupić w markecie pleksi = dociąć na wymiar [ można lutownicą ]

przed wyjazdem do PL wywalić starą szybę a plastik wkleić tymczasowo na klej do szyb

po powrocie do PL dać do szybiarzy i ju

i9i - 06-09-2011, 17:39

Ja raz wymieniałem przednią szybę i stwierdziłem, że jest to nieopłacalne. Tyle co biorą u nas za wymianę to ja wydałem na materiały praktycznie. Ale jeśli chcesz się podjąć to nie jest to takie straszne. Starą szybę wytniesz struną od gitary, oczywiście druga osoba jest niezbędna by ciągnąć ją z drugiej strony i do wyjęcia i wsadzenia nowej. nożem (ostrym lub tapetowym) wytniesz resztki kleju przy karoserii i musisz wyrównać powierzchnię pod nową szybę. Uszczelkę wyjmij na samym początku i wciśniesz po zakończonej robocie. A i po ustawieniu szyby nie zapomnij jej podeprzeć jakimiś drewkami i przykleić taśmą do dachu by nie zjechała to tak chałupniczo :D