Space Star Techniczne - Pasek rozrządu w gdi
robertoz - 01-09-2011, 18:54 Temat postu: Pasek rozrządu w gdi Witam wszystkich klubowiczów.
Dwa dni temu zakupiłem MSS GDI AD 1999. Samochód kupiłem od koleżanki która sprowadziła go dla siebie z niemcowni i jeździła autkiem 3 lata. Samochód był serwisowany.Jest praktycznie w idealnym stanie,Przy aucie nie ma praktycznie nic do zrobienia, przebieg 167 tys. Wg niemieckich dokumentów rozrząd był wymieniany 70 tys km temu czyli wiadomo czas na zmianę. Mam tylko jedno pytanie,oglądałem pasek rozrządu i zjeżdża on jakieś 2 mm w prawo z koła rozrządu. Czy jest to oznaka zużycia napinacza hydraulicznego który też musiałbym wymienić? dzięki.
masha - 01-09-2011, 22:17 Temat postu: Re: Pasek rozrządu w gdi
robertoz napisał/a: | Witam wszystkich klubowiczów.
Dwa dni temu zakupiłem MSS GDI AD 1999. Samochód kupiłem od koleżanki która sprowadziła go dla siebie z niemcowni i jeździła autkiem 3 lata. Samochód był serwisowany.Jest praktycznie w idealnym stanie,Przy aucie nie ma praktycznie nic do zrobienia, przebieg 167 tys. Wg niemieckich dokumentów rozrząd był wymieniany 70 tys km temu czyli wiadomo czas na zmianę. Mam tylko jedno pytanie,oglądałem pasek rozrządu i zjeżdża on jakieś 2 mm w prawo z koła rozrządu. Czy jest to oznaka zużycia napinacza hydraulicznego który też musiałbym wymienić? dzięki. |
Auto powinno mieć wymieniany rozrząd co 90 tkm lub 5 lat. Co drugą wymianę (czyli właśnie teraz) powinno się wymienić napinacz hydrauliczny. Koszt części - pewnie ok. 400 PLN. Nie radzę oszczędzać na serwisie w GDI bo jego zemsta może być bolesna...
pzdr
robertoz - 02-09-2011, 11:48
Dzięki. Jestem uczulony na tym punkcie bo miałem przygodę w lantrze 1.6 z 10 lat temu właśnie dlatego że nie wymieniłem napinacza hydr. poszedł pasek no i remoncik głowicy... Na alledrogo znalazłem pasek mitsoboshi, 2 rolki i napinacz hydr. mitsubishi za 520 zł, to chyba dobra cena za komplet?
masha - 02-09-2011, 12:08
robertoz napisał/a: | Dzięki. Jestem uczulony na tym punkcie bo miałem przygodę w lantrze 1.6 z 10 lat temu właśnie dlatego że nie wymieniłem napinacza hydr. poszedł pasek no i remoncik głowicy... Na alledrogo znalazłem pasek mitsoboshi, 2 rolki i napinacz hydr. mitsubishi za 520 zł, to chyba dobra cena za komplet? |
Dorzuć jeszcze uszczelniacze wałków (można dobrać z Hyundai'a) oraz pompę wody. Podwyższy Ci to koszt o ok. 150-200 PLN ale będziesz happy bo będziesz miał cały komplet. No i oczywiście auto do dobrego warsztatu, bo tutaj ktoś kiedyś opisywał swoje perypetie z warsztatem, który nie znał się na swojej robocie i silnik po wymianie rozrządu poszedł do śmieci...
pzdr
|
|
|