To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E55A 2.0] Wymiana Paska wieloklinowego, tylko jakiego ?

Krejzi - 03-09-2011, 00:35
Temat postu: [E55A 2.0] Wymiana Paska wieloklinowego, tylko jakiego ?
Witam.
Dzisiaj przy wymianie wahaczy zobaczyłem, że jakiś pasek wieloklinowy ( widac go spod spodu ) jest strasznie poszarpany i brakuje klina, wiec kwalifikuje sie do wymiany.
Niedawno wymieniałem pasek od alternatora i z góry nic nie widziałem.
Od czego jest ten pasek ? z góry widze 2 paski: jeden od alternatora a drugi chyba od klimy.
a Ten trzeci to chyba od wspomagania.
Trudno jest go wymienic samemu ?
Pozdrawiam

Wszyc - 03-09-2011, 00:57

Nad alternatorem jest wspomaganie kierownicy pompa wspomagania napędzana jest z pompy wody a pompa wody z paska alternatora a z drugiej strony silnika jest klima o ile pasek alternatora i wspomagania to pestka przy wymianie to przy pasku klimy jest chyba trochę gorzej (ciężko powiedzieć nie mam klimy) ze względu na małą ilość miejsca do zmiany paska klimy najłatwiej było by zdjąć plastikowy fartuch ochronny pod podłużnica ale pewnie da się bez tego tylko bedzie trudniej
Krejzi - 03-09-2011, 09:07

Od stron koła po zdjeciu osłon chyba będzie dobre dojście. Bede musiał sprawdzić, bo lada chwila pewnie strzeli, czyli to nad alternatorem to pompa wspomagania ?
Wszyc - 03-09-2011, 09:58

Krejzi napisał/a:
Od stron koła po zdjeciu osłon chyba będzie dobre dojście. Bede musiał sprawdzić,

No właśnie o ten fartuch mi chodzi :)

Krejzi napisał/a:
czyli to nad alternatorem to pompa wspomagania ?

Dokładnie po przewodach widać bo wychodzą z niej przewody do tego zbiorniczka płynu wspomagania tego przed nadkolem :)

Krejzi - 03-09-2011, 10:00

A ja ciagle bylem przekonany ze to od klimy. ale fakt od klimy jest wieksze ustrojstwo. no to bede musial sie do tego zabrac jakos . Dzieki.