To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Korozja pod spodem

bczyzowski - 04-09-2011, 21:45
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Korozja pod spodem
Witajcie, aktualnie moja Cari jest u mechanika z problemem spadających obrotów na biegu jałowym. Mam nadzieję że problem uda się rozwiązać i nie ponosić dużych kosztów.(ciekawym objawem jest to że przy stukaniu w łączenie przegubu z filtrem powietrza silnik zaczyna się dziwnie zachowywać) Przed zawiezieniem jej zauważyłem że te listwy gdzie zwykle umiejscawia się podnośnik w kilku miejscach są pordzewiałe. Jak taki problem najlepiej usunąć bo Cari ma jeszcze pojeździć :) Prawdopodobnie też pozdejmuje progi żeby zobaczyć czy tam też nie ma rudej do usunięcia. A i jeszcze takie dodatkowe pytanko z ciekawości ile wytrzyma szpachla oczywiście z lakierem itd. Rok temu było robione nadkole bo poprzedni właściciel nie poinformował o tym że było puknięcie.
Mario - 04-09-2011, 21:48

To zależy jak bardzo są zardzewiałe. Może wystarczy ładnie zeskrobać/zeszlifować a potem farbą do podwozia ?
bczyzowski - 04-09-2011, 21:51

Trudno mi oceniać jak bardzo. Metal się już trochę skruszył więc jest to dosyć zaawansowane. I co w takim przypadku uszczerbek w listwie? Na jaki czas taka farba zakonserwuje podłogę?
Mario - 04-09-2011, 22:00

bczyzowski napisał/a:
Na jaki czas taka farba zakonserwuje podłogę?

A to zależy od tego jaka ta farba.
Ale 2-3 lata to spokojnie moim zdaniem.

bczyzowski - 04-09-2011, 22:03

Czy zwykły zakład blacharko lakierniczy posiada takie farby do podłogi. Chciałbym im to powierzyć odrazu by sprawdzili cały dół czy nie ma dalszych problemów.
Saqu - 04-09-2011, 22:06

ostatnio pytałem w sklepie z farbami i tymi różnymi o środek zamieniający rdze w blachę, "Fosol" się nazywa czy jakoś tak, ciekaw jestem jakie efekty tego będą, na discavery leci ten program o dwóch takich co skupują auta, naprawiają i sprzedają, to właśnie u nich widziałem podobny środek i z ciekawości zapytałem w sklepie czy mają coś takiego.

Jak nie to to podkładem reaktywnym czy jakoś tak, na to farbę, i na farbę zabezpieczenie podwoziowe.

bczyzowski - 04-09-2011, 22:11

Czy w zakładzie blacharsko lakierniczym się tym zajmują?
Mario - 04-09-2011, 23:49

bczyzowski napisał/a:
Czy w zakładzie blacharsko lakierniczym się tym zajmują?

Z reguły tak :) tj. sprawdź czy w tym, do którego chcesz oddać :)

bczyzowski - 05-09-2011, 08:49

A wecie może jak zdjąć progi w Cari? Czy jest to skomplikowana czynność?
robertdg - 05-09-2011, 08:59

Wiemy - nie jest ;-)

Od spodu przykręcane od góry na kołkach i taśmie z boku na wkrętach

bczyzowski - 05-09-2011, 12:54

Czyli pod spodem są jakieś śrubki a z góry co trzeba zdjąć żeby były te kołeczki? I gdzie ta taśma? :mrgreen: