To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Zużycie oleju silnikowego.

Goliasz - 08-09-2011, 16:45
Temat postu: Zużycie oleju silnikowego.
Witam,

wiadomo, że każdy silniki podczas cyklu swojej pracy zużywa olej silnikowy, czsami jest to na tyle niewiele, że od wymiany do wymiany nie trzeba nic dolewać, czasami jednak tak.

Ciekawi mnie, jakie macie drodzy Mi¶komaniacy zużycie oleju silnikowego w Waszych michach?

Mnie, w moim 2,8 TD (ok. 180 kkm przebiegu), zalanym castrolem magnatec diesel 10W40, jak dzisiaj sprawdzałem, to wyszło ok. 250 ml na 4000 km.
Zakładam, że pomiędzy min. a max. jest litr różnicy - ubyło 1/4 różnicy pomiedzy min. a max. (miałem zalane do max).
Z tych obliczeń wynika, że jeżeli takie zużycie będzie się utrzymywało, to od zmiany do zmiany nie powinienem nic dolewać :drinkers: .

Robert09 - 09-09-2011, 19:52

Taka dolewka - nie jest Ľle. Ja nie mam zużycia tzn. na pewno jest ale niewidoczne na miarce. :finga: Przebieg 260 ty¶. Powiecie niemożliwe.... a jednak. Oleum zmieniam raz do roku bez dolewki.
Tomasz Grochola - 12-09-2011, 23:03

Robert09 napisał/a:
Taka dolewka - nie jest Ľle. Ja nie mam zużycia tzn. na pewno jest ale niewidoczne na miarce. :finga: Przebieg 260 ty¶. Powiecie niemożliwe.... a jednak. Oleum zmieniam raz do roku bez dolewki.

Jak wyżej.