[XX-92]Lancer C6x i starsze - Sprzęgło do 1,5 12v(proton)
Karol-13 - 12-09-2011, 11:09 Temat postu: Sprzęgło do 1,5 12v(proton) Witam koledzy, czeka mnie wymiana kompletu sprzęgła....i zacząłęm rozglądać sie na alledrogo za takim kompletem...niestety po kilku aukcjach stwierdziłem, że są różne srednice tarcz...stad moje pytanie. Tarcze o jakiej średnicy powinieniem kupić??? chodzi o sprzęgło do PROTON PERSONA(415) 1,5 12v(magma)
r@f@l - 12-09-2011, 16:34
według katalogów części zamiennych średnica wynosi 200mm, a do diesel`a montowane były 215mm
jak coś sprawdź sam na: http://www.japmoto.pl/czesci-PROTON-1997.html
Krzyzak - 12-09-2011, 19:16
u mnie też siedzi 200mm - Colt 1.5 8v, ale wiem, że były też większe i mniejsze, bo nawet Japaneze się pomylił i za pierwszym razem przysłał mi większe
także jedyna pewna metoda, to zdemontować i zmierzyć
r@f@l - 12-09-2011, 21:18
Cytat: | także jedyna pewna metoda, to zdemontować i zmierzyć |
dokładnie, najpewniejszy sposób
Karol-13 - 13-09-2011, 02:03
owszem to najłatwiejszy sposób....ale niestety nie moge sobie pozwolić na unieruchomienie auta na dłużej niż jeden dień i to w dodatku sobota..dla tego wolałbym wiedzieć bez takich zabiegów:) ale dziekuje za pomoc:) a swoja droga skrzynia też chyba poleci do wymiany ponieważ bez wcisnietego sprzegla slychac wyrazny stukot....a dziś w drodze do pracy zaczęła "wypadać" czwórka...;/ ehh
robertdg - 13-09-2011, 07:58
Jeżeli jest taka możliwość, zamów do sklepu wszystkie możliwe rodzaje (są chyba tylko 2), jak zdemontujesz to w sklepie wybierzesz te które Ci bedzie odpowiadać, pozostałe sklep zwróci.
r@f@l - 13-09-2011, 10:07
Cytat: | bez wcisnietego sprzegla slychac wyrazny stukot |
u mnie też tak było a wypadała 1 i 2, skończyło się to tym że coś gruchnęło w skrzyni i ledwo do domu dojechałem. Wymieniłem na "nową" bo miałem w zapasie w garażu. wczoraj jak rozbierałem starą na złom to okazało się że poszło łożysko na wałku biegowym i kulki z łożyska zmieliły mi zęby w kilku miejscach...
Karol-13 - 14-09-2011, 00:13
hm..czyli bez wymiany skrzyni sie nie obejdzie..no trudno...nawet dziś z ciekawości skontaktowałem się z jednym ze szrotów, który ma wyłącznie japońskie auta....i usłyszałem cenę 700zł i troche mnie to przeraziło:)
Krzyzak - 14-09-2011, 06:12
ja wymieniałem samo łożysko - koszt 180 zł, choć podobno teraz można już to łożysko kupić znacznie taniej (nawet poniżej 100)
S_T_E_F_F - 24-11-2011, 18:42
Ja jakiś czas temu także w swoim(Proton 415 1.5 12v MAGMA) wymieniałam sprzęgło z racji tego iż zaczęło się ślizgać niekiedy i strasznie mnie to drażniło, a już zwłaszcza kiedy miałem coś na drodze wyprzedzać.Pojechałem do sklepu z częściami do Japońców i po katalogach poszperano i Zakupiłem nowe sprzęgło z łożyskiem oporowym i dociskiem za jakieś 350 zł.Firma bodajże Valeo czy jakoś tak...Co do średnicy to nie pamiętam.Wszystko pasowało i problem znikł.
szikuna - 24-11-2011, 19:04
S_T_E_F_F napisał/a: | Ja jakiś czas temu także w swoim(Proton 415 1.5 12v MAGMA) wymieniałam sprzęgło z racji tego iż zaczęło się ślizgać niekiedy i strasznie mnie to drażniło, a już zwłaszcza kiedy miałem coś na drodze wyprzedzać.Pojechałem do sklepu z częściami do Japońców i po katalogach poszperano i Zakupiłem nowe sprzęgło z łożyskiem oporowym i dociskiem za jakieś 350 zł.Firma bodajże Valeo czy jakoś tak...Co do średnicy to nie pamiętam.Wszystko pasowało i problem znikł. |
Valeo to bardzo dobra firma.
|
|
|