ASX Ogólne - [1.8DI-D] Temperatura silnika w zimie
Krzych1 - 13-09-2011, 15:09 Temat postu: [1.8DI-D] Temperatura silnika w zimie Do zimy jeszcze trochę ale mam pytanko do użytkowników ASX-a w dieslu.
Chodzi o temperaturę silnika (płynu) osiąganą zimą w jezdzie miejskiej, w szczególności w korkach. Moje doświadczenia z Corollą 1,4 D4D wskazują, że bez włączonego dogrzewacza spalinowego (seryjnie montowany Eberspacher), w czasie miejskiej jazdy w korkach (kilka stopni mrozu) nie było możliwości "złapania" optymalnej temperatury silnika (płynu). Powodem tego jest wysoka sprawność silnika.
Zatem prośba do użytkowników ASX -a podczas minionej zimy o swoje spostrzeżenia na temat szybkości i możliwości nagrzewania się silnika.
Wedrowiec - 13-09-2011, 17:51
Przez pierwsze 1-3 minuty (zależy jak zimno) straaaasznie klekocze silnik - po prostu traktor. Jak już się rozgrzeje - jest git, przejeździłem całą ostatnią zimę i zero problemów. Jeździłem po Wawie.
wlodeks - 13-09-2011, 18:48
Nie ma żadnego problemu z osiąganiem właściwej temperatury. Oczywiscie nie dzieje się to na pierwszym kilometrze od uruchomienia (fizyki się nie "przeskoczy") ale silnik nagrzewa sie do połowy zakresu termometru czyli dokładnie tak jak latem. Zeszła zima obfitowała w duże mrozy a ja jeźdzę ASXem od listopada więc całą zimę mam "zaliczoną".
plecho1 - 13-09-2011, 21:05
Krzych1, musiałeś mieć uszkodzony - ciągle otwarty lub zupełnie wyjęty termostat.
jurekschroda - 15-09-2011, 09:58
Cytat: | Przez pierwsze 1-3 minuty (zależy jak zimno) straaaasznie klekocze silnik - po prostu traktor. |
Panie Wędrowiec, Pan się przesiądź do TDI z PD przy - 15 stopni - wtedy usłyszysz dopiero traktor, a DiDek przy tym będzie słowikiem.
Wedrowiec - 15-09-2011, 17:50
Panie jurekschroda a jechałeś ASXem zimą przy -15?
TDI z PD - możesz rozwinąć? Bo ja się na samochodach nie znam
kluzo - 24-10-2011, 20:51
Wracając do meritum.
Czy to jest prawidłowość , że przy temperaturze zewnętrznej 7-9 stopni
i wyjeździe rano z garażu , silnik osiąga temperaturę optymalną dopiero po przejechaniu około czternastu kilometrów w cyklu mieszanym ?
[1.8DI-D]
Wedrowiec - 25-10-2011, 00:12
a to zależy jak szybko je przejedziesz. U mnie to dojazd do pracy -> 35-60 minut. temperatura "na środku" łapie przed połową tej trasy.
sh - 25-10-2011, 12:40
Pamietam ze w moim dieseli 1.9 TDI szybkosc nagrzewania zalezala mocno od predkosci jazdy. Dla przykladu odpalajac auto i odsniezajac je przez 30minut wskazowka nawet nie drgnie - podobnie jadac w korku.
Ale zazwyczaj wystarczylo wyjechac na droge gdzie predkosc rzedu 70-90km/h nie byla problemem i autko nagrzewalo sie w pare chwil.
Wedrowiec - 25-10-2011, 15:59
dziś przy temp 8C do środka dobiło na koniec trasy dopiero - ale ASG się regularnie odpalał od początku.
|
|
|