Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Nie odpala na benzynie Pompa paliwa? Przekaźnik?
ramzinho - 15-09-2011, 16:28 Temat postu: [Cari 1.6] Nie odpala na benzynie Pompa paliwa? Przekaźnik? Witam
Mam Carisme 1.6 benzyna + gaz sekwencja. Mój problem polega na tym, że samochód nie odpala mi na benzynie. Silnik kręci, ale samochód nie odpala. Tak się dzieje na wszystkich 3-ech kluczach. Po włączeniu zapłonu pompy nie słychać. Samochód mogę odpalić awaryjnie na gazie. Bezpieczniki ok.
Robiłem "Fuel pump operation check" (13A-98) dając plus z akumulatora do czarnej wtyczki pod maską, a minus na masę i pompy nie było słychać.
Podałem napięcie z akumulatora na pompę (1 i 3 pin od prawej) i pompa nie ruszyła.
Sprawdzałem napięcie na wtyczce do pompy (54-22) i wyszło mi 4,3 V, sprawdzałem żarówką 12V 15 W i nie zapaliła się.
Zamieniałem przekaźniki od pompy i od zapłonu miejscami, ale bez zmian. Sprawdziłem napięcie na wtyczkach dochodzących do przekaźników (jeden kabel do masy a drugi na COM lub COIL) i dało 12 V zawsze na zapłonie i 12 V po włączeniu zapłonu na pompie.
Z jednej strony brak pracy pompy po podaniu 12 V wskazuje na jej uszkodzenie. Z drugiej strony na wtyczce powinno być 12 V (?).
Może źle sprawdzam samą pompę? Jak mam podpiąć do niej zasilanie by jednoznacznie stwierdzić czy jest uszkodzona ?
Jak mogę sprawdzić te przekaźniki ? Tu jest coś na temat - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1331750.html - ale szczerze to nie wiem o co chodzi z tym ręcznym zwarciem przekaźników i jak sprawdzić masę na cewce.
Proszę o pomoc
grzeniek - 14-10-2011, 19:36
Zdejmujesz plastikową obudowę z przekaźnika, jest tam napewno nawinięta cewka i mały stycznik, ruszasz stycznikiem i słuchasz czy załączy, mase podaj bezpośrednio na cewke z aku, tylko mase, plusa bezpośrednio nie dawaj bo popalisz, ale padła ci pompka w baku i nie szukaj cudów
oktawiusz5 - 28-01-2012, 10:40
przy pompie mam 4 kabelki
czarny z czerwonym
żółty
czarny
czarny
jak sprawdzić pompę na krótko który do plisa a który do masy?
|
|
|